Quantcast
Channel: image.fi - Image-lehti
Viewing all 455 articles
Browse latest View live

Hakaniemen puuduttaja. Miksi Miika Nousiainen on hauska?

$
0
0

Miika Nousiainen on keskimääräistä paremmin televisiossa viihtyvä kirjailija. Monet pitävät häntä hauskana, mutta eivät aivan kaikki.

 

Kuvaavinta on ehkä tämä: vaikka mies on kirjailija, on aloitettava tarinalla television visailuohjelmasta.

Hyvät ja huonot uutiset oli humoristinen ajankohtaisohjelma, jossa Henkka Hyppönen luki panelisteille tuoreita uutisia, jotka näiden oli rankattava hyviksi tai huonoiksi vitsikkäällä perustelulla. Ohjelman suola eivät olleet uutiset tai perustelut sinänsä, vaan panelistien niiden pohjalta aloittama hyväntahtoinen kuittailu.

Kun ohjelmasta kuvattiin pilottijakso vuonna 2011, panelistien kemia ja rytmi eivät olleet kohdillaan. He olivat kyllä hauskoja ja nokkelia, mutta eivät yhdessä. Oikea tunnelma löytyi vasta, kun koko ryhmä oivalsi, että tarkoitus ei ollut kilpailla vaan pyrkiä keskusteluntapaiseen, tilanteeseen, jossa alkuperäistä vitsiä kasvatettiin yhdessä kuin baaripöydässä.

Yksi panelisti ei tällaista oivallusta muista. Omasta mielestään hänen olisi pitänyt jäädä ohjelmasta pois. Hänellä ei ollut mitään annettavaa. Hän ei ollut hauska edes omasta mielestään.

Kirjailija Miika Nousiainen pidettiin kuitenkin ohjelmassa. Hän oli televisioon täydellinen. Richard Geren näköinen mies, joka tuntui ruudussa vain päästelevän suustaan jotakin, kuivasti, mutta oikealla hetkellä.

Kullakin panelistilla oli oma tapansa olla hauska, ja Nousiaisen tapa oli kuin pahoillaan olevan tarinankertojan, joka huvittuu omista puujalkavitseistään. Kun muut alkoivat nauraa hänelle, hän vaikutti hämmentyneeltä pikkupojalta. Ikään kuin hän olisi tarkoittanut hauskaksi eri asian kuin mihin studioyleisö oli tarttunut.

Hyvien ja huonojen uutisten takia Vadelmavenepakolainen-romaanistaan tunnetusta Nousiaisesta kasvoi mediahahmo. Ehdokkuus Eeva-lehden Suomen seksikkäin mies -kilpailussa on aina jonkinlainen julkinen todistus siitä asemasta. Mistään muusta se ei sitten todistakaan. Nousiaisen (raadin luonnehdinta: ”huumori ja harmaat hiukset lumoavat”) ja kaikkien muiden kilpailijoiden ohi voittoon tämän vuoden äänestyksessä nousi Petteri Orpo (kenen hyvänsä luonnehdinta ja ainoa: ”valtiovarainministeri”).

Kaikki tämä on ollut omiaan kätkemään esimerkiksi sen, että Nousiainen oli tehnyt työtä myös kymmenen vuotta uutistoimittajana ja televisioviihteen käsikirjoittajana ja juontajana (Putous, Kingi, Hyvät naiset ja herrat).

Ja kirjoittanut Vadelmavenepakolaisen (2007) jälkeen muutaman muunkin kirjan.

 

Nousiainen tilaa hampurilaisen. Se on vähän paha juttu, ei varmaan pitäisi syödä lihaa, Nousiainen kyselee, luultavasti ennen muuta itseltään. Kahvila Piritta Tokoinrannassa Hakaniemessä on hänen lempipaikkojaan. Hän on asunut näillä seuduilla 19 vuotta.

Tapaamisesta on sovittu tekstiviestillä. Nousiainen ei ole sosiaalisessa mediassa, sillä hänellä ei kuulemma ole mielipiteitä ja parhaat vitsinsä hän sanoo säästävänsä palkkatyöhön ja kirjoihinsa. Sähköpostejakaan hän ei juuri lähetä, tai jos lähettää, ne ovat lyhyitä vastauksia mallia ok.

”Tai saatan minä vastata ok, sopii, mutta se sana sopiikin on kyllä vähän liikaa. Toisaalta voihan sen kirjoittaa, jos kerran ensin on kirjoittanut sen ok:nkin?”

Niinpä Nousiainen on siinä mielessä erikoinen, että hän ei räplää kännykkäänsä. Mitä nyt korkeintaan katselee kesken olevan fudismatsin tuloksia. Tai pelaa pasianssia. Se Nousiaista sentään kevyesti harmittaa, kun ihmiset ottavat kännykkäkuvia. Voisivat lopettaa sellaisen. Eräässäkin iltatilaisuudessa Nousiaista ja kavereita oli pyydetty ottamaan ”äskeinen asento uudestaan”, jotta siitä saataisiin kuva. Harmitus on kuitenkin nousiaismaisen kevyttä ja nopeaa, pikkuriikkistä sapetusta, jonka hymy korvaa nopeasti.

Sitten hän vakavoituu, vähän. Olisihan se mukava, jos osaisi reagoida asioihin voimakkaammin. Kun hän sai uusimman kirjansa Juurihoidon käsikirjoituksen lähetettyä kustantamoon, hän pelasi erän pasianssia ja meni nukkumaan.

Muut innostuivat kyllä. Tulivat onnittelemaan kirjasta ja kehuivat, että mahtava urakka.

”Mutta eihän se mikään urakka ole. Ukrainalaisessa kaivoksessa työskenteleminen 35 vuoden ajan on urakka.”

Sitten tarjoilija kävelee pöydän luo.

”Meillä on ongelma.”

Nousiainen valpastuu. ”Niin?”

”Cheddar-juusto on loppunut, ja meillä on nyt vain edamia.”

Nousiainen nojautuu taaksepäin ja myhäilee. Että tällainen ongelma. Jos nyt kuitenkin sillä edamilla selvittäisiin. Nousiainen rauhoittelee tarjoilijaa.

Sellainen Nousiainen on. Mutta koska hän on sen lisäksi televisioon, lehtiin, kustantajalleen ja lukijoilleen kelpaava kirjailijan ja televisiokasvon hybridi, täytyy hänen olla muutakin. Mutta mitä?

 

Miika Nousiainen on lunastanut paikkansa suomalaisissa olohuoneissa ja kirjahyllyissä, koska hän kirjoittaa perinteisen suomalaisiksi koetuista aiheista. Tämä on menestysresepti varsinkin, jos  aiheista kirjoittaa humoristisesti ja tarinavetoisesti. Jos läpimurtoromaani sattuu vielä käsittelemään suomalaisten ruotsalaisia kohtaan tuntemaa alemmuutta, kuten Nousiaisen Vadelmavenepakolaisessa, on kirjahyllyissä Nousiaiselle paikka Veikko Huovisen ja Arto Paasilinnan välissä.

Nousiaisen aiheet ovat useiden tuntemia: Ruotsi-suhdetta, urheilua ja teollisuuskaupungin elämää. Toisin sanoen kateutta, sinnikkyyttä, pettymystä ja rakkautta. (Omaa luokkaansa tässä kaikille tuttua -sarjassa on Nousiaisen yhdessä Taro Korhosen kanssa kirjoittama esikoisteos Paskakirja (2007), joka käsittelee arkista toimintoa eri näkökulmista.)

Kirjassaan Maaninkavaara (2009) Nousiainen yhdisti urheilupakkomielteen ja surun. Perheen isä valmensi maanisesti kestävyysjuoksijaa pojastaan, joka kuitenkin katosi laivamatkalla. Pojan paikalle valmennettavaksi siirtyi tytär, joka urheili lohduttaakseen isää tämän surussa. Kirjan idea syntyi Nousiaisen isän voimakkaasta pettymyksestä siihen, että Suomi oli lakannut olemasta kestävyysjuoksun maailmanmahti.

Kolmannessa romaanissaan Metsäjätti (2011) Nousiainen pureutui pienen teollisuuskaupungin työ- ja ihmissuhteisiin. Aihe oli kahta aiempaa romaania aikuisempi, mutta kirjan henkilöiden moitittiin noudattavan luokkayhteiskunnan stereotyyppejä liian kaavamaisesti. Kirjassa kauppakorkeakoulusta valmistunut päähenkilö Pasi Kauppi palaa pienen kotikaupunkinsa Metsäjätti-puunjalostustehtaalle töihin ja saa pian tehtäväkseen tehostaa tehtaan prosessit ja irtisanoa lapsuudenystäviensä isiä.

Metsäjätin piti jäädä Nousiaisen viimeiseksi kirjaksi. Mutta sitten hän muisti lauseen, jonka hänen tätinsä mies tokaisi autoreissulla hiljaisuutta täyttääkseen. Lauseesta Kirves ja etulyönti on tappelussa puoli voittoa tuli tuoreen Juurihoito-romaanin avauslause. Nousiainen pääsi taas kiinni siihen, missä on parhaimmillaan: pakkomielteiden kuvaamiseen. Ne hän höystää faktalla, mikä näkyy kirjoissa miniesitelminä.

Juurihoito kertoo mainostoimittaja Pekasta, joka löytää hammaslääkäriveljensä ja siskonsa ja lähtee näiden kanssa etsimään kadonnutta isäänsä. Kirja käsittelee jutustelevalla tavalla yksinäisyyttä, avioero-ongelmia, suomalaisen keskiluokan arkea, rasismia ja jopa alkuperäiskansan tuhoa. Se on myös kirja hampaiden hoitamisesta ja pakkomielteisestä hammaslääkäri Eskosta, jonka mielestä Oopperatalon remonttiin suunnatut rahat pitäisi laittaa ehkäisevään hammashuoltoon.

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Suvi Ahola kirjoitti Juurihoidon arviossaan, että Nousiainen kirjoittaa hyvänmielenromaaneja. Hän luonnehti, että Juurihoito on Paulo Coelhoa ja Omaa tietä etsimässä -kirjastaan tunnettua Elizabeth Gilbertiä suomalaisittain.

Lukeneisto inhoaa Coelhon elämänviisauksia. Nousiainen ei ole lukenut niitä.

”Mutta Pauli Koheloa olen! Se oli hyvä!”

Elizabeth Gilbertin selviytymistarinakirjoilla taas on järjetön määrä lukijoita.

”Niinkö? Mutta sittenhän se oli kehu!”

Mutta se suomalaisuus. Kokeeko Nousiainen olevansa lenkki sitä tulkkaavien miesprosaistien ketjussa?

”No ei minulla näin kunnianhimoisia tavoitteita ole ollut. Ihan ovat kirjani lähteneet aiheista, joista minulla on ollut omakohtainen kokemus.”

 

Suomen viimeinen sosiaalidemokraatti

Nousiainen on työläisperheen poika Jyväskylän kupeesta. Isä oli töissä tehtaalla Säynätsalossa ja äiti saman tehtaan henkilökuntaruokalassa. Nousiainen on kertonut jo vuosia sitten, ettei hän osta muroja, koska oppi jo lapsena, että murot ovat porvarien ruokaa. Hänen lapsuutensa lumisotaleikeissä toisella puolella olivat ne lapset, jotka kannattivat Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen Mauno Koivistoa, ja toisella puolella ne, jotka olivat Suomen Kansan Demokraattisen Liiton Kalevi Kivistön leirissä.

Kun SAK:n silloinen puheenjohtaja Pertti Viinanen vieraili 1980-luvun alussa Säynätsalossa, Nousiaisen äiti teki tälle ruokaa.  Kymmenvuotias Miika juoksi tästä kuultuaan pihalle kertomaan tapahtuneesta muille lapsille, ja nämä tulivat kateellisiksi. Tehdasyhteisössä lapsillakin oli ymmärrys SAK:n merkityksestä.

Nyt Nousiainen asuu ohjaajana ja käsikirjoittajana työskentelevän vaimonsa ja neljävuotiaan poikansa kanssa Hakaniemessä. Tietenkin, onhan Hakaniemi perinteinen ammattiliittojen linnake eikä Kallion tapaan epäilyttävän trendikäs.

Pari vuotta sitten Nousiainen sattui poikansa kanssa Hakaniemen kauppahalliin samaan aikaan kun SAK:n edellinen puheenjohtaja Lauri Lyly.

”Katso”, Nousiainen kuiskasi pojalleen. ”Tuossa on Lauri Lyly. Nauti, sillä tämän on lapsuutesi avainkokemus!”

Vaikka Hakaniemi on kallis asuinalue ja Nousiainenkin on valinnut tehdastyötä kevyemmän ammatin, hänen taustastaan voi vielä olla etua siinä säännöllisesti roihahtavassa keskustelussa, jossa peräänkuulutetaan kirjallisuuteemme muitakin kuin keskiluokkaisia ääniä ja aiheita. Nousiaisesta oli tärkeää kertoa Metsäjätissä teollisuuskaupungista ja sen elämäntavasta. Hän halusi kertoa sen kaltaisesta kunnasta, jossa kokoomusta äänestävä kuntalainen ei pääse edes valtuustoon ja jossa porvarielämää on mahdotonta elää, koska jo Mazda 626 on ökyauto.

”Tuntuu, että kirjailijaporukat ja taiteilijatkin tulevat kovin usein taiteilijaperheistä tai keskiluokasta ja valitettavan harvoin työläisperheistä. Meillä on liian vähän artosalmisia”, Nousiainen sanoo.

”Olisihan se hauskaa, jos kirjallisuus jättäisi jäljen tietystä ajasta, eikä se jälki olisi pelkästään suomalaisesta keskiluokasta.”

Entisenkaltaista tehdastyöläisten työväenluokkaa meille ei kuitenkaan enää tule, eikä tule Nousiaisestakaan uutta Arto Salmista, joka aloitti Paskateoria-romaaninsa lauseella Tapansa kullakin: Jasmine pieri nussiessaan. Moisille lauseille Nousiaisen tyyli on liian siisti ja sovinnainen, mutta onhan Nousiaisella muutakin kuin kirjat. Hyviä ja huonoja uutisia vetäneen Henkka Hyppösen mielestä Nousiainen on jopa Suomen ainoa elossa oleva sosiaalidemokraatti.

”Nousiainen on ainoa ihminen tällä planeetalla, joka haluaa ansaita sopivasti. Se pyytää palkan leikkausta, jos palkka menee yli hänen kokemansa palkkakaton.”

 

Humoristi

Ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä kiteyttävä, humoristissävytteinen proosa ja televisioviihde toimivat usein samankaltaisella logiikalla. Liioitellaan ja vähätellään, luodaan maailmanjärjestys, jossa on stereotyyppejä ja nopeita kiteytyksiä meistä ja muista.

Ei siis ihme, että kirjailijoistamme televisioruudussa näkyvät tänäkin syksynä Jari Tervon lisäksi Tuomas Kyrö, Kari Hotakainen ja Nousiainen, kolme viimeistä kaikki vakituisina panelisteina MTV3:n uudessa Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmassa.

Nousiainen on tv-tuottajan unelma, sanavalmis nokkelikko, mutta ei niin suuri tähti, että voisi heittäytyä diivaksi (tosin kirjailija on tehnyt sopimuksen suomalaisen vaatemerkin kanssa, mikä lienee poikkeuksellista kirjailijoille). Rauhallinen Nousiainen ei kaipaa keskipisteeseen mutta ajautuu sinne oikea-aikaisilla heitoillaan.

Ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Tuomas Summanen ja koomikko Jaakko Saariluoma ovat tehneet Nousiaisen kanssa töitä vuosikymmenen ajan. Summanen sanoo, että Nousiaisella on käsikirjoittajan rytmitaju. Se auttaa ymmärtämään, minkä pituisia vitsien pitää olla.

”Hän osaa uutismuodon”, Saariluoma puolestaan sanoo.

”Hän saa pähkähullut asiat kuulostamaan todelta, koska niiden muoto on uutisista tuttu.”

Kun toimittaja Jaana Rinne haastatteli Nousiaista City-lehteen vuonna 2009, hän piti Nousiaista hauskaksi mieheksi tylsänä, sillä tämä ei nauranut ollenkaan. Nousiainen vastasi, ettei naura ikinä. Hauskan jutun televisiosta kuullessaankin hän vain huomioi komiikan tason.

”Kyllä se nauraa”, sanoo MTV:n tuottaja Sari Valtanen.

”Se on sellaista kuivaa brittihuumorinaurua, joka tyrehdytetään ennen kuin se kääntyy äänekkääksi.”

Muusikko Mikko Kuustonen seurasi Nousiaista Hyvissä ja huonoissa uutisissa pitkän pöydän toisesta päästä.

”Tajusin, että sillä on hurmaavan kieroutunut mieli. Se on hirveän hyvä kaikessa, mistä se ei ole kiinnostunut. Eihän Miika ollut nuorempana kiinnostunut edes kirjallisuudesta”, Kuustonen sanoo.

Summanen ei muista, koska hän olisi puhunut Nousiaisen kanssa vakavasti. Pari kertaa niin on käynyt, mutta siitä on kauan.

”Se on vähän sellainen oman elämänsä Hessu Hopo. Alkaa heti huvittaa, kun vain näenkin sen. Yleensä haukun sen kirjat ja sanon, että jätin kesken puolessavälissä, kun oli niin tylsä.”

Ystävät tietävät, että Nousiainen on hauskuudestaan huolimatta myös uuvuttava. Hakaniemen puuduttaja, he sanovat. Puhuu kaikille, tuntemattomillekin, yleensä liikaa. Jaksaa painaa läpi tylsääkin tarinaa.

Taannoin lukija pysäytti Nousiaisen Stockmannilla ja sanoi ihailevansa tämän kirjoja. Nousiainen ryhtyi selittämään ihailijalle yksityiskohtaisesti ja hitaasti, mitä oli tekemässä tavaratalossa, kunnes fani keskeytti hänen monologinsa ja sanoi:

”Sori oon tosi pahoillani, mutta mun täytyy nyt mennä.”

Tätä tarinaa Nousiainen kertoo kuulemma itsekin mielellään.

Ja sitä, kun hän istui kahden veljensä kanssa isänsä perunkirjoituksissa (Nousiaisen isä menehtyi tämän ollessa 23-vuotias) ja uskottu mies aloitti tilaisuuden:

”Läsnä ovat tässä perunkirjoituksessa vainajan kolme jälkeenjäänyttä poikaa.”

 

Viihdyttäjä

Kirjailija Nousiainen ei yritä kirjoittaa taidetta. Hänen romaaninsa eivät ole tutkielmia, eivätkä lauseet täydellisiksi hiottuja koruja. Nousiaisen proosa on viihdettä, jonka tarkoitus on rentouttaa.

Kaikkia tällainen ei miellytä. Esseisti ja kirjailija Tommi Melender lyttäsi Nousiaisen tyylilajin, tarinallisen perusromaanin esseekokoelmassaan Yhden hengen orgiat vuonna 2013 tähän tapaan:

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä koin narratiiviset koukut ja psykologiset syväporaukset ennalta arvattaviksi, väsähtäneiksi, aikansa eläneiksi. Leukani nuokkui, keskittymiseni herpaantui, jupisin itsekseni: ”Jaaha, ai että tällaista näille henkilöhahmoille nyt tapahtuu… Niinpä niin… Entä sitten? Mitä tämä mahtaa minua liikuttaa? Puolivakavissani pohdiskelin, mahtaako olla olemassa sellaista kuin kerronnallisuusgeeni. Jos on, niin minulta sellainen puuttuu, koska mielenkiintoni ei yleensä riitä romaanien juonikulkujen seuraamiseen.

Tämän jälkeen Melender kiukustui.

Kuvitteleeko kirjallisuus, joka pakottaa henkilöt, miljöön ja todellisuuden fiktiivisen proosan luutuneimpiin kaavoihin, pystyvänsä paljastamaan jotain merkityksellistä ”ihmisyydestä” tai ”ihmisenä olemisesta” nykymaailman sirpaloituneessa todellisuudessa? Eivätkö keskiluokkaisten ihmisten keskiluokkaista elämää steriilin yllätyksettömästi kuvaavat romaanit pikemminkin pienennä ja surkastuta ihmisyyttä, vammauta niitä, joita ovat kuvaavinaan ymmärtäen ja myötäeläen?

Vuoden 2013 kirjamessuilla Nousiainen oli tietämätön pienestä sosiaalisen median kirjallisuuskohusta, joka oli noussut Suomen Kuvalehden artikkelista Romaani sairastaa. Siinä Tommi Melender oli sanonut, että Tuomas Vimmaa ja Miika Nousiaista yhdisti aforistinen lause ja halu kertoa, minkälaisia me suomalaiset olemme, mielellään maskuliiniseen sävyyn. Että kirjat olivat yksiulotteista verbaali-ilottelua, jotka rakentuvat kuluneille stereotypioille, sujuvia lauseita, jotka eivät mene ytimeen.

”Katselivat minua messuilla ja supattivat, että onkohan se ehjä”, Nousiainen sanoo.

”Jotenkin näillä kulttuurialoilla asiat aina suurentuvat. En usko, että hiilityöntekijöiden yhteisössä syntyy kohu, jos kaksi louhijaa louhii hiiltä eri tavalla.”

Koska Nousiainen ei ole lukenut Melenderin lausuntoja, luetaan nyt ote ääneen. Nousiainen kuuntelee.

Romaaniksi pitkitettyjä vitsejä.

”No sitähän ne ovat!” hän huudahtaa.

”Samasta puurosta ammennettuja! Olisikin makeata, jos olisi itsellä suuri yhteiskunnallinen missio, mutta nämä ovat avoimesti viihteellisiä kirjoja. Itselleni tärkeistä aiheista olen kuitenkin yrittänyt kirjoittaa”, hän sanoo.

Nousiainen haluaisi tavata Melenderin. Hän uskoo, että he löytäisivät paljonkin yhteistä ja lähentyisivät. Tämä on Nousiaisen kirjoista tuttua sentimentaalisuutta. Hän ei häpeä Hollywood-ratkaisuja.

”Vaikka ehkä pitäisi. Mutta mulle on tarpeeksi se, että äidin lisäksi pari muutakin on jaksanut lukea pitkitettyjä vitsejäni. Saa vähän putkiremonttia maksettua. Tämä on mulle enemmän ammatti kuin missio”, hän sanoo.

Nousiainen ei loukkaannu. Hänelle voi sanoa mitä vain.

Hän ei ota kritiikkiä helppolukuisuudesta ”hirveän isona haukkuna”, sillä siellä, mistä hän tulee, ei ollut itsestään selvää, että luettiin ollenkaan. Hän on saanut entisestä kotikaupungistaan Heinolasta, jonne perhe Säynätsalosta myöhemmin muutti, sellaistakin lukijapalautetta, jossa sanottiin: Sää olet Miika loistava kirjailija. Jos lukisin kirjoja, lukisin sun kirjoja!

Äidinkielen opettajat ovat kiitelleet, että nyt jotkut 16-vuotiaat pojat ovat jaksaneet lukea Vadelmavenepakolaisen.

”Mä en olisi jaksanut lukea sitä 16-vuotiaana”, Nousiainen sanoo.

”En olisi jaksanut lukea yhtäkään kirjaa.”

Kirjaa kehuttiin myös lukuromaaniksi.

”Se oli huojentavaa, sillä tarkoitin sen luettavaksi. En esimerkiksi heittoromaaniksi tai ovenkiilaromaaniksi.”

 

 Turhan tiedon mestari

Nyt Nousiainen on valmistautumassa kiertueelle Juurihoito-kirjansa kanssa. Tai ei se mikään kiertue ole, se on liioittelua! Mitä nyt vähän kirjamessuja, haastatteluja ja sen sellaista.

”Mutta hauskahan se on puhua kirjasta ja kirkastuttaa itsellekin, mistä siinä on kyse”, hän sanoo. Nyt hän voi myös lukea kirja-arvosteluja Juurihoidosta. Voi varastella niistä mielipiteitä ja kertoa niitä messuilla ominaan.

Nuoren miehen kehityskertomus.

Tekotaiteellista paskaa.

Väkivallan allegoria.

”Ei kun hetkinen. En mä edes tiedä, mikä toi viimeinen on.”

Tätä se Nousiaisen kanssa näyttää olevan: Yhdessä mennään yhteen suuntaan, ja sitten se vetää maton alta. Kirjailija tuntuu vilpittömältä, mutta samalla kuin saippuapalalta. Onko se tosissaan vai ei? Pakkohan sen on tietää, mitä allegoria tarkoittaa!

Ennen kuin keskustelukumppani tajuaa, Nousiainen on jo liukunut sulavasti vakavasta aiheesta kevyeen. Nousiainen vaikuttaa mukavuudenhaluiselta myhäilijältä, joka on päättänyt elää elämänsä leppoisasti. Ei siis ihme, että hän yhtäkkiä kertoo, ettei oikein viitsi nykyään enää urheilla. Että ei tule lähdettyä, ja varmaan kohta iskee itseällötys.

”Mutta eipä se haittaa”, hän sanoo.

Sillä hän luottaa, että sitten kun on huonossa kunnossa – kuten nyt – on vain aloitettava ja kärsittävä ensin kaksi viikkoa – ja siitä se lähtee!

”Tarviiko sitä olla enää nuori ja hyvännäköinen”, hän huomauttaa.

”Eipä sitä enää jaksa.”

Niin, onhan hän jo 43-vuotias.

Sen ikäiseksi mieheksi Nousiainen tietää erikoisia asioita.

Miika Nousiainen, kuinka monta kertaa Kauniiden ja rohkeiden Ridge on ollut naimisissa?

Nousiainen miettii sekunnin.

”Ridge Forrester, yksitoista tai kaksitoista kertaa.”

Nousiainen tietää ennen fanaattisesti seuraamastaan sarjasta kaiken. Hän jätti sarjan katsomisen, kun Ridgeä näytellyt Ronn Moss, Nousiaisen idoli, lähti sarjasta. Mutta hän ehti nähdä, kuinka Sally Spectran tytär Macy kuoli sarjassa kaksi kertaa.

Hakaniemen puuduttaja aloittaa monologin.

”Ensimmäisen kerran hän ’kuoli’ auto-onnettomuudessa, mutta jälkikäteen kävi ilmi, että hän olikin hypännyt ennen törmäystä ojaan, jossa oli luola – ja josta yllättäen löytyikin hänen kauan kateissa ollut isänsä! Toisen kerran Macy kuoli, kun kattokruunu putosi päähän. Minun ja Melenderin pitäisi ottaa oppia Kauniiden ja rohkeiden kaltaisesta käsikirjoittamisesta. Kun henkilöhahmo ensin tapetaan ja sitten kirjoitetaan sarjaan takaisin. Siinä vaaditaan taitoa.”

 

Hampurilaiset on syöty ja tarjoilija saatu tyytyväiseksi. Nousiainen on noussut tuoliltaan ja vetää takkia päälle. Sitä olisi helppo pitää merkkinä siitä, että monologi on ohi, mutta vielä mitä. Nousiainen jatkaa.

”Mahtavatko ihmiset tietää, että Ridgeä näyttelevä Ronn Moss on syntynyt vuonna 1952 ja hänen isäänsä, Ericiä näyttelevä John McCook vuonna 1944? Että kahdeksan vuotta on ikäeroa isällä ja pojalla.” ■

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Suomen parhaaksi valitussa firmassa työntekijän mielipide on yhtä tärkeä kuin pomon

$
0
0

Ei asiantuntijaa voi neuvoa

Avaaja. Suomen parhaaksi valitussa firmassa työntekijän mielipide on yhtä tärkeä kuin pomon.

 

Melkein kaikki yritykset ovat nykyään asiantuntijayrityksiä, sanoo Tuomas Routto, Reaktor-ohjelmistoyrityksen operatiivinen johtaja.

”Eikä asiantuntijoita voi neuvoa heidän työssään. Heille voi ainoastaan antaa mahdollisimman paljon työkaluja, vapautta ja vastuuta”, hän jatkaa.

Tämä onkin Routon ja muiden Reaktorin johtajien tärkein työtehtävä: luoda alaisilleen mahdollisuuksia ja antaa heidän sitten itse päättää omaan työhönsä liittyvistä asioista. Konsepti tuntuu toimivan. Reaktor valittiin neljä kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi, ja yhtiö pärjäsi hyvin myös eurooppalaisessa vertailussa. Great place to work -kilpailussa tutkitaan sekä työntekijöiden kokemusta työpaikastaan että osallistuvien organisaatioiden johtamisrakenteita.

Viime vuosina Reaktor ei ole enää osallistunut kilpailuun. Neljä voittoa riittivät. Sen sijaan yritys on keskittynyt laajentumaan. Uudet toimistot on perustettu Tokioon ja New Yorkiin. Toukokuussa uutisoitiin, että yritys nappasi asiakkaakseen tv-jätti HBO:n.

Tuomas Routon mukaan menestyksen takana on uudenlainen suhtautuminen paitsi työntekijöiden asemaan myös 
rekrytointiin.

Reaktorilla työhaastatteluja tekevät pomojen sijaan vertaiset. Työntekijät pääsevät siis valitsemaan omat kollegansa.

”Hehän parhaiten tietävät, mitä missäkin tehtävässä tarvitaan. Haastatteluja tehdään aina useampia, ja niissä on mukana eri ihmisiä. Haluamme varmistua siitä, että hakija on reaktorilainen myös luonteensa puolesta”, Routto kertoo.

Vapaus ei nimittäin sovi kaikille.

”Jotkut ihmiset haluavat, että heille päivittäin kerrotaan, mitä tänään pitää tehdä. Se on toki ihan ok, mutta meillä ei toimita niin.”

Reaktorilla ei ole montaa pomoa. Yrityksessä on Routon mukaan ”hyvin flätti organisaatio” eli mahdollisimman vähän hierarkiaa.

”Se tarkoittaa myös sitä, että meillä kenen tahansa työntekijän mielipide voi mennä pomon mielipiteen ohi.”

Reaktorilla työntekijät saavat itse valita paitsi työkaverinsa myös sen, mihin projekteihin lähtevät mukaan. Heitä kannustetaan opettelemaan uusia asioita ja vaihtamaan rooleja.

”Ihminen, joka on tehnyt ohjelmistosuunnittelua kymmenen vuotta, haluaa jossain vaiheessa ehkä vaihtaa käyttöliittymäsuunnitteluun. Miksi vastustaisimme sitä? Uskon, että raha motivoi ihmisiä tiettyyn pisteeseen asti, kehittyminen vielä enemmän.”

Kehittyminen on tärkeää myös firmalle, Routto sanoo.

”Pari vuotta sitten meillä meni tosi hyvin. Voitimme palkintoja, ja liiketoiminta kukoisti. Päätimme, että nyt ei muuteta mitään. Melkein saman tien kaikki alkoi mennä pieleen.”

Tuo kriisi oli osasyy ulkomaille laajentumiseen, sanoo Routto. Tokioon ja New Yorkiin lähteminen oli konkreettista kehitystä, vaikka se olikin Routon mielestä vaikeaa.

Se ei silti riitä. Reaktor suuntaa seuraavaksi vieläkin kauemmas, nimittäin avaruuteen.

”Panostamme tutkimukseen, eli käytännössä kokeilemme koko ajan erilaisia asioita. Välillä kokeilut eivät johda mihinkään, mutta toisinaan kyllä. Nyt ne ovat johtaneet siihen, että meillä on kohta oma satelliitti”, Routto sanoo.

Satelliittiteknologia on yksi seuraavista suurista trendeistä, samoin robotiikka. Myös siinä Reaktor on tehnyt kokeiluja.

Routto kertoo, että suunnitelmissa on lähettää yhtiön satelliitti maata kiertävälle radalle ensi keväänä.

Se saattaa olla ensimmäinen suomalainen satelliitti, paitsi jos Aalto-yliopisto ehtii ensin.

”Mutta aika moni heidän työntekijöistään on viime aikoina tullut meille töihin”, Routto sanoo. ■

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Maria Ritola: Tulevaisuuden isot jutut löytyvät sivulauseista, eivät otsikoista.

$
0
0

Ajattele, siis tee

Startup-yrittäjä Maria Ritola kehittää tekoälyä Iris-yrityksessään. Hän kehottaa etsimään tulevaisuuden isoja juttuja sivulauseista, ei otsikoista.

 

Älä usko hypeä. ”Tämä on startup-skenen riippakivi. Kaikessa tekemisessä pitää ensin ymmärtää ongelma, sen syyt ja keiden elämään ongelma vaikuttaa. Kun ensimmäisiä kannettavia tietokoneita hankittiin kehittyviin maihin, puhuttiin isoilla sanoilla siitä, kuinka lukutaito tulee kehittymään kohisten. Mutta vain lukemaan oppineet lapset ymmärsivät, miten tietokoneita käytetään. Ongelmat eivät ratkea pelkällä teknologialla.”

Ole kiva.”Aloita kommentit mieluummin sanomalla ’joo’ kuin ’mutta’ tai ’ei’. Sano työkavereille kiitos ja vie niille skumppaa tai kukkia, vaikkei siihen olisi sen kummempaa syytä. Kivojen asioiden sanominen ei maksa mitään, mutta sillä voi saavuttaa paljon hyötyä.”

Kädet multaan.”Ajattelu on karmea tapa ajatella, koska harvoin uutta oppii pelkästään miettimällä. Uusia ideoita on hyvä pyörittää eri näkökulmista, mutta niiden loppuun suunnitteleminen omassa päässä ei johda mihinkään. Maailma on päämme sisällä erilainen kuin todellisuudessa.”

Rentoudu.”Bill Murrayn lause: ’Aivan sama mitä teet, se mitä rennompi olet, sitä parempia tuloksia saat aikaiseksi’ on puhelimeni taustakuvana muistuttamassa minua rentoutumisen tärkeydestä.”

Haasta.”Kaikki tämä on ihmisen rakentamaa. Isoimmat muutokset tapahtuvat isoilla aloilla, joissa uudistaminen on hidasta. Tulevaisuuden isot jutut eivät ole The New York Timesin etusivulla, vaan piilossa sivulauseissa.”

Hyvä riittää. ”Kehitä viisi versiota päivässä on ohje, jota toistan itselleni ja tiimilleni. Asiat pitää tehdä niin hyvin kuin on tarve, sillä koskaan ei tule täysin valmista. Idea tekoälystä, joka lukee tutkimuspapereita, syntyi kesällä Singularity-yliopistossa, ja syksyllä julkaisimme jo kaksi versiota.” ■

Tekijä: 

"Tämä on puhdasta Kafkaa, totalitaarista byrokratiaa, jonka edessä kansalaisen on tarkoituskin lannistua"

$
0
0

Citizen Blake | Ken Loachin I, Daniel Blake on lämmin ja jäätävä, kirjoittaa Katja Kallio.

Olin yhdentoista vanha kun luin kummitätini olohuoneessa Kotiopettajattaren romaania. Siinä Jane Eyre lähti toimestaan Thornfield Hallista mieron tielle ja suistui muutamassa päivässä nälkäkuoleman partaalle. Pienestä mökistä hän sai kerjätyksi sialle tarkoitetun kylmän puuron itselleen, ja sen hän ahmi suoraan kouristaan. Kaikesta lukemastani kauheudesta sian puuron hotkiminen oli jostakin syystä pahinta, niin järkyttävää että itkin ääneen ja ryömin kummitätini pöydän alle piiloon. Oli kestämättömän turvatonta ajatella, että ihan hyvinvoiva ihminen saattaisi käden käänteessä menettää kaiken, joutua kodittomaksi ja kärsiä sellaista nälkää.

 

Täsmälleen siitä kertoo brittiläisen Ken Loachin uutuuselokuva I, Daniel Blake. Loachin 30:nnessa elokuvassa kuusikymppinen puuseppä Daniel Blake (Dave Johns) on saanut sydänkohtauksen. Lääkärit ovat kieltäneet häneltä toistaiseksi työnteon, mutta silti valtion palkkaama ”terveydenhuollon ammattilaisista” koostuva monikansallinen yritys epää häneltä työttömyystuen. Newcastlelaisessa työvoimatoimistossa Blake kohtaa nuoren yksinhuoltajan Katien (Hayley Squires), jonka elämä on lähtenyt murenemaan yksi seinästä halkeava kaakeli kerrallaan. Byrokratian koneisto on ajanut Katien kauas perheestä ja ystävistä. Jäljellä on vain muukalaisten ystävällisyyteen tukeutuminen.

Koruttoman kaunis I, Daniel Blake on yhtaikaa lämmin ja jäätävä elokuva. Se palkittiin Cannesin parhaan elokuvan Kultaisella palmulla, jo toisella, jonka yhteiskuntakriitikko Loach ja hänen vakituinen käsikirjoittajansa Paul Laverty ovat saaneet. Daniel Blakea kirjoittaessaan Laverty on haastatellut tavallisia ihmisiä, joiden elämä on murskaantunut byrokratian jyrän alle. Tekijät kiittävät myös niitä valtion palveluksessa olevia, nimettöminä pysytteleviä ihmisiä, jotka ovat kertoneet heille tietojaan.

 

Jotakin täysin poikkeuksellista tapahtui Daniel Blaken katsomossa: koin siellä elämäni ensimmäisen todellisen katarsiksen. Vielä pari vuotta sitten – tarkemmin sanoen puolitoista – olisin lähtenyt katsomosta kauhuissani mutta sittenkin salaa helpottuneena. Luojan kiitos en asu Britanniassa! Ajatus on tuttu matkoiltani Lontooseen, missä ihmiset lukevat kadulla makuupusseissaan samoja romaaneja, joita muutama kuukausi sitten lukivat kotisohvalla. Tuolloin minä kuvittelin vielä olevani ikuisesti pohjoismaisen hyvinvointivaltion kansalainen. Enää tietenkään en.

Alussa Daniel Blaken taistelu byrokratiaa vastaan naurattaa, niin tuttua se valitettavasti on. Loputon puhelimessa odottelu, nettikaavakkeiden kanssa kamppailu, ’palvelu’ joka johtaa ainoastaan uuden puhelinsoiton odotteluun, kasvottomat, alituiseen vaihtuvat käsittelijät, joiden juttusille ei koskaan pääse. Vähitellen lakkaa naurattamasta. Daniel Blakelta vaaditaan täydellistä alistumista, jokaisen ristiriitaisen päätöksen ja idioottimaisen vaatimuksen mukisematta hyväksymistä, tai hänet poistetaan systeemistä. Se tietää katua. Kukaan ei kuuntele tai edes yritä auttaa. Jos yrittää, saa varoituksen. Tämä on puhdasta Kafkaa, totalitaarista byrokratiaa, jonka edessä kansalaisen on tarkoituskin lannistua, antaa periksi ja vain kadota olemattomiin.

Myös tuttuja elementtejä Loachin käyntikortista, Looking for Ericistä, näkyy. Ihmisten välillä hehkuva lämpö ja solidaarisuus, kuiva huumori. Sitä on juuri sen verran, että komediallisemmat työläiskuvaukset kuten Housut pois! ja Billy Elliot tuntuvat huolettomina palloa pelaavilta lapsilta. Mutta enää kenestäkään ei ole Cantonan kaltaiseksi pelastajaksi. Tilalla ovat kautta elokuvan kulkevat raajarikkouden symbolit.

Niin lämmintä Daniel Blaken kerronta silti on, että pidin loppuun asti traagisen optimismin voittoa mahdollisena. Sitä ei tullut. Ei lohtua, ei toivoa, vaan jotakin harvinaisempaa: se katarsis. Hurja, järjenvastainen tunne. Kärsimyksen herättämä pelko ja sääli muuttuvat rajuksi elämänhaluksi, uhmakkaaksi riemuksi. Tätä meille tehdään, ja me tajuamme sen. Emme ole niin tyhmiä kuin luullaan. Mielessä soi yhtäkkiä Billy Elliotin Solidarity, solidarity, solidarity forever.

Sian puuro on palannut. Edelleen se itkettää, mutta nyt ei mennä pöydän alle piiloon. ■

Tekijä: 

Entäpä jos kilpailukyky ei kohenekaan piiskaamalla, kysyy Reetta Räty

$
0
0

Kivat ja tehokkaat | Entäpä jos kilpailukyky ei kohenekaan piiskaamalla, kysyy Reetta Räty.

 

Voisiko se olla näin yksinkertaista? Työryhmät, joiden jäsenet ovat kivoja toisiaan kohtaan, menestyvät parhaiten. Toisin sanoen: Sen sijaan, että tehokkuutta etsitään huippulahjakkuuksista, kontrollista tai 20 minuutin lisätyöajasta, sitä pitäisi etsiä tunteista. Empaattisuudesta, vuorovaikutustaidoista, ryhmädynamiikasta, kohtaamisista. Tällaiseen väitteeseen törmää, kun tutustuu tutkimuksiin siitä, mikä selittää työporukoiden menestystä.

Että pitäisi olla kiva toisille. Joko kyynikkoa ällöttää? Empatiaa! Kohtaamisia!

Koettakaa kestää. Kuten tutkija Katri Saarikivi sanoo asiasta puhuessaan: nämä eivät ole pehmeitä, vaan todella kovia tutkimustietoja.

 

Googlella on noin 62 000 täyspäiväistä työntekijää. Yritys on tutkinut Project Aristotle -hankkeessa, millaisissa tiimeissä tehdään parasta tulosta. Satojen haastattelujen ja yli sadan tiimin analysoinnin jälkeen on tultu tulokseen, että ryhmän menestystä ei selitä niinkään se, keitä siinä on, vaan se, miten ryhmässä toimitaan. Parhaissa ryhmissä kunnioitetaan toisten tunteita ja pidetään huolta, että kaikki saavat osallistua keskusteluun.

Tutkimuskohteena ei ole ollut ilmapiiri, vaan on haluttu selvittää, millaiset työryhmät ovat tehokkaita. Saavat aikaan tulosta, keksivät parhaat ratkaisut, tekevät rahaa.

Ja vastaus on näin simppeli. Sellaiset, joissa ihmiset ovat kivoja toisilleen.

Googlen työntekijät ovat tiukan seulan läpi valikoituja. Ehkä siellä pätevät omat lainalaisuudet? Ei siltä näytä. Kognitiiviseen aivotutkimukseen erikoistunut tutkija Katri Saarikivi kirjoitti Mediumin artikkelissaan (16.9.), että muidenkin tutkimusten mukaan nimenomaan työryhmän jäsenten empatiataidot ennustavat kollektiivisen älykkyyden ilmentymistä.

”Tärkeintä ei siis olekaan se, mitä tietoja ryhmän jäsenillä on, vaan se, millä tavalla he pystyvät kohtaamaan toisensa.” Kollektiivinen älykkyys on sitä, mitä ihmiseltä odotetaan sittenkin, kun robotit tekevät rutiinityöt. Taito kohdata, kuunnella, asettua toisen asemaan. Mitäpä muita erikoistaitoja meillä ihmisillä edes olisi.

 

Ilmeisin kritiikki: Yritetäänkö nyt vaientaa kriittiset äänet? Pitääkö kokouksissa mielistellä typeriä mielipiteitä? Tutkimusten hengessä pitäisi kai vastata, että hyviä kysymyksiä, pohditaanpa yhdessä.

Tutkimuksissa kun on huomattu myös se, että juuri kannustavassa ilmapiirissä valtavirran hyminästä poikkeavat huomiot tulevat esiin. Meille on niin tärkeää olla muun ryhmän kanssa samanmielisiä, että kriittiset näkemykset voivat jäädä sanomatta. Tietoa jää piiloon. Se on tuhlausta.

Arkikokemus taas muistuttaa, että kaikkien äänessä oleminen ei juuri auta, jos kaikki osaavat ihan samoja asioita. Ideat kohoavat huippuunsa, kun on luovia hulluja, pedantteja toteuttajia ja joku joka päättää. Homma toimii, kun ihmisten vahvuudet tunnistetaan ja niitä kunnioitetaan.

Se, että ollaan kivoja, ei estä vastakkaisten mielipiteiden esittämistä, vaan mahdollistaa sen. Kivan ei tarvitse olla kiltti.

 

Kun puhutaan työelämän ”pehmeistä” puolista, kuulee usein sanottavan: ihan ok ajatuksia, ei sovi meidän työhön. Meillä on muutosohjelma, tehdasmainen rutiini, työtä vieroksuvaa sakkia. Niinpä niin. Nämähän olisivat erinomaisia syitä paneutua myös tunnepuoleen. Siihen investoiminen ei edes maksa mitään.

Jäi mieleen, kun kaveri sanoi baaritiskillä omasta pomostaan: ”Tiedän, mitä minulta odotetaan, saan tehdä työni itsenäisesti ja minua kuunnellaan.”

Kuulostaa mahtavalta, ja aivan liian harvinaiselta. Tiedän mitä minulta odotetaan. Minuun luotetaan. Minua kuunnellaan. Ehkä se on näin yksinkertaista? ■

Reetta Räty on toimittaja, jonka mielestä työpaikat ovat psykodraamoja. 

Tekijä: 

Kuka kantoi sukupuolijaot ruokakauppaan?

$
0
0

Nyt kun opetushallitus on aivan oikein karsimassa kouluista sen kaltaisia tarpeettomasti sukupuoleen nojaavia käytäntöjä kuten tyttöjen jono ja poikien jono, näyttää osa elintarvikevalmistajista haluavan nuo jonot ruokakauppoihin.

Tässä on kunnostautunut varsinkin Arla tuoreilla tuoteperheillään Lempi ja Ihana. Ihana on Arlan jukurttibrändi, jonka eri kokoiset purkit ja tölkit näyttävät siltä kuin ne olisi tehty lifestyleblogien ruokapöytäkuviin syrjäyttämään niistä bloggareiden itse oman pihan omenoista tekemät jukurtit. Pakkaukset ovat pelkistettyjä, mustalla pohjalla on ainoastaan tehostevärillä tehty sydän ja kaunokirjoitusta mukaileva Ihana-logo.

Turha silti luulla, että kakku olisi kaunis vain päältä, sillä Ihana Greek Style -jukurttien neljä syntisen ihanaa makua kannustavat löysäämään nutturaa, nauttimaan elämästä ja hymyilemään vastaantulijoille, sillä Ihanan mielestä positiivisuus on päätös.

Päätöksiä on hyviä ja huonoja, mutta sellainen Arlassa on tehty, sillä myös Lempi-ruoanlaittotuotteiden sarja on paitsi nimetty myös ulkoasusuunniteltu mieluummin nais- kuin miesostajia ajatellen. Pakkaukset huokuvat raikkautta kuin lähdevesi salaattipöydällä, ja sana Lempi on jälleen kirjoitettu kaunoa mukaillen. Sille, miksi näin on tehty, on helppo keksiä historiasta ponnistavia syitä, kuten naisten yhä kantama suurempi vastuu kodintöistä. Tätä menoa näin on vastakin.

Toki ruokakaupoissa on myös miestyyppisesti kosiskelevia herkkuja kuten Valion Ritari- ja Salaneuvos-juustot, mikä onkin täysin johdonmukaista. Ovathan ritarit ja salaneuvokset juuri samalla tavalla ajanmukaisia kuin tarpeeton sukupuolittaminen

Maailman coolein kaupunki eli Jyrki Lehtolan katsaus maailman suurimpaan Tampereeseen

$
0
0

Vuodesta toiseen suomalaiset äänestävät Tampereen kaupungiksi, jonne he mieluiten muuttaisivat. Siksi kaupunkia rakennetaan nyt ennätystahtia. Vanha tamperelainen Jyrki Lehtola lähti katsomaan, miten kaupunki kasvaa.
 

Hyvä täältä on ihmisen alas hypätä.

Tampereen tuorein ylpeys, rautatieaseman ja yliopiston väliin heitetty Solo Sokos Hotel Torni on Suomen korkein hotelli, 88,5 metriä, hyppää, hyppää, 25 maanpäällistä kerrosta. Helsingin Hotelli Torni on vain 69,5 metriä, jos siältä hyppäis, ei varmana ees kualis kunnolla, Suomen korkein liikerakennus Nesteen torni on 83,6 meriä ja korkein asuinrakennus Vuosaaren Cirrus on vain 87,5 metriä korkea, hävisitte hesalaiset metrillä.

Ja täällä tamperelaistornin katolla, maailman yläpuolella, täällä on baari, ja sen nimi on Moro, ja täällä on Raipen kuvia, ja Jutin, ja Ojasen Jannen, ja ihan tavallisen keskiviikon alkuillasta baaritiskille on 15 metrin jono, koska Raipe, Juti, korkeammalla kuin kukaan, moro!

Mutta ennen kuin on päässyt Moroon asti ihastelemaan Raipea, ennen kuin on päässyt huoneeseensa, ennen kuin on ehtinyt kirjautua hotelliin sisään, sanoa hello, guten tag, bonjour, hotellin aulabaarissa tulee vastaan mustavalkokuva. Kuvassa kaksi miestä istuu kesäyössä, puhuvat toisill… mää kualen… ne ovat Juice… ja Mikko…ja…tuossa, tuossa seinällä on takki, baseball-takki, koska baseball, tamperelaiskeksintö, ja takin selässä lukee… Pispala… se on se sama takki, joka oli Mikon, Alatalon Mikon, yllä Elävänä Pispalassa -levyn kannessa; levyn, josta löytyvät ainakin kappaleet Tampere, Kyllä mää tierän ja Tampereen yöt.

Se surkea, vieläkin tuskaa tuottava, verellä, raatamisella, veli veljeä lyö, sen vaimon raiskaa, hiellä, lapsisotilailla, unohduksella kirjoitettu uljas Tampereen historia, sitä ei täällä ole, on vain muutama maltainen vuosi 70- ja 80-luvulta.

Aulakerroksen seiniltä löytyy myös Juice Leskisen kaksi kitaraa, Costellon kitara, Olli Lindholmin ja Pate Mustajärven esiintymisasut, ja jos on nälkä, voi valita Pub Pajan listalta Martti Syrjän karitsanlihamoussakan, Pate Mustajärven lihapullat, voi tilata jopa Pajan grillibileet, niin iso annos, että listan mukaan ”tällä pärjää koko bändi ja pari bändäriäkin”, ja sitten kun ne bändärit on nussittu vessan lattialle tajuttomiksi, sitten voi mennä huoneeseensa, mutta sitä ennen kysymys, se kysymys, joka pysäyttää, se on hississä mainostaululla, ja se kuuluu: ”Millä sanoilla Juice Leskisen Manserock-kappale alkaa?” 

Tamperelaisia on pidetty selektiivisen mutismin tai humalassa väärinymmärretyn brittivaatimattomuuden versioina.

Väärinymmärrys on seurausta poismuuttaneiden nostalgiasta, kuten Sinikka Nopolan romanttisissa Tampere-kirjoissa Kyllä tässä jotain häikkää o tai Ei tehrä tästä ny numeroo.

Tampere nimittäin tekee numeron, se tekee kaikesta numeron.

Hotel Torniakin pidempi, melkein maailman pisin torni, on Näsinneula, joka ylipäätään on Suomen korkein rakennus, 134,5 metriä, teramaston kera 168 metriä.

Tampereelle valmistui juuri Rantatunneli, 2,4 kilometriä pitkä maantietunneli, Suomen pisin. Se avattiin päiväksi tamperelaiskävelijöille, jotta tamperelainen näkisi, että tunnelin päässä oleva valo on toinen tamperelainen kuvaamassa salamalla tunnelia. Ja tuona päivänä, tuona kauniina syyspäivänä tunnelia, pimeää, tyhjää pötköä Tampereen alla, kävi ihmettelemässä 50 000 tamperelaista, noin neljäsosa asukkaista, fuck racism, here’s nothing, Helsingin rasisminvastaiseen mielenosoitukseen osallistui 15 000 ihmistä.

Tampereella on ollut aina paljon syitä ylpeyteen Tampereesta. Silloinkin kun sillä ei ollut mitään, kun tehtaat sulkeutuivat, kaupunginjohtaja pakeni itseään pitkin Eurooppaa, keskusta rapistui, työttömyys kasvoi, ja kaupungin olomuoto oli liian monta kertaa kuultu vitsi, silloinkin Tampere markkinoi itseään sillä, että se on Pohjoismaiden suurin sisävesikaupunki, koska – ollaan nyt rehellisiä – kun perheet miettivät, missä lomailla, joku perheenjäsenistä kysyy aina: ”Mikä olisi Pohjoismaiden suurin sisävesikaupunki?”.

Tampere on tuonut Suomeen (ja maailmaan) enemmän asioita kuin mikään muu kaupunki.

Tai niin ne väittävät. Kaupungin markkinoinnissa on oltava osasto, joka etsii tietoa maailmasta ja luo siihen tarvittavia reunaehtoja päätyäkseen sen kaltaisiin väittämiin kuin ”työväenmuseo Werstas on Suomen laajin pääsymaksuton museokohde”. Jos Werstas olisi pääsymaksuton vain tiistaisin, Tampere julistaisi, että ”Werstas on universumin laajin museokohde, johon tiistaisin on vapaa pääsy”.

Tampere toi Suomeen alkoholismin. Ensimmäinen ”todellinen kaupunginosaravintola” Pulteri perustettiin kokeiluluvalla vuonna 1968 Pispalaan.

Tampere toi Suomeen pseudosyvän örähtelyn maan vanhimmassa edelleen toiminnassa olevassa yleisessä saunassa. 

Tampere toi Suomeen talousrikollisuuden, kun Yhdyspankin Tampereen konttorin johtaja Nils Idman jäi vuonna 1912 kiinni miljoonien markkojen kavalluksesta. Samalla tamperelaiset oppivat sen blasé-asenteen, jonka ne ovat kohdistaneet aseveliakseliin, demokratiaan, Aamulehteen, pormestariin, tulevaisuuteen: ”Jotain häikkää täs varmana o, mut eisevväliä”.

Tampere toi Väinö Linnalla Suomeen ajatuksen työläisestä tietoisena ihmisenä.

Tampere toi Suomeen meta-asumisen, kun syyskuussa Tampereelle alettiin rakentaa Tappara-taloja, joiden idea on se, että voi asumisellaan kunnioittaa itsensä sijasta Tapparaa.

Tampere toi Suomeen TV2:n avulla illuusiottoman käsityksen ihmisestä.

Tampere toi Suomeen anaaliseksin Suomen vanhimmassa yhä toimivassa gay-ravintolassa Mixeissä.

Tampere toi Suomeen pizzan. Tamperelaisessa Pizzeria Napolissa on ”Suomen ja luultavasti koko Euroopan suurin pizzalista”, sata pizzaa. Pizzan ydin on taikinassa ja kastikkeessa, paitsi Tampereella, jossa pizzan idea on se, että mitäs kaikkee mää kekkaisin tyrkätä mun lättyyni, ja eräs varteenotettava mahdollisuus on ”aurajuustoa, Finlandia-vodkaa, metsäsieniä, savuriistakäristystä ja savustettua saksanhirveä”.

Totta kai savustettua saksanhirveä! Saku Tuominen, mikä sua vaivaa?

Tampere toi suomen kielen rock and rollin. Tästä ei kukaan jaksa väitellä niiden kanssa.

Tampere toi Suomeen demokratian. Tampereen punainen julistus oli ensimmäinen julkinen puheenvuoro, jossa vaadittiin maahan demokratiaa ja kansalle vapauksia.

Tampere toi Suomeen brittipopin, kun helsinkiläiset popparit joutuivat 90-luvulla saapumaan busseilla Tampereen brittipop-klubeille ulkomaisia herkkuja nauttimaan.

Tampere toi Suomeen itsesäälin, maailman suurimman itsesäälin. (Kts. rock and roll.)

Tampere toi Suomeen naapurivihan, kuoleman, köyhyyden, julmuuden, työn, ruumiskasat, työläiset, kommunismin, kapinan ja sen kännissä horjuvan, ketjussa tupakoivan, raskaana olevan yksinhuoltajan, joka jotenkin oman päänsä sisällä on luonnollinen seuraus kaikesta siitä, mitä Tampere on ollut.

Tampere toi Suomeen mondeenin mieshalailun. Suomalainen kiekkokulttuuri on kuulemma syntynyt 26. helmikuuta 1926 Tampereella.

Tampere toi maailmaan Muumit. Tampereelta on kotoisin maailman korkein Muumi-kirjailija Tove Jansson, joka ei ole kotoisin Tampereelta. Tamperelaiset ottivat Muumit omakseen sinä hetkenä, kun Helsingin museomaailmassa epäröitiin, perustivat japanilaisille Muumilaakson ja ensi keväänä Tampere-taloon – hyvin nimetty talo tamperelaisilla! – avataan maailman ainoa Tove Janssonin lukukirjasto, jonne toimitusjohtaja Pauliina Ahokkaan mukaan ”tulee kirjoja eri kielillä ja lueskelemaan saa tulla aina Tampere-talon aukioloaikoina”.

Kirjoja, joita saa lueskella Tampere-talossa… sen aukioloaikoina! Maailman suurin, paras ja ainutlaatuisin lukukirjasto!

Kaikki on Tampereella ainutlaatuista ja suurta, epävarmuuskin. Aamulehden kaupunkilehti Moro järjestää kaksi kertaa vuodessa peräkonttikirppiksen, sellaisen, jossa myydään vanhojen autojen peräpäistä oman elämän peräpäitä. Moron viikoittaisessa Moro-kysymyksessä tiedusteltiin taannoin: ”Onko Moron peräkonttikirppis maan suurin kierrätystapahtuma?” Vastausvaihtoehtoja Moron kysymyksiin on aina samat kolme: ”llmam muuta”, ”Älkää ny hulluja ehrottako” ja ”Yks hailee”.

Onko Moron peräkonttikirppis maan suurin kierrätystapahtuma? Traditionaalisesti voisi ajatella, että koko on mitattava suure eikä mielipidekysymys, mutta Tampereella totuus on se, mitä sää mansesterilaisena maailmasta tuumaat. Tampere on kahden järven väliin heitetty post-faktuaalinen joutomaa, jossa tosiasiat ovat alisteisia sille, mitä tamperelainen on niistä mieltä. Ja ilmam muuta Moron peräkonttikirppis on Suomen suurin.

Tampereella kuollaankin suuremmin kuin muualla.

Vaakon nakki on maailman kuuluisin tamperelaisgrilli, jonne tullaan nauttimaan laskuhumalainen viimeinen ateria. Sen Vaakon valtavaan kuuluu makkaraperunat, jauhelihapihvi, kaksi wurtsia, pekoni ja kananmuna, ja Pömpeliin lihapiirakka, wursti, jauhelihapihvi ja tuplajuusto.

”Ekkai sää Jorse ny aijo kolmee pömpelii syärä? Säähän jumalaare kualet.”

”Eisevväliä. Kuhan kualen Tampesterissa pömpeliin.”

 

Eisevväliä.

Kun Tampere haluaa syleillä maailmaa, huutaa sille oman dionyysisen affirmaationsa, se kuuluu: eisevväliä. Tamperelaispositiivisuuden lakipiste on se, että jokin on periaatteessa ihan okei, ehkä, mutta toisaalta se on aina jo ihan sama.

Viime keväänä ne keksivät maailman suurimmassa tamperelaislehdessä, että Tampere on Suomen Dubai. Kun Hesarikin kertoi asiasta, se muuttui tamperelaistotuudesta yleiseksi totuudeksi.

Tampere on Suomen Dubai, koska, no, se Torni-hotelli on tooosi korkea, ja nyt ne suunnittelevat kaupunkiin jo toista tornihotellia. Ja kun Tampere on rakennettu kahden massiivisen järven väliin… siellä ei oikeastaan ole muuta kuin ne kaksi järveä ja niiden välissä kulkeva katu… niin nyt ne täyttävät niitä järviä tekosaarilla… niin kuin Dubaissa, yhden nimeksi tulee Hiedanranta… niin kuin Dubaissa.

Dubaissa on maailman suurin ostoskeskus. Tampere rakentaa Tampereen keskustan suurimman ostoskeskuksen Koskikeskuksen viereen toisen Tampereen suurimman ostoskeskuksen, koska, no, siellä ensimmäisessä ei käy oikein kukaan, niin jos tää toinen auttaisi.

Dubaissa on käynnissä massiivinen rakennushanke The World, jossa Dubain ulkopuolinen maailma rakennetaan Dubain sisälle. Tampereella koko maailma on jo Tampereen sisällä.

No niin. Me ollaan nyt Dubai. Mitäs seuraavaksi?

Eisevväliä.

No entä jos tilattas tänne semmonen raitsikka ja kutsuttas sitä Raipeks?

Eisevväliä.

No hyvä, Raipe on tilattu!

Tampere on aina valmis tulevaisuuteen, jos tuo tulevaisuus on jonkun muun käyttökelpoiseksi havaitsema menneisyys. Autot ja metrot ohjaavat pian itse itseään, kaupunkien läpi kuljetaan erilaisilla smartboard-ratkaisuilla, metrot kulkevat pilvissä, puolet kaupungin liikenteestä on Tampereellakin sullottu universumin pisimpään tunneliin ja nämä piipun varjoissa kasvaneet, ne haluavat samaan aikaan menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Ne haluavat kuulla moukareiden äänen, kun kiskoja hakataan katukiviin niin kuin ennen vanhaan, kun rakennettiin rautatie, jotta Juice pääsisi Savosta Tampereelle.

Ja se raitiovaunu, sitten kun se tulee, se tulee olemaan leveämpi ja pidempi kuin Hesassa, ja se kulkee kahteen suuntaan, 70-luvulle ja sieltä takaisin 80-luvulle.

Mutta ei nyt juututa Hesaan, sillä jos jotain ei Tampereella saa unohtaa, niin sitä, että on vain Tampere. Kun Tampereella pohditaan tulevaisuutta, sen pitää liittyä Tampereeseen, ei tulevaisuuteen, koska tamperelaiselle tulevaisuus on Tampere.

Siksi tamperelaisen talon nimi on Tampere-talo, bussilla on oma nimi, Nysse, kun ei me olla suomalaisia, vaan tamperelaisia, ja siksi niillä on oma kansallisruoka, ja oma tampere-suomi–sanakirja ja se, kun lauletaan suomeksi, se on manserockia, me tuotiin Suomi Suomeen, ja parasta Hesas on juna takas Tampesteriin.

Ja nyt Tampereen yliopisto, teknillinen korkeakoulu ja ammattikorkeakoulu ovat yhdistymässä maailman suurimmaksi tamperelaiskorkeakouluksi. Sen nimeksi on tulossa Tampere University, ja siksi tamperelaiset allekirjoittavat parhaillaan adressia, että sen nimeksi tulisi Moroversity. Tampere on kuin jatkuvasti kasvava taiteilijan omakuva, ja omakuvissa taiteilija näyttää aina mielisairaalta, mutta eisevväliä, kuhan se on näköne.

 

Tampereen menneisyys on sen nykyisyys on sen tulevaisuus, ja ne kaikki tapahtuivat 70- ja 80-luvuilla, soommoro.

Toki ne yrittävät kurkottaa tulevaisuuteenkin, kun pari niistä kävi Hesassa seminaarissa ja kuuli sanan ”startup”. Ne alkoivat puhua bisnesenkeleistä, mainetaloudesta ja lisäarvo muuttui added valueksi, eikä kumpaakaan löytynyt Tampereesta. Ne pitchasivat, coachasivat ja pivotoivat, ja niiden käyntikorteissa alkoi näkyä nimiä, joissa b-kirjain oli b, ei p.

Ne yrittivät lähestyä maailmaa: sitä maailmaa, jossa puhutaan sekakieltä, jotta puhuja ei huomaisi, ettei sano mitään. Ne keksivät uuden oxymoronin, Avoin Tampere, jonka alla tuettiin start up-yrityksiä, mutta ei tulevaisuus aina helppoa ollut: Pirkanmaa Ebuusti 2.0:n – Ebuusti 2.0!  – mainoslause oli ”Piristystä pisnekseen!”, sluuuush!

Ne ymmärsivät tulevaisuuden tamperelaisittain, työläishistoriansa kautta. Oikea startup on sellainen, jossa ei ole mitään, pelkkä idea, pelkkä idea ideasta, joka laitetaan pilveen, ja muut maksavat siitä, mitä ei ole. 

Tamperelaiset, ne eivät ymmärrä, että maailma on idea, digitaalinen henkäys, ne tarvitsevat jotain konkreettisempaa. Toki niilläkin on satoja startuppeja, jotka kehittelevät pelejä tiäksää pilveen, mutta niillä on jalat myös väärässä paikassa, maassa, jossa ne myyvät turbokompressoreita, korjaavat koneita ja sitten niiltä löytyy jotain niin ihanaa kuin Digitilization meets meat -projekti, jossa digitaalisaatio on hyödynnetty seuraamaan sitä, kuinka kauan makkarapaketti on ollut auki, ja sluuuuush!, se on se ääni, kun Tampereella huuhdellaan pönttö.

Ne yrittävät raahata itsensä nykyaikaan myös vapaa-ajan tasolla. Tampereella järjestetään Suomen suurin rap-juhla Blockfest, sen kahvilakulttuuri on paikoin sellaista, ettei tiedä, millä tasolla tässä nyt parodioidaan Brooklynia, ja ne ovat ilmeisesti tappaneet keskustassa vaeltaneet punkkarit, gootit, narkomaanit ja juopot, koska niitä, Tampereen maamerkkejä, ei näy enää missään potkimassa toisiaan rakkaudesta.

Talouselämän Muuttohalukkuus-tutkimuksessa Tampere nousi muiden yläpuolelle: kolmannes suomalaisista haluaa muuttaa Riäväkylään. Tutkimuksen mukaan se on imagoltaan Suomen paras kaupunki.

Hieno saavutus, johon Tampere vastaa: Pannaan kansi koko paskan päälle ja toivotaan parasta!

Lontoon pormestarina Boris Johnson halusi rakentaa lentokentän Thames-joen päälle. Suunnitelma kaadettiin, mutta alkoi elää Pirkanmaalla, jossa Kalervo Kummola päätti teetättää muiden rahoilla itselleen maailman suurimman kruunun. Se tulee keskustaan, ratapihan ylle maailman suurimmaksi kanneksi, jonka päälle tulee toimistoja ja asuntoja ja kannen alle tulee keskustajäähalli, koska Tappara, Ilves, Tappara, Ilves, Tappara, Ilves, Tappara, Ilves Tappara, Ilves, ja monitoimihalli, ja sen työnimi on nyt Kruunu, koska eisevväliä, antaa ton Kalen nyt tehdä, mitä lystää, se tekee nii kummiski.

Kruunu vie niiltä valon ja avaruuden, mutta silti ne yrittävät, voi kuinka ne yrittävät, mutta joka kerta, kun ne saavat aikaan jotain, jotain ainutlaatuista, jotain joka ponnistaa muualtakin kuin nostalgiasta känniin, Monoclen Tyler Brûlé, Brûlén Tyler, on juuttunut Sikalaan mussuttamaan silakkaa, se ei koskaan pääse Tampereelle, ja kun se vihdoin pääsee, kaupunki on muuttunut Kalervo Kummolan muistomerkiksi.

Ne yrittävät, ne elävät ajassa ja reagoivat siihen, mutta eivät ne voi aina itselleen mitään.

Ne tekivät musikaalin David… Bowiesta.

Ne esittävät Bowieta Tampereella. Idols-voittaja Ari Koivunen on Ziggy Stardust ja Miro Honkanen, Honkasen Miro, on kaikki muut Bowiet. Ja kun, no, eihän se Bowie saanut paljoakaan tamperelaismittapuulla aikaan, Bowie-musikaalissa esiintyvät myös Alice Cooper, Sweet, Rubettes ja Kate Bush.

Te muut vielä mietitte omaa kunnianosoitustanne, omia hauraita muistosanojanne Bowielle, mut kattokaa, me tehtiin tää jo ja ryssittiin koko paska ittemme näköseks, sluuuush!

Voi niitä, kun ne yrittävät. Ne olivat kuulleet, että työelämän pohdiskelu on uutta työelämää, ja leikki on työtä, ja lepo on työtä, luovuus on lepoa ja peli on työtä ja kaikkea jännää, joten ne perustivat Tampereen yliopistoon Oasis-nimisen tilan. Se on ”sosiaalisen oppimisen ja tutkimisen paikka”, jonka alaotsikko on ”Rainbows, unicorns and hoverboards”, koska Oasis ei sijaitse Tampereella, vaan tulevaisuudessa.

Oasis on kuin 70-luvulla sisustettu tulevaisuuden huone: siellä on DVD-levyjä, tietokonepelejä, patjoja, säkkituoleja ja lautapelejä. Ja siellä on säännöt. Tai epäsäännöt, sellaiset kivat elämänohjeet.

Ensimmäinen sääntö on ”PLAY. Oasis is a social place where spontaneity is encouraged. No need to be silent, no need to be serious, but those things are okay too.” Toinen sääntö on näin ihana: ”BE INCLUSIVE. Keep the sliding doors open, also metaphorically. Everyone is welcome here.”

Metaforiset liukuovet! Ja täällä Oasiksessa, ne ovat kiinni, eivätkä edes metaforisesti! Ja täällä on hiiren hiljaista, kaksi ihmistä nukkuu, tämä on hei sosiaalisen oppimisen ja tutkimisen tila, ja te vain nukutte.

 Tampere on maailman suurin sisävesinukkumalähiö. Se hiljaisuus. Missään kaupungissa ei ole niin hiljaista kuin Tampereella.

Kauniina alkusyksyn viikkona… pikkulauantai, pikkuperjantai, herätkääääää tamperelaiset… Hämeenkatu on tyhjä niin kuin joku olisi keksinyt pommin, joka tappaa kaikki määkivät ihmiset. Tillikassa ei istu enää edes sen historia, pöksynuorison Jackie Brown on suljettu, Pulterissa kuulee muistuman siitä, että täällä on itketty paljon ja Telakalla yksinäinen sarjakuvataiteilija on liian humalassa sääliäkseen itseään ääneen.

Dynaaminen, tulevaisuuteen katsova, Avoin Tampere… eisevväliä, varmaan ihan ookoo hesalaisjuttuja, mut jos mää ny kuiteski menisin kotio kattoon Lovejoyn kuurennen kauren, oon nähny sen vasta viis kertaa.

 

Jos kolmannes maailmasta haluaa muuttaa Euroopan Dubaihin, mitä tapahtuu, kun he huomaavat tulleensa sullotuksi kannen alle, ja Pate Mustajärvi tunkee suuhun maailman suurinta sisävesilihapullaa?

Turha hakea ainakaan kulttuurista apua. Tampere pitää itseään kulttuurikaupunkina, ja kulttuurikaupunki Tampere onkin, jos kulttuuri on lonkkavikainen 56-vuotias pullea kuvataiteilija, joka päättää tilata vielä yhden tuopin, kun kaikki paitsi mää on paskaa.

Tamperelainen kulttuuri on sitä, että tamperelainen on siinä käsityksessä, että Tampereella keksittiin kulttuuri.

Koska kyse on Tampereesta, edellistä ei tarvitsisi perustella, mutta: Ainakin kaksi tuhatta teatteria (jos naapurin kaksoset lasketaan), Juice, Tohloppi, Väinö Linna, Lauri Viita, Tove Jansson ja Telakalla mää tykkään juoda kaljaa.

Tamperelainen kulttuuri on kuin tamperelainen uutisotsikko ”Rupriikki avautui Vapriikissa”. Se ei aukene kuin tamperelaiselle, eikä kukaan halua kuulla sitä uudestaan.

Tamperelainen taide on Tampereen näköistä. Väinö Linna on kuollut, mutta elää kahtena virkkeenä, Juice Leskinen on kuolleista tamperelaisratsuista toiseksi suosituin, ja ne maailman parhaat teatterit, ne esittävät mm. Piukkoja paikkoja, koska mies naisena = hauskaa, Cabaret’a, koska 30-luvun alun dekadentti Berliini on just niinku mää ja Jorse kasikaksvappuna Koikkarissa, Sara & Erikiä (tamperelaisia), Viitaa (tamperelainen), vuotta 85 (tamperelaisia) tai tamperelaisen Heikki Salon tamperelaisvaimo Sirkku Peltolan loputtomia näytelmiä siitä, kuinka osattomalla on hyvä sydän, itkekää tamperelaiset.

Tamperelainen kulttuuri on sitä, että Grand Hotel Tammerissa kokoontuu joka kuun kolmas keskiviikko Roosalupi.

Roosalupi. Kuulostaa niiltä vitseiltä, joissa sanaa kylliksi hokemalla saadaan aikaan ”pillu”, ei ole, on Proosaklubi, mutta koska Tampereella ollaan ylpeitä siitä, ettei edes yritetä käyttäytyä, niin Proosaklubi on Roosalupi, jossa keskustellaan kirjailijoiden kanssa kirjoista ja mitä sää tykkäät Tampereesta.

Tampereella on mm. monikerroksinen rakennuskulttuuri, ainutlaatuisia kirkkoja, Kiasmalle naurava Sara Hildénin museo ja Suomen ensimmäinen naisarkkitehti Wivi Lönn, mutta niiden sijaan Tampereella korostetaan sitä, että Pate synty Ikurissa ja sille maistuu märkä niinku mulleki.

Tampere toi Suomeen pusakkataiteen ja tänne se jäi.

Pusakkataide on sitä, kun taiteesta poistetaan kaikki paitsi pyrkimys autenttisuuteen, se on alleviivattua mustaa makkaraa, jota tilatessa tulee aina muistuttaa, että ”paas pari palaa aitoo mustaa”. Pusakkataide on taidetta, jossa kyynel on kyynel, nauru on nauru, minkään takana ei ole mitään, eppu on aina normaali, ja jos toi oli sitä ironiaa, vetäsen lättyyn.

Pusakkataiteen toinen kriteeri aitouden lisäksi on geografinen läheisyys. Jos tamperelainen jotain tekee, se on hyvää, koska sen on tehnyt tamperelainen, ja koska sen on tehnyt tamperelainen, se on tehty airosti, suurella syrämmellä, kaikkihan me ihmisiä ollaan, ja kaikillehan meille kalja maistuu, tartteeko tän olla sen vaikeempaa proosa on roosa klubi on lupi ja pub on pupi.

Kun ruumiillinen työ on työläiskaupungistakin häviämässä, taiteen arvo perustuu paljolti siihen, että kännissä ollaan oltu. Känni on aitoutta, se haisee, se on hikistä, ja kun sen tekee oikein, se on melkein työtä. Siksi Popedan Pate Mustajärvi on taiteilijoista suurin. Mustajärvi on käynyt kansalaiskoulun, ollut aidossa työssä hitsarina ja perustanut manserock-yhtyeen, jossa on ollut kännissä.

Tamperelaiskulttuuri on työ- ja alkoholistimiesten kulttuuria. Naisella siellä ei ole sanottavaa, ellei ole Eppu Normaalin äiti tai miestaiteilijoita esitellyt Sara Hildén. Mies on se, joka luo krapulastaan taidetta, nainen se ruokalistan bändäri, joka ottaa vessassa tamperelaistaiteilijalta suihin.

Tampereen merkittävin taiteilija on runoilija Eeva-Liisa Manner. Manner asui keskustassa Ojakadulla vuodesta 1963 kuolemaansa 1995 asti. Pitkän viiveen jälkeen Tampereen kaupunginvaltuusto pohdiskeli, pitäisikö Ojakatu nimetä Eeva-Liisa Mannerin kaduksi, kun se oli kai joku runoilija. Lopulta valtuusto keksi, että eikö sitä kadun yhtä mutkaa voisi periaatteessa kutsua aukioksi, ja nimesi mutkan ”Eeva-Liisa Mannerin aukioksi”, koska Manner oli nainen eikä historiankirjoitus tiedä, osasiko se edes ryypätä niin kuin mies.

 

Lähreks Hervantaan paneen ja oleen hiljaa?

Tampere on kaupunki, jota kohtaan muu Suomi voi tuntea ylimielisyyttä. Sillä ei ole Helsingin tulevaisuutta, Turun historiaa, ja oman tulevaisuutensa ja historiansa ne itse supistivat 70-luvulla juodun kossuvissyn kokoiseksi.

Eisevväliä. Tampere ei välitä. Se elää omassa maailmassaan kuin asiansa harvinaisen hyvin hoitanut heroinisti.

Muutama vuosi sitten Aamulehden Morossa esiteltiin oma tamperelaisheimo,  ”Moromus tamperus”. Heimon äiti on Morolyn ja isä Morolon... Brando. Lapset ovat nimeltään Moroliini ja Morokolli, sluuuush!

Morolon Brando. Niin kuin Marlon Brando, mutta sellainen, joka ei ole Pariisissa tunkenut voita Maria Schneiderin perseeseen, vaan sellainen, joka on 56 vuotta tunkenut Epilässä voita riävän päälle.

Morolon ja Morolyn. Voiko olla coolimpaa? Onnee vaan sun tartapilles, mut mää lähren ny mun Morolon Brando -pairas käppäilee Hämpille, siäl on kohtuullisen helmi ilma, ku arskaki möllöttää, soommoro.

Tampere on valmiiksi nauretun tv-komedian ikuinen vävyehdokas, jonka nimi on Tourette.

Kun tamperelaiset poskisuutelevat, jotain on aina tiellä tai ollaan lähellä raiskauksen tuntomerkkejä. Tamperelaisen pöydässä on aina liikaa aterimia, kun yksi haarukka riittää ja keittoo mää en syä. Kun illallisten jälkeen isäntä ja emäntä korjaavat laseja pöydästä, tamperelaisen lasin tunnistaa heti: Se on tahmainen, tahrainen, sumea, niin kuin koko Tampere olisi pyyhkinyt siihen itsensä… Ja mää tiärän, että tää on se hetki, kun pitäs smooltoolkata, mut ei hotsita… kodin ne ovat tehneet malapropismeihin, ja kun prosecco-lasi on tyhjä, ja se on tyhjä sekunnissa, tamperelainen kysyy, saaksmää lisää prosciuttoa, ihan ookoo homokossuks.

Eivätkä ne välitä, ne eivät välitä. Eisevväliä. ■

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Imagen kirjoittajakoulu 26.1. Kehity kirjoittajana

$
0
0

Imagen kirjoittajakoulu 26.1. Kehity kirjoittajana

Imagen kirjoittajakoulutuksessa alan huiput neuvovat, miten kehittyä kirjoittajana. Tarjolla on käytännön harjoituksia sekä esimerkkejä, joiden avulla voi kirjoittaa parempia tekstejä. Kurssi sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille ja työssään kirjoittaville, oli kyse sitten lehtijutuista, blogeista, tiedotteista tai vaikkapa luennoista tai esityksistä. Koulutus järjestetään 26.1.2016.

 

12.30 Avaussanat. Kirjoittamisen vaikeudesta (ja helppoudesta)

Imagen päätoimittaja Heikki Valkama pohtii hankaluuksia, jotka pääkirjoituksia, kolumneja, blogeja ja muita pieniä tekstejä kirjoittaessa joutuu kohtaamaan

12.50 Vetoa lukijaan

Kirjailija, Finlandia-palkittu Jussi Valtonen pohtii keinoja, joilla kirjoittaja voittaa lukija puolelleen

13.40 Muista yksityiskohdat

Tekstin luettavuus, rytmi ja uskottavuus rakentuvat yksityiskohdille. Toimittaja Meri Valkama kertoo, kuinka käyttää yksityiskohtia oikein.

14.30 Kahvitauko

14.45 Käytännön harjoituksia kirjoittajille

Kirjailija, Long Playn päätoimittaja Anu Silfverbergin käytännön harjoitukset kirjoittajalle.

15.50 Tekstin ja kuvan liitto

A-lehtien designjohtaja Tuomas Jääskeläinen näyttää keinoja, joilla vahvistaa tarinankerrontaa.

 

Hanki liput tästä.

Paikka: A-lehdet, Risto Rytin tie 33

Aika: klo 12:30-16:30, 

Liput sisältävät luennot, tuoreen Image-lehden, kahvit ja kahvileivän.

Liput saa Tiketistä.

 

Tekijä: 

Rakkaus niinku sai Juha Itkosen väittelemään kirjan sukupolven kanssa.

$
0
0

Kolumni | Rakkaus niinku sai Juha Itkosen väittelemään kirjan sukupolven kanssa.

Tapasin Johannes Ekholmin juuri ennen kuin hänestä tuli sukupolvensa ääni. Oli helmikuu 2014, ja Ekholmin yhdessä ohjaaja Akse Pettersonin ja Q-teatterin näyttelijöiden kanssa luoma Kaspar Hauser oli äskettäin saanut ensi-iltansa.

Niin kuin tiedämme, esityksestä tuli valtava menestys. Se olikin loistava: tuore, raikas, hauska ja ajankohtainen.

Kaspar Hauserin ensi-illassa tajusin myös ensimmäisen kerran olevani keski-ikäinen. Siihen asti olin kuvitellut kuuluvani kulttuurikentän nuorimpaan sukupolveen. Nyt nämä tyypit näkivät maailman näin ja käsittelivät sitä tällaisin keinoin. Setämäinen tunteeni vain vahvistui, kun Ekholm vielä iski käteeni äskettäin ilmestyneen kirjansa. Sen nimi oli: Graafinen suunnittelu. Käytännöt. Tekniikat. Strategiat. Se ei ollut opas vaan romaani. Mahdollisesti.

 

Jos se oli, Rakkaus niinku on Ekholmin toinen romaani. Sekään ei edes yritä toteuttaa tiettyjä romaanimuotoon liittyviä odotuksia vaan lähtee rohkeasti luomaan omia lakejaan.

Alkuasetelma on näytelmällinen. Sekä luottotietonsa että elämänhalunsa menettänyt kolmekymppinen Joona on paennut pahaa maailmaa isänsä hirsihuvilaan Kirkkonummelle. Isä on kertaalleen eronnut kuusikymppinen, joka on äskettäin kirjoittanut oman taistelunsa. Poika kokee isänsä projektin loukkaavan hänen yksityisyyttään.

Isän ja Joonan keskinäiset väittelyt ovat kirjan selkäranka. Toisen tason muodostavat Joonan naispuolisen ikätoverinsa kanssa käymät chat-keskustelut. On muutamia muitakin juttukavereita: romaanin kerrotaan koostuvan yhden viikon aikana keväällä 2016 käydyistä keskusteluista, jotka Joona on litteroinut kirjalliseen muotoon. Teos houkuttelee uskomaan autenttisuuden illuusioon, sijoittamaan Johannes Ekholmin suoraan Joonan paikalle, vaikka näin tuskin on.

Dialogista koostuvaa romaania lukee mielellään. Loppua kohti taival käy raskaammaksi, mutta se ei johdu niinkään muodosta, enemmänkin jatkuvasti voimistuvasta halusta väitellä kirjan kolmikymppisten kanssa.

 

Rakkaus niinku on nimittäin ahdistunut ja ahdistavakin kirja. Jos se on sukupolviromaani, olen onnellinen, että kuulun edelliseen sukupolveen. Ehdin elää sentään osan aikuisuudestani rauhallisemmassa ajassa, vähän varmempien työmahdollisuuksien äärellä.

Ymmärrän informaatiotulvan. Ymmärrän pätkätyö-
tuskan. Mutta työstä vapautumisen unelmaa en ymmärrä, enkä sitä, että mikä tahansa työsuhde lopulta olisi vain työnantajan rikastumista työntekijän kustannuksella.

Mietin et ku hyvinvointiyhteiskuntaa ei enää oo vaan sosiaalinen turvaverkko perustuu joko sukulaisuuteen tai velanottoon. Romaanissa ajatuksen esittää Joonan chat-romanssi SAD91RL, mutta Helsingin Sanomien haastattelussa Ekholm itse sanoi lähes sanasta sanaan samoin. Tämä on typerää. Voi sanoa hyvinvointiyhteiskunnan olevan uhattuna. Tai että osia siitä on ankarasti karsittu. Mutta maassa, jossa edelleen on ilmainen koulutus ja ilmainen julkinen terveydenhuolto, ei voi tosissaan väittää, ettei hyvinvointivaltiota enää ollenkaan ole. Jos sukupolvikokemus rakentuu tälle totuudelle, se rakentuu valheelle.

Rakkaus niinku on kuin Kaspar Hauser ilman huumoria. Syntyy kuva totisesta sukupolvesta, jota vapaus masentaa ja joka ehkä siksi pyrkii jonkinlaiseen ajatukselliseen totalitarismiin. Pitää elää ja ajatella oikein. Väärin on kapitalismi. Väärin on ydinperhe ja sortavat patriarkaaliset rakenteet. Vääryydet ovat ilmiselviä mutta liian suuria korjattavaksi, Joona onnistuu vain ajattelemaan itsensä umpisolmuun. Tämänkin hän tietää – osa hänen tuskaansa syntyy siitä, että hän niin lakkaamatta ja piinallisesti tarkastelee omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Huolestuttavaa kyllä, kirjan henkilöistä samastun vaivattomasti Joonan isään. Aivan niin kuin hänkin, lukiessani väliin ärryn, väliin hellyn. Tekisi mieli ottaa syliin ja silittää. Ei elämä sentään noin vaikeaa ole. Ei maailma ole noin mätä. Mutta näin ajatellessaan sitä on tietenkin jo lopullisesti luovuttanut; vanhentunut, vaurastunut ja lakannut välittämästä. On nelikymppinen valkoinen cis-mies, vielä kolmikymppistäkin sellaista syyllisempi. ■

Tekijä: 

Ivana Helsinki -merkistä tunnettu Paola Suhonen ei ole koskaan halunnut tehdä vain vaatteita.

$
0
0

Matkaaja

Keskustelija. Ivana Helsinki -merkistä tunnettu Paola Suhonen ei ole koskaan halunnut tehdä vain vaatteita. Joulukuussa Helsingin Taidehallissa avautuva näyttely on siitä jälleen yksi osoitus.

 

Paola ja Pirjo Suhosen Ivana Helsinki on ollut ensimmäinen suomalainen vaatemerkki sekä Pariisin että New Yorkin muotiviikoilla, mutta muodin rinnalla Paola Suhonen on koko ajan tehnyt omaa elokuva- ja valokuvataidettaan. Niillä kaikilla on yhteinen juuri, tienvarsien taikamaailma, josta Suhosen näyttelykin kertoo.

Taidehallissa aukeaa joulukuun alussa näyttelysi Love on the Road, johon kuuluu esimerkiksi dokumentaarinen videoteos Poem Potrait of Nina pornotähti Nina Hartleystä, kokopitkä elokuva 7 Heaven Love Ways ja valokuvateossarja Southern Boys, Southern Girls. Miksi pääteeman alla 
on juuri nämä työt?

Mä melkein ajattelen, että mä en koskaan ala selittää näitä juttujani, se on se, mistä joudun aina tulilinjalle. Mutta mua on aina kiehtonu rakkaustarinat. Jos ajatellaan, mistä mun designura on alkanut jo ennen Ivana Helsinkiä, niin se on aina ollut rakkaustarinat ja roadtrippailu, tien päällä 
olo. Tässä palaa niille sielunmaisemajuurilleen, se on se mun omin juttu, ei sitä oikein muuta osaa tehdäkään. Filmiteok-
set on kuvattu 16-milliselle filmille, se on 
mun taiteen tekemisen väline.

Tutustuit Nina Hartleyhyn tekemäsi Love Contemporary -lehden tiimoilta jo vuosia sitten. Kuinka kiinnostuit juuri hänestä?

Lehden perustaminen lähti siitä, että on olemassa kaikkia muita harrastuslehtiä, mutta ei pohdiskelevaa artsua lehteä rakkaudesta. Halusimme käsitellä romanttista rakkautta ja pitkiä parisuhteita ja rakkauden löytämisen vaikeutta, mutta sen vastapainona myös kaupallista ja fyysistä rakkautta, pornografiaa. Nina Hartley 
valikoitui mukaan, sillä hän oli jo silloin vuonna 2008 pisimmän uran tehnyt naispornotähti. Lähdin ensin tekemään hänestä juttua Losiin, sitten myöhemmin pyysin häntä yhteen taidevideoon ja vähitellen meidän välille syntyi luottamus.

Oliko hänessä jotain nimenomaista, 
josta vuosien aikana vaikutuit?

Mua viehätti se, miten selkeästi hän on oma itsensä. Hänellä on äärifeministinen ajattelutapa. En ole koskaan kokenut olevani feministi sillä tavalla kuin se meidän yhteiskunnassa määritellään, vaan mieluummin sellainen tytöt osaa -tyyppi. Feminismi on mun mielestä niin usein sitä, että me asetetaan itsemme naisina jonkinlaisiin puolustusasemiin, enkä ole koskaan ymmärtänyt, miksi se pitää tehdä niin.

Pornoteollisuushan on ollut perinteisesti kaikkea muuta kuin naisen arvostamista, mutta seksi on ollut Ninan intohimo. Kun äärifeministin tulokulma siihen, mitä hän kropallaan ja elämällään tekee, on porno, se nosti tämän kaiken uudelle tasolle.

Olet tehnyt muodin lisäksi vaikka mitä, elokuvia, suunnittelua ja konseptointia monille brändeille ja lastenkirjan. Kuinka Suomessa suhtaudutaan crossover-
taiteilijaan?

Nykyisin onneksi vähän lempeämmin kuin ennen. Kymmenen vuotta sitten, kun lähdin opiskelemaan elokuvaa, se mitä eniten sain kuulla oli se, että eikö suutari voisi pysyä lestissään. Mua ei ole koskaan kiinnostanut vain muoti, vaan jokin piilomaailma, jota haluan tuoda esille. Uusi sukupolvihan taas sukkuloi materiaalista toiseen. Tuomas Laitinen sanoi lehtihaastattelussa, että ei muotikaan tänä päivänä enää ole vain mallistoja. Isot muotitalot elävät aurinkolaseilla tai viineillä tai 
hotelleilla, se on kokonainen klusteri.

Onko suomalaisten suhde muotiin 
muuttunut Ivana Helsingin 18 toimintavuoden aikana?

Sinänsä se ei ole muuttunut, tietyt tyypit seuraa ja harrastaa. Ei kaikkien tarvitse olla kiinnostuneita muodista. Se että hysteerisesti lukisin, mitä muodissa tapahtuu, ei kiinnosta pennin vertaa. Jos näen jonkun paahtavan tuolla viimeisimmissä kamoissa, tulee myötähäpeä, että mikä se sun oma juttu oikein on. Sitten jos näen jonkun rockabillyn tai vastaavan, se on aina sata kertaa karismaattisempi.

Ivana Helsinki lanseeraa nykyisin kolme uutta tuotetta viikossa. Miksi näin?

Tätä on mietitty monta vuotta, ja vastaavanlainen toimintatapa on ollut bubbling under maailmallakin viime vuosina. Burberrykin luopui ennakkomallistonäytöksistä sisäänostajille. Kuluttajat ovat nähneet vaatteet sitten puolen vuoden päästä, mutta nettiaikana muodin syklisyys tuntuu naurettavalta: että menisit messuille seisoskelemaan ja esittelemään mallistojasi. Kenelle? Sille halpaketjulle joka kopioi ne hetkessä? Jengi ostaa ja on niin paljon online, että kun ne näkee jotain, ne haluaa sen heti, ei kannata ostaa enää sisään varastoon. Verkkokaupassa kamat jäävät galleriaan ja lähtevät sieltä vasta kun kaikki on myyty, eikä niin, että pitäisi tilata sadan kappaleen erä varastoon.

Olet suunnittelemassa uusiksi hotelli 
Presidentin sisustusta. Rakastat myös motelleja. Mikä on se suomalainen 
motelli, jonka olisit halunnut säilyttää?

Paimion motelli, mutta se on jo purettu. Se oli kaunein, upein ja ihanin, jenkkityylinen motelli, jossa auton pystyi ajamaan huoneen eteen. Siellä oli skandinaavista tyyliä, motellin eri osia yhdistäviä lasikäytäviä ja luonnonmuotojen upeaa hyödyntämistä. ■

Aitoutta tavoitellut Lady Gaga hukkasi aitoutensa, kirjoittaa Samuli Knuuti.

$
0
0

Oo se kuka oot | Aitoutta tavoitellut Lady Gaga hukkasi aitoutensa, kirjoittaa Samuli Knuuti.

Stefani Germanottan jos kenen luulisi tietävän, että latinan kielessä sana persoona tarkoitti alun perin naamiota. Neljällä ensimmäisellä albumillaan Stefani kun loi taiteilijanimensä Lady Gaga turvin itsestään eräänlaisen kyber-Madonnan tai tanssipopin Marilyn Mansonin. Gagan supertaiteelliset asut ja seksuaalisuutta ja kubismia yhdistelevä imago liikkuivat groteskin rajamailla, kun taas musiikki oli kiillotetuinta 00-lukulaista teknopoppia.

Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan, sillä Lady Gagan neljäs albumi Artpop (2013) oli edeltäjiinsä verrattuna floppi. Alati elohopeasuoninen popmusiikki oli ottanut käänteen kohti omakohtaista ja omaelämäkerrallista, siloiset Taylor Swift ja Beyoncé olivat listapopin uudet kuningattaret ja ulkopuolisuuden glamourista ammentanut Gaga oli yhtäkkiä ulkopuolinen varsin seksittömällä tavalla, pelkkä eilisen tähtönen.

 

Mitä siis tehdä? ensin Gaga äänitti jazz-albumin Cheek to Cheek (2014) veteraaniviihdyttäjä Tony Bennettin kanssa. Ja nyt on pop-comebackin aika: Joanne on sekä Gagan toinen nimi että hänen tätinsä ensimmäinen, ja nimeä kantava albumi on yritys väittää, että se kiinnostavin Gaga-versio löytyisikin kaikkien lihamekkojen alta.

Albuminsa Born This Way (2011) nimikappaleella Gaga väitti ”syntyneensä tällaiseksi”, ja levyn kannessa oli kuva hänestä moottoripyörään sulautuneena. Nyt hän yrittää samaa omilla kasvoillaan ja farkuissa esiintyvänä country- ja rocklaulajana, ”autenttisena” lehmityttönä, joka lähikapakassa kumoaa tequilashotteja ja kaataa jukeboksin niiden jälkeen. Kuinka ollakaan, se prätkäkyborgiversio tuntui aidommalta ja uskottavalta.

Gagan arkki-idoli on aina ollut Madonna ja nyt hän yrittääkin tehdä kaksi Madonna-albumia kerralla.

Joanne yrittää olla yhtä aikaa Madonnan parhaana pidetty albumi Like A Prayer (1989), jolla 1980-lukulaisen tanssipopin kuningatar sukelsi omaan historiaansa ja katolisiin traumoihinsa, ja myöhäiskauden parhaimmistoon kuuluva Music (2000), joka flirttaili americanan kanssa. Joanne jää kuitenkin rutkasti jälkeen kummastakin. Yrityksen puutteeseen albumi ei kaadu, eikä vierailijalistan lyhyyteen: alle 40-minuuttisen albumin on tuottanut 2000-lukulaisen retrosoulin hovimies Mark Ronson (Amy Winehouse, Bruno Mars) ja albumilla vierailevat myös Beck, Josh Homme, Father John Misty ja Florence Welch.

Vanhan koulukunnan kriitikko moralisoisi tässä, ettei autenttisuutta voi ostaa sen enempää kuin neitsyyttä. Joannen ongelma ei silti ole albumin epäaitous vaan se, ettei Gagan levylle loihtima illuusio aitoudesta ole lainkaan kiinnostava. Country-balladi A Million Reasons, levyn avaava Diamond Heart ja tunnustukselliseksi tarkoitettu nimikappale kroolaavat kliseiden juoksuhiekassa ja tukehtuvat omien genre-naamioidensa taakse.

Joanne ei ole tarpeeksi röyhkeä levy, jotta uskoisimme sellaisia säkeitä kuin I’m lost in the age of the social. Kuten Chicago Tribunen kriitikko totesi, tämä ei mene läpi naiselta, jolla on Twitterissä 65 miljoonaa seuraajaa.

 

Mutta palatkaamme vielä Madonnaan, jonka on paradoksaalisesti usein pelastanut keskinkertaisuudelta hänen omat puutteensa. Madonna on korkeintaan keskinkertainen laulaja, joten hän ei voi taitojensa turvin paeta lajityyppiin. Erottuakseen hänen on iskettävä tiskiin kaikki: persoonallisuutensa, historiansa, toiveensa ja pelkonsa – ihan kuin oikean taiteilijan.

Lady Gaga taas on harmillisen vahvaääninen ja taitava laulaja. Siksi hän ei niinkään tulkitse keulasingle Perfect Illusionia vaan hyökkää sen kimppuun.

Sama liikayrittäminen vaivaa levyn muita ”menopaloja” A-Yo ja John Wayne, ne yrittävät tanssittaa kuin fasistinen aerobic-opettaja.

Vasta kalkkiviivoilla Joanne alkaa toimia. Hey Girl on erinomainen girl power -oodi ja kaunis päätösraita Angel Down on kuin Frida Hyvönen coveroimassa jotain Killersin muovista americana-balladia. Eivät ne yhtään aidompia kappaleita ole kuin yhdeksän niitä edeltänyttä, niillä Stefani on vain löytänyt puvustosta mekot, jotka oikeasti pukevat häntä.

Lady Gagan kuudes tuotantokausi ei siis ravitse mutta jättää silti odottamaan seitsemättä. ■

Tekijä: 

Elämäntaitogurut eivät kirjoita lajinsa parhaita teoksia, kirjoittaa Riku Korhonen.

$
0
0

Läsnäolokirja vielä eläville | Elämäntaitogurut eivät kirjoita lajinsa parhaita teoksia, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Kukkaan puhkeava päärynäpuu, ja sen vierellä mies kuolemaisillaan. Näistä elementeistä on koottu unkarilaisen Péter Nádasin omaelämäkerrallinen teos, joka on käännetty englanniksi nimellä Own Death.

Nádas kuvaa teoksessa sydänkohtaustaan 51-vuotiaana. Lääkäri arvioi hänen olleen kliinisesti kuollut kolmen ja puolen minuutin ajan. Tekstin ydin on noiden hetkien kokemuksissa. Kirja etenee katkelmina, joskus vain rivin mittaisina. Nádas hoitaa arkisia velvollisuuksia kesäisessä Budapestissa. Hän voi huonosti, hikoilee ja tuskailee ja yrittää kätkeä oireensa, kuolla kohteliaasti. Kotona hän haluaa saada vedosliuskat korjatuiksi ennen hengenlähtöä. Hän vaihtaa puhtaat alushousut, jottei ruumista löydetä tunkkaisissa. Ambulanssi vie hänet sairaalaan, jossa sydän pysähtyy ja häntä elvytetään.

Tekstin rinnalla kulkee 160 valokuvan sarja. Toivuttuaan Nádas kuvasi vuoden ajan pihassaan kasvavaa villiä päärynäpuuta, eri säässä, eri valossa, lehtevänä, paljaana, kukassa taas.

Yhden päivän inhimillisten koettelemusten rinnalla etenevät luonnon hitaat prosessit. Niitä erottaa paperin valkoinen, tyhjä tila. Jossain puun ja taivaan muutokset olisivat tapahtuneet, vaikkei Nádas olisi ollut niitä kuvaamassa, lukija katsomassa.

 

Olen vuosien varrella yrittänyt lukea joitakin keskittymiseen ja tietoiseen läsnäoloon opastavia teoksia. Olen ollut vahvasti läsnä heittäessäni ne roskikseen. Osa niistä on ollut surkeasti kirjoitettuja, mutta eniten minua on häirinnyt manipuloiva sävy, kuin vastaanottaisi ylivoimaisia kehotuksia parantua länsimaisuudesta yhden ihmisen yrtein.

Nádas kuvaa kuolemanrajakokemusta tunteista ja suorista vaikutuspyrkimyksistä riisutuin virkkein. Hän erittelee poikkeuksellisia tajunnantiloja täsmällisesti, aistimusten ja egon liukenemista, muistojen ja ajantajun muuntumista.

Hän yrittää kirjoittaa näkyviin abstrakteja ajatusprosesseja kielellisen ajattelun tuolla puolen, mikä on tietenkin ristiriitainen pyrkimys. Sanojen kadottua kuolevan yhteisölliset siteet katkeavat, hän on yksin, mutta hänet tempaa mukaansa luova voima, jolle syntymä ja kuolema ovat yhtä. Etäällä elvytysryhmä häärii ruumiin ympärillä ja runnoo sen rintakehää.

Hän näkee ruumiinsa yläviistosta ja katsoo sitä anteeksiantavasti. Hän leijuu pimeydessä ovaalinmuotoista valoa kohti, sitä saavuttamatta, ja havahtuu palaneen ihon käryyn ja ruumiin kouristuksiin. Defibrillaattori on polttanut rintakarvat, kylkiluita murtunut.

Muut ihmiset hoitavat hänet kuntoon, ja hän palaa kotiin, mutta maailma ei ole ennallaan.

 

Olen lukenut Nádasin pienen kirjan neljästi. En muista minkään muun teoksen vaikuttaneen samoin. Yleensä suljen kiinnostavan kirjan poissaolevana, tuskin näen eteeni. Tämän ääreltä havahdun katsomisen ja aistimisen energiaan.

Nádas ei jakele läsnäolo-ohjeita jonkun Anthony de Mellon tyyliin: ”Jokainen yksittäinen asia on ainutlaatuinen. Jokainen varpunen on samanlaisuuksista huolimatta erilainen kuin toinen.” Entä sitten, en ole asia enkä varpunen, vaan huolten riepoma, kliseistä ärtyvä kaksijalkainen.

Nádasin gurunelkeistä vapaa kirja onnistuu muistuttamaan, mitä häviää, kun maailma meissä alkaa sammua. Tuossa on yhä puu ja se muuttuu, kuten sinäkin. Ideologisten raivokohtausten ja triviaalien väärintulkintojen aikana on rohkaisevaa tuntea, että kielen ja kuvien avulla voimme jakaa hyvinkin vaikeaselkoisia kokemuksia, jos meitä yhdistää halu ymmärtää. ■
 

Riku Korhonen on turkulainen kirjailija, joka kirjoittaa esseeteosta kuolemanrajakokemuksista. Jos sinulla on aiheesta kokemusta ja haluat kertoa siitä, Korhonen ilahtuisi sähköpostistasi osoitteeseen riku.korhonen
@pp.inet.fi. Ensi numerossa Ruben Stiller.

Tekijä: 

Tämä ei ole se Ruotsi, jonka minä tunnen

$
0
0

Vielä muutama vuosi sitten Ruotsi oli avoin kaikille, jotka tarvitsivat suojaa. Sitten tapahtui jotain. Vaikka elämä Tukholmassa on yhtä mukavaa 
kuin ennenkin, pinnan alla kytee valtava muutos.

 

Öppna era hjärtan, avatkaa sydämenne, sanoi Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt puheessa, joka jää Ruotsin poliittiseen historiaan. Se aloitti Moderaterna-
puolueen eli maltillisen kokoomuksen valtiopäivävaalikampanjan Tukholman Norrmalmstorgilla elokuussa 2014.

Reinfeldt puhui suhtautumisesta pakolaisiin.

”Meille tulee nyt yhtä paljon pakolaisia kuin Balkanin kriisin aikana 1990-luvun alussa. Pyydän kansalaisilta kärsivällisyyttä, pyydän että avaatte sydämenne ihmisille, jotka kovassa paineessa ja henkensä hädässä pakenevat kohti Eurooppaa, kohti vapautta, kohti parempia olosuhteita.”

Vuonna 2014 Ruotsiin tuli 81 301 turvapaikanhakijaa. (Suomeen tuli samana vuonna 3 651.) Heistä noin 30 000 oli syyrialaisia. Edellisvuonna maahanmuuttovirasto oli luvannut pysyvän oleskeluluvan kaikille Ruotsiin tuleville syyrialaisille.

Reinfeldtin kahdeksan vuoden pääministeriaikana Ruotsissa helpotettiin työperäistä maahanmuuttoa ja lisättiin paperittomien oikeuksia. Ruotsi on arvoiltaan tutkitusti maailman sekulaarisin ja individualistisin maa. Reinfeldtin Ruotsi oli luultavasti myös maailman hyväsydämisin ja solidaarisin maa.

Minä asuin ja opiskelin Ruotsissa kaksi vuotta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Opin mielestäni tuntemaan ruotsalaista arvomaailmaa: Ruotsissa kaikki ovat samanarvoisia. Kaikkien mielipiteitä kuunnellaan. Hädänalaisia autetaan. Ketään ei loukata. Väestöstä melkein joka viides on syntynyt ulkomailla, mutta siihen ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota.

Norrmalmstorgin puhe meni kuitenkin pidemmälle.

Yleensä vaalikampanjan alussa tehdään äänestäjille vaalilupauksia. Tässä puheessa Reinfeldt ei luvannut mitään.

”[Turvapaikanhakijoiden] kulut ovat niin kattavat, että ne rajoittavat entisestään sitä, mitä muuta julkisella rahoituksella voidaan tehdä. Siksi emme lupaa melkein mitään tässä vaalikampanjassa, siihen ei tule olemaan mahdollisuutta”, Reinfeldt sanoi.

Se oli liikaa. Ruotsalaiset sulkivat sydämensä. Neljä viikkoa Öppna era hjärtan -puheen jälkeen maltillinen kokoomus hävisi valtiopäivävaalit. Maahanmuuttovastainen Ruotsidemokraatit taas keräsi ennätykselliset 12,9 prosenttia äänistä. Reinfeldt ilmoitti eroavansa puolueensa puheenjohtajan paikalta.

Muutos oli tapahtunut tähän asti hitaasti ja huomaamatta. Kohta se kiihtyisi. Ruotsi ei ollut enää se sama Ruotsi, jonka minä tunsin.

 

Aurinkoisena ja kesäisen lämpimänä aamuna syyskuussa 2016 kävelen läpi Humlegårdin puiston Tukholmassa, aivan lähellä Norrmalmstorgia. Täällä näyttää samalta kuin ennenkin.

Nurmikolla on meneillään mammajumppa. Kymmenkunta naista on maassa nelinkontin ja ojentelee jalkojaan ilmaan. Heidän ympärillään on kymmenkunta Bugaboo-merkkistä lastenvaunua.

Kun minä asuin Ruotsissa, Ruotsidemokraatit ei vielä ollut edes valtiopäivillä. Puolueen kannatus vaaleissa oli alle kolme prosenttia.

Muutin Tukholmaan vaihto-opiskelijaksi, pelaamaan käsipalloa ja opettelemaan ruotsia ensimmäisen kerran syksyllä 2005. Maassa oli demarihallitus, niin kuin Ruotsissa nyt useimmiten oli.

Hallituksen toimista muistan ennen muuta sen, että valtiolliset museot muutettiin juuri tuolloin pääsymaksuttomiksi. Se sopi minulle, sillä opiskeluni Tukholman yliopiston journalismin, median ja viestinnän laitoksella oli kaukana täysipäiväisestä. Luentoja oli muutama viikossa, lopun aikaa kiertelin kaupungilla, kauppakeskuksissa ja museoissa.

Olin opiskellut Helsingin yliopistossa kaksi vuotta viestintää ja tehnyt jo monta vuotta toimittajan töitä, mutta Tukholman yliopiston kursseilla puhuttiin minulle täysin vieraista aiheista. Tehtäviemme ja ryhmätöidemme kysymys oli käytännössä aina sama: miten sukupuolta, etnisyyttä tai seksuaalisuutta representoidaan tietyssä mediatekstissä? Analysoimme Harlekiini-romaaneja, tosi-tv-ohjelmia, uutiskuvia, mainoksia, vanhoja pornolehtiä.

Samoista teemoista puhutaan Suomessa nykyään koko ajan. Vuosikymmen sitten ei puhuttu. Helsingin yliopiston viestinnän laitos oli täysin valkoinen, ja meitä kiinnostivat sellaiset asiat kuin digimurros, Ylen tehtävät, sidosryhmät organisaatioviestinnässä.

Muistan yhden ensimmäisistä kotitehtävistäni Tukholman yliopistossa. Piti antaa esimerkkejä, ”miten mediassa rakennetaan erotteluja meidän ja muiden välillä”. Minulla oli mielestäni ilmeinen ja selkeä vastaus ja uskaltauduin luennolla jopa lukemaan sen ääneen. Sanoin, että jos pankkiryöstäjä on ei-valkoinen, se laitetaan heti otsikkoon, mutta jos hän on valkoinen, sitä ei edes mainita.

Näin ei toimittu silloinkaan Suomessa ja vielä vähemmän Ruotsissa. Asia oli minulle niin kaukainen ja teoreettinen, että oletin, että niin tehdään. Kritisoin mielestäni terävästi käytäntöä, jota ei ollut olemassakaan (aikana ennen MV-lehteä, tietenkin).

Eräs tummaihoinen opiskelija tuijotti minua puheenvuoroni jälkeen ymmärtämättömänä ja aidosti hämmentyneenä.

”Miksi se laitettaisiin otsikkoon? Eihän sitä laiteta mihinkään.”

Luennoitsija pelasti minut ja jatkoi eteenpäin kommentoimatta.

Olin paitsi häpeissäni myös hyvin vaikuttunut ruotsalaisten hämmästyneestä reaktiosta: noin rasistinen mahdollisuus ei tullut heille mieleenkään. He eivät edes ymmärtäneet, mitä tarkoitin.

Ruotsilla oli varaa ja aikaa ottaa kaikki huomioon. Miltei kaikille löytyi töitä, esimerkiksi bussipysäkillä oli ihmisiä ohjaamassa ihmisiä sisään busseihin. Työttömyysprosentti oli vain hieman yli kuusi.

Sanomalehdissä oli vähintään viikoittain debattikirjoituksia siitä, miten eri tavoin rasismi on pesiytynyt yhteiskunnan rakenteisiin. Antirasistit kiistelivät keskenään parhaista tavoista edistää tasa-
arvoa. Maahan oli juuri perustettu feministinen puolue.

Poliittiset skandaalit olivat sellaisia, että ministeri joutui eroamaan, koska ei ollut maksanut tv-lupamaksua tai oli ostanut Tobleroneja valtion luottokortilla. Kansallispäivänä ruotsalaiset miettivät, kehtaako tätä nyt juhlia: voiko Ruotsin-lipun vetää salkoon, sehän olisi jotenkin aggressiivisen nationalistista.

Ruotsalaiset olivat ruotsalaisessa äärimmäisyydessään välillä äärimmäisen rasittavia. Minä en pystynyt edes kieltä opittuani väittelemään heidän kanssaan, sillä olin liian suorasanainen enkä osannut oikealla tavalla hymyillä kaikista huonoimmillekin ideoille.

Silti minua kiehtoi, että tutun tuntuinen naapurimaamme oli ytimeltään niin erilainen kuin Suomi.

Lupasin itselleni vaihtovuoden lopuksi, että palaan vielä Tukholmaan.

 

Kun maltillinen kokoomus liittolaisineen nousi valtaan vuonna 2006, se oli vasta puhdistautunut miltei rasistisesta maineestaan. Vaalikampanjassaan 2002 kokoomus oli epäonnistunut täydellisesti, ja lopullinen kuolinisku tuli juuri ennen vaaleja. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT oli kiertänyt vaalitapahtumia piilokameran kanssa. Kokoomuksen vaalimökeillä puhuttiin muun muassa siitä, että ”muslimit ovat hyviä synnyttämään lapsia ja käyttämään hyväksi meidän systeemiämme”. Juttu näytettiin televisiossa neljä päivää ennen vaaleja, ja kokoomus kärsi vaaleissa murskatappion.

Vaalien jälkeen uusi puheenjohtaja Fredrik Reinfeldt uudisti puolueen nimeä myöten. Nya Moderaterna oli pehmeä kansankodin puolustaja, miltei sosiaalidemokraattinen oikeistopuolue. Sellainen Jyrki Kataisen kokoomuksestakin tulisi hieman myöhemmin. Se vältti ikäviä sanoja kuten yksityistäminen ja puhui mieluummin valinnanvapaudesta. Peruspolitiikka silti pysyi: yksityistämisiä, verohelpotuksia, heikompi työttömyys- ja sairausvakuutus.

Puolueen tunnuslauseeksi tuli ”Ruotsin uusi työväenpuolue”, mistä Suomen kokoomus keksi sitten ”työväen presidentin”.

Vuoden 2006 vaaleja varten se neuvotteli toisten porvari-
puolueiden kanssa jo ennakkoon yhteisestä hallitusohjelmasta. Porvaripuolueet kutsuivat liittoaan nimellä Allians för Sverige. Maltillinen kokoomus oli vaalien 2006 ylivoimainen voittaja, ja Allianssi muodosti maahan enemmistöhallituksen.

Samaan aikaan kun suomalainen vaihto-opiskelija ihaili Ruotsin välitöntä suhtautumista ihmisten ja syntyperien moninaisuuteen, ruotsalaiset itse olivat jo kovin kriittisiä.

Ruotsissa on maailman parhaiten koulutetut maahanmuuttajat. Mutta olemme maailman huonoimpia työllistämään heitä, kirjoitti Aftonbladet marraskuussa 2006.

Allianssilla oli valtaan noustessaan vahva integraatio-ohjelma. Sen piti tuoda maahanmuuttoasioihin jämäkkyyttä lepsujen demarien jälkeen. Se painotti tulijoiden tehokasta vastaanottoa ja ohjaamista koulutukseen ja töihin.

 

Soitan ovikelloa Tukholman Vasastanissa. Oven avaa Anna, 64-vuotias maahanmuuttaja Unkarista.

”Voi miten kiva nähdä!” hän sanoo englanniksi ja halaa. Hän on entinen kämppikseni.

Muutin vuonna 2008 takaisin Tukholmaan. Pelasin taas käsipalloa ja suoritin vuoden pituisen maisteriohjelman, tällä kertaa englanniksi kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

Toisen Ruotsin-vuoteni aikana suhtauduin ruotsalaisuuteen jo kriittisemmin. Minua häiritsi, että Ruotsissa kaikkia ja kaikkea ymmärrettiin. Se tarkoitti, että kaikesta pääsi livistämään. Metroasemilla oli porttivahdit, jotka eivät puuttuneet, kun joku hyppäsi porttien yli ilman lippua. Kouluissa ei ollut arvosanoja, sillä ne saattaisivat lannistaa. En tiedä, mitä olisi pitänyt tehdä, jotta ei olisi päässyt yliopiston kotitenteistä läpi. Kirjoitimme kerran suomalaisen opiskelukaverini kanssa absurdeja lauseita sinisestä sammakosta keskelle ryhmätyöraporttiamme kokeillaksemme, lukeeko kukaan papereitamme. Ei ilmeisesti lukenut.

Asuin keskellä kaupunkia Annan alivuokralaisena. Meillä oli omat makuuhuoneet ja yhteinen keittiö. Keittiö oli useimmiten täynnä unkarilaisia makkaroita. Annan erityinen ylpeys oli espressokeitin, jolla hän keitteli kahveja taajaan kyläileville ruotsinunkarilaisille ystävilleen ja aikuiselle pojalleen. Anna oli syöpätutkija. Parhaiten tutustuin hänen tutkijakollegaansa, unkarilaissyntyiseen Stefaniin.

Niinpä Stefan istuu nytkin kanssamme samoille vanhoille nahkanojatuoleille. Kerron että olen täällä, sillä tuntuu kuin Ruotsi ei olisi enää sama maa kuin se jossa asuin. Vai onko se, kysyn heiltä.

”No sinähän sanoit sen jo”, Stefan sanoo. ”Vastaus on ei!”

 

Ruotsin muutos alkoi näkyä, kun Ruotsidemokraatit nousi valtiopäiville vuoden 2010 vaaleissa. Suomesta katsottuna muutos oli vielä aika pieni, sillä puolue sai vain 5,7 prosenttia äänistä.

Muu Ruotsi kuitenkin tyrmistyi. Puoluejohtajien kommentit vaali-iltana kertoivat paljon.

”Näissä vaaleissa ei ole voittajia”, sanoi Mona Sahlin, jonka johtama sosiaalidemokraattinen puolue oli tehnyt huonoimman valtiopäivävaalituloksen 99 vuoteen.

”[Allianssin jatkokauden] iloa toki himmentää se, että valtiopäivillemme nousi ulkomaalaisvastainen puolue”, sanoi kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Göran Hägglund.

Ruotsissa noudatetaan perinteisesti blokkipolitiikkaa: hallituksen muodostavat joko porvaripuolueet tai demarit mahdollisesti vasemmisto- ja ympäristöpuolueen kanssa.

Nyt kumpikaan blokki ei saanut yli 50 prosenttia äänistä. Allianssi sai enemmän ääniä kuin punavihreät, joten Reinfeldtin hallitus jatkoi. Ruotsidemokraateista tuli vaa’ankielipuolue. Se pystyi kaatamaan valtiopäivien äänestyksissä kaikki esitykset, mikäli blokit eivät pystyneet sopimaan asioista keskenään.

Pääministeri Reinfeldtiltä kysyttiin, voisiko hallitus neuvotella Ruotsidemokraattien kanssa. Hän vastasi erittäin suoraan.

”Emme aio koskea Ruotsidemokraatteihin pitkällä tikullakaan.”

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly kieltäytyi istumasta Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kanssa samaan meikkihuoneeseen SVT:n tv-studiolla.

Seuraavana iltana Tukholman Sergelintorille kokoontui 10 000 mielenosoittajaa vastustamaan rasismia.

Valtiopäivätyö kuitenkin alkoi normaalisti. Ruotsidemokraatit saivat paikkoja valiokunnista mutta eivät yhtäkään valiokunnan puheenjohtajuutta. Heidän kanssaan ei neuvoteltu mistään, eikä heitä kutsuttu blokkien välisiin keskusteluihin.

Minun silmissäni Ruotsi ei ollut muuttunut. Päinvastoin. Ruotsalaiset reagoivat Ruotsidemokraatteihin juuri niin kuin vain ruotsalaiset voivat. Kaikkien muiden mielipiteitä he kuuntelevat, mutta suvaitsemattomuutta he eivät kerta kaikkiaan suvaitse.

 

Lokakuussa 2011 televisiossa järjestettiin puoluejohtajapaneeli kaikkien valtiopäiväpuolueiden johtajille. Demarien Håkan Juholt ja vasemmistopuolueen Lars Ohly boikotoivat keskustelua. He olisivat joutuneet seisomaan samalla puolella studiota kuin Jimmie Åkesson.

Luin uutisen netistä ja kirjoitin aiheesta tuohtuneena blogiini: Kyllä taas sataa laariin, ja ihan syystäkin. Urpot.

Mielessäni vertasin Ruotsidemokraatteja Perussuomalaisiin, jotka olivat edelliskevään eduskuntavaaleissa saaneet 19 prosentin kannatuksen. Ihmettelin ruotsalaisten ehdottomuutta. Suomessa demokraattisesti valittuja kansanedustajia ei suljettu ulos keskustelusta väärien mielipiteiden takia, vaikka heitä kritisoitiinkin.

Vertailu ei kuitenkaan ole aivan reilu. Puolueet ovat monin tavoin erilaisia.

Perussuomalaiset on SMP:n raunioille noussut EU-vastainen protestipuolue, jolla on maahanmuuttovastainen siipi. Ruotsidemokraatit ovat kovan linjan nationalisteja, ja puolueen tausta on yksiselitteisesti äärioikeistossa.

Bevara Sverige svenskt -niminen ulkomaalaisvihamielinen organisaatio muutti vuonna 1988 nimekseen Sverigedemokraterna. Puolueen ensimmäinen puheenjohtaja Anders Klarström oli aiemmin kuulunut Nordiska rikspartiet -nimiseen natsipuolueeseen ja sen väkivaltaiseen katujengiin. Puolueeseen liittyi jäseniä skinhead-ryhmittymistä, rasistisista pikkupuolueista ja jopa muutama 1930-luvulla natsipuolueita perustanut veteraani.

Entinen keskustapuolueen jäsen Mikael Jansson nousi puheenjohtajaksi 1995 ja alkoi puhdistaa Ruotsidemokraatteja pahimmista natsiyhteyksistä. Kuitenkin vielä seuraavana vuonna on kuvattu video, jolla puolueen entiset hallituksen jäsenet polttavat juutalaisten kirjoittamia kirjoja Skoonessa. Osa kirjarovioon osallistujista oli pukeutunut vanhoihin natsiunivormuihin.

Ja juuri samoihin aikoihin Jimmie Åkesson, 37, tapasi näitä samoja Skoonen puolueaktiiveja ja päätti liittyä Ruotsidemokraatteihin.

Puolueen ytimen muodostivat pitkään Jimmie Åkessonin opiskeluaikojen parhaat kaverit: opettaja Richard Jomshof, valtiotieteilijä Mattias Karlsson ja diplomi-insinööri Björn Söder. Puolueen ryhmä on valtiopäivien ylivoimaisesti nuorin ja miesvaltaisin – myös paljon nuorempi ja miehisempi kuin perussuomalaisten.

Ruotsidemokraattien maahanmuuttokriittisyys ei ole vain yleistä tyytymättömyyttä ja ulkomaalaisvastaisuutta. He ovat kohdistaneet vastustuksensa nimenomaan islamiin, jota mieluusti vertaavat natsismiin. Puheenjohtaja Åkesson on todennut, että islam on suurin ulkomainen uhka Ruotsille sitten toisen maailmansodan.

Johtavien Ruotsidemokraattien puheissa esiintyy usein muslimien ja läntisen maailman välinen ”1 400 vuotta jatkunut sota”. He ovat esittäneet arvioita siitä, milloin enemmistö ruotsalaisista on muslimeja. Siksi muut puolueet ja media ovat vihollisia: ne auttavat islamia valloittamaan maamme ja tuhoamaan sivilisaatiomme. He käyttävät itsestään ja kannattajistaan nimeä Sverigevänner, Ruotsin-ystävät. Kaikki muut ovat Sverigefientliga, Ruotsi-vihamielisiä.

Sekä Perussuomalaisilla että Ruotsidemokraateilla on taipumus skandaaleihin – sekä ”nollatoleranssi rasismille”. Molempia on syytetty siitä, etteivät ne reagoi riittävän vahvasti jäsenistönsä rasistisiin lausuntoihin tai tekoihin.

Mutta jos Ruotsin poliittiset skandaalit ennen olivatkin tv-
lupamaksutasoa, ruotsidemokraatit ovat tuoneet lisää draamaa uutisiin. Niin paljon, että perussuomalaisten skandaalit alkavat tuntua amatöörien puuhastelulta.

 

Rautaputkiskandaali” on Ruotsin poliittisen historian suurimpia skandaaleja. Se tuli julki syksyllä 2012, kun Expressen-lehti sai käsiinsä ja julkaisi Kent Ekerothin kuvaaman kännykkävideon.

Kent Ekeroth, 35, on skoonelainen Ruotsidemokraattien kansanedustaja ja puolueen oikeuspoliittinen edustaja. Hänen kaksoisveljensä Ted on Lundin Ruotsidemokraattien puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu.

Kaksoset ovat juutalaisen maahanmuuttajaäidin lapsia. Ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että he liittyisivät natsitaustaiseen puolueeseen. Kent Ekeroth on kuitenkin puolueensa kansainvälisten asioiden sihteerinä tehnyt siitä suuren Israelin-ystävän ja vaikuttanut osaltaan Ruotsidemokraattien islam-vastaisuuteen. Hän on luonut vahvat suhteet kansainväliseen counterjihad-verkostoon. Hän on aktiivinen somekommentoija ja on perustanut puoluetta lähellä olevan maahanmuuttovastaisen Avpixlat-verkkojulkaisun.

Kent Ekerothin kuvaamalla videolla esiintyy hänen itsensä lisäksi kaksi muuta kolmikymppistä puolueaktiivia, Erik Almqvist ja Christian Westling. Se on kuvattu bileyön jälkeisinä aamuyön tunteina kesällä 2010, muutama kuukausi ennen vaaleja.

Kaikki alkaa, kun ruotsidemokraatit tapaavat McDonaldsin edessä suositun ruotsalaisen koomikon Soran Ismailin, jota ryhtyvät provosoimaan ja videoimaan. Ismail pysyy rauhallisena, vaikka Almqvist sanoo muun muassa näin: ”Sinä argumentoit kuin pikkupillu!”, ”Älä tule vittuilemaan ruotsalaisille!” ja ”Sinulla ei ole mitään asiaa tänne, tämä on minun maani.”

Ismail sanoo olevansa ruotsalainen, mutta Almqvist väittää, että se ei ole tämän itsensä päätettävissä.

”19. syyskuuta nähdään, mitä ruotsalaiset ovat siitä mieltä”, Ekeroth puuttuu puheeseen. 19. syyskuuta on vaalipäivä.

Paikalle kompuroi humalainen mies, ja Erik Almqvist yrittää aloittaa tappelun tämän kanssa. Tilanteeseen puuttuu nuori nainen, joka moittii ruotsidemokraatteja siitä, että nämä hyökkäävät joukolla yhden kimppuun.

Ruotsidemokraatit käyttäytyvät uhkaavasti ja muun muassa kutsuvat naista huoraksi. Sitten he poistuvat paikalta naureskellen. Seuraavaksi video näyttää, kuinka poliitikot nappaavat kadulta pitkät rautaputket ja jatkavat matkaansa heilutellen niitä käsissään.

”Me emme aio tehdä mitään, me vain puolustaudumme!” sanoo Ekeroth tässä vaiheessa kameralle.

Sitten he kuulevat poliisiauton sireenin ja heittävät putket maahan. He kävelevät takaisin McDonaldsille, jossa poliisi on ottanut kiinni heidän kanssaan äsken sanaharkkaan joutuneen humalaisen miehen. He kertovat poliisille, että mies on uhannut heitä, ja poliisi kertoo, että he voivat halutessaan tehdä rikosilmoituksen.

Ruotsidemokraatit poistuvat paikalta iloisina. Erik Almqvist sanoo toisille: ”Silmänpalvonta kannattaa aina!”

Osa tapahtumista oli tullut julkisuuteen jo aiemmin, sillä myös Soran Ismail oli kuvannut tilannetta. Kun Expressen löysi ja julkaisi Ekerothin kuvaaman videon, ruotsidemokraattien aiemmat selitykset paljastuivat valheiksi.

Almqvist ja Westling joutuivat eroamaan tehtävistään. Kent Ekeroth otti muutaman kuukauden ”aikalisän” puolueen oikeuspoliittisen edustajan tehtävistä. Kahden vuoden kuluttua Ekeroth uusi paikkansa Ruotsin valtiopäivillä.

 

Allianssi pysyi vallassa kahdeksan vuotta. Valtakausi oli oikeistolle ennätyksellisen pitkä ja muutenkin onnistunut, mutta integraatiopolitiikasta ei sittenkään tullut hallituksen vahva alue. Kun Ruotsidemokraatit nousi valtiopäiville, Allianssi sopi maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa yhteistyössä ympäristöpuolueen kanssa. Näin vähemmistöhallituksella oli enemmistön tuki asiassa, jossa Ruotsidemokraatit kaikkein kiihkeimmin halusi hyötyä vaa’ankieliasemastaan.

Valtiotieteilijä Andreas Johansson Heinö kirjoittaa kirjassaan Farväl till folkhemmet näin:

Kun vuoden 2014 vaalit lähestyivät, Allianssin ideat olivat loppuneet ja itseluottamus menetetty. Ei haluttu kertoa, mitä on saavutettu, sillä ajateltiin, että se oli vain huonoa. Ei haluttu kertoa, mitä on ajateltu tehdä, sillä ajateltiin, että se on riittämätöntä. Allianssin 137-sivuisessa vaalimanifestissä ei mainita mitään integraatiosta eikä segregaatiosta.

Samaan aikaan Ruotsidemokraattien suosio kasvoi kasvamistaan mielipidemittauksissa. Nimenomaan kokoomus menetti kannattajia Ruotsidemokraateille.

Sitten, elokuussa 2014, Reinfeldt piti Öppna era hjärtan -puheen.

 

Vuosi vaalien jälkeen Ruotsin uusi pääministeri puhui vielä yhtä kauniisti kuin edellinen.

”Minun Eurooppani ottaa vastaan ihmisiä, jotka pakenevat sotaa”, pääministeri Stefan Löfven julisti. ”Minun Eurooppani ei rakenna muureja.” Hän puhui Refugees Welcome -mielenilmauksessa Tukholman Medborgarplatsenilla 6. syyskuuta 2015.

Ruotsin valtiopäivillä on nyt oikeistoenemmistö, mutta maata johtaa punavihreä vähemmistöhallitus. Vuoden 2014 vaaleissa Ruotsidemokraatit sai 12,9 prosenttia äänistä. Se on Ruotsin kolmanneksi suurin puolue.

Vain muutama kuukausi mielenosoituksen jälkeen hallitus hylkäsi Euroopan, jossa ei ole muureja. 24. marraskuuta 2015 Löfven ja varapääministeri Åsa Romson kertoivat, että Ruotsi ei kestä enää enempää turvapaikanhakijoita. Heitä oli tullut 80 000 vain kahdessa kuukaudessa. Nyt oli tehtävä nopeasti tilapäisiä lakimuutoksia. Jatkossa vain kiintiöpakolaiset saisivat Ruotsista pysyvän oleskeluluvan, muut turvapaikanhakijoille annetut oleskeluluvat olisivat yhden tai kolmen vuoden mittaisia. Väliaikaisen oleskeluluvan saaneella ei pääsääntöisesti olisi oikeutta perheenyhdistämiseen. Myös pysyvän oleskeluluvan saaneiden oikeus perheenyhdistämiseen heikentyi.

Kun luin Ruotsin hallituksen päätöksistä, havahduin ensi kertaa. Tämä ei kuulostanut yhtään ruotsalaiselta.

Eikä siinä vielä kaikki. Ruotsin raja oli jo ”kiinni”. Kööpenhaminan ja Malmön välisellä sillalla oli aloitettu rajatarkastukset. Lehdistötilaisuudessa ministerit kertoivat, että myös Saksasta ja Tanskasta tulevilla laivoilla alettaisiin tehdä henkilöpaperien tarkastuksia. Vapaata liikkuvuutta ei käytännössä enää ollut.

Löfven ja Romson korostivat, että tarkoitus oli pakottaa muut EU-maat kantamaan enemmän vastuuta. Molemmat painottivat myös, että lakimuutokset ovat väliaikaisia.

Lakimuutokset eivät tietenkään millään lailla helpottaneet täpötäysien hätämajoitusten ahtautta tai kuntien ahdinkoa. Ne vain lähettivät viestin, että tänne ei kannata enää tulla. Tätä kutsuttiin Suomessa signaalivaikutukseksi.

Ruotsidemokraateilla oli sama tavoite mutta ronskimmat keinot. Se jakoi samoihin aikoihin EU:n rajoilla lentolehtisiä, jossa se varoitti pakolaisia tulemasta Ruotsiin. No money. No jobs. No homes, luki otsikossa.

Lokakuussa kansanedustaja Kent Ekeroth oli matkustanut Trelleborgiin pitääkseen puheen maahanmuuttovastaisessa mielenosoituksessa. Paikalla oli useita satoja ihmisiä. Näin Ekeroth puhui:

”Kaikki te, jotka olette täällä tänään ja taputatte, olkaa ylpeitä, sillä te olette se keihäänkärki, jolla otamme maamme takaisin. Olkaa ylpeitä siitä, että uskalsitte tulla tänne tänään. Olkaa ylpeitä siitä, että vastustatte sellaista politiikkaa, jota Ruotsin kansa ei tue. Me olemme vastarintaliike valtaeliittiä ja mediaa vastaan!”

”Teidän pitää mennä ulos kaduille ja toreille, teidän pitää mennä yhdessä, joka päivä, joka päivä, ja näyttää, että me emme enää hyväksy tätä. Ruotsin kansalla on pitkä sytytyslanka, mutta kun lanka on palanut loppuun, silloin pamahtaa!”

”Me näytämme niille nyt, aika on tullut! Nyt pamahtaa!”

Tämä oli siis ruotsalaisen kansanedustajan julkista puhetta.

Seuraavana yönä eräs koulu lähellä Göteborgia sytytettiin palamaan. Rakennus oli ollut tarkoitus muuttaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.

Vastaanottokeskuksia tai sellaiseksi aiottuja paloi Ruotsissa viime syksynä 45. Paloista neljä oli onnettomuuksia ja 12 jonkun keskuksen asukkaan sytyttämiä. Noin kolmasosaan paloista ei ole löytynyt syytä, ja kolmasosa vaikuttaa ulkopuolisen sytyttämiltä.

Neljä päivää myöhemmin tunkeutui 21-vuotias Anton Lundin Petterson ala-asteen kouluun Trollhättanissa. Hän oli pukeutunut mustaan naamioon ja saksalaiseen sotilaskypärään. Hän puukotti pitkällä veitsellä viittä ihmistä ennen kuin poliisi ampui hänet. Kolme uhreista kuoli. Kaikki puukotetut olivat tummaihoisia.

Tuona samana koulusurmapäivänä Kent Ekerothin veli Ted julkaisi Facebook-sivullaan listan Lundin kaupunkiin suunnitelluista vastaanottokeskuksista tarkkoine osoitetietoineen.

 

Anna näyttää minulle kuvia lapsenlapsistaan. Hänen poikansa asuu perheineen lähistöllä.

Anna ja Stefan ovat molemmat muuttaneet Ruotsiin aikuisina 1980-luvulla. Kun tutustuin Annaan vuonna 2008, hän kertoi, ettei osaa ruotsia ”vielä”.
Hän oli tuolloin työtön, sillä tutkimushankkeelle, jossa hän oli mukana, ei järjestynyt rahoitusta. Nyt hän kertoo tekevänsä jälleen tutkimusta. Rahoitusta on ainakin joksikin aikaa.

Siemailemme espressoa ja syömme tuomaani suklaata.

”Minusta tuntuu, että maahanmuuttajat itse ovat sitä mieltä, että täällä on liikaa maahanmuuttajia, eivät niinkään ruotsalaiset”, Anna sanoo.

Stefan muistuttaa, että Tukholma ei ole sama asia kuin Ruotsi.

”Täältä ei näe, miltä asiat näyttävät maaseudulla.”

 

Taiteilija Lars Vilks tunnetaan piirroksesta, jossa koiralla on profeetta Muhammedin kasvot. Örebrolainen paikallislehti Nerikes Allehanda julkaisi piirroksen elokuussa 2007 sananvapautta käsittelevän kolumnin yhteydessä.

Islamilaiset maat raivostuivat profeetanpilkasta. Pakistanissa poltettiin mielenosoituksissa Ruotsin lippuja ja jopa pääministeri Reinfeldtiä esittävä nukke. Al-Qaida lupasi 150 000 dollaria sille, joka ”teurastaa Vilksin kuin lampaan”. Helmikuussa 2015 Omar El-Hussein, 22, yritti tappaa Lars Vilksin Kööpenhaminassa. Vilks saatiin turvaan, mutta El-Hussein ampui kaksi muuta ihmistä.

Jo ennen Kööpenhaminan terrori-iskua Lars Vilksillä oli ympärivuorokautinen suojelu. Hänen asuinpaikkansa Etelä-Ruotsissa on salainen ja muuttuu vähän väliä. Dagens Nyheterin toimittaja Niklas Orrenius seurasi vuoden ajan Vilksin omituista elämää ja kirjoitti juuri julkaistun kirjan Skotten i Köpenhamn.

Enemmän kuin Vilksistä kirja kertoo ruotsalaisten suhtautumisesta Vilksiin. Taiteilijayhteisö on sulkenut Vilksin ulkopuolelleen, ja häntä on kielletty tulemasta esimerkiksi taidenäyttelyn avajaisiin. Orrenius näki, kuinka ihmiset vaihtoivat paikkaa ravintolassa, kun tunnistivat Lars Vilksin viereisessä pöydässä.

Keskusteluissa ruotsalaiset tunnustivat sananvapauden merkityksen mutta samalla arvostelivat Vilksiä: hän asetti ”viattomat” vaaraan – mikä antaa ymmärtää, että Vilks oli syyllinen johonkin. Orrenius luonnehtii kirjassa, että Vilks on ”radioaktiivinen”.

”Siihen on useita syitä”, Orrenius kertoo puhelimessa. ”Toisaalta ihmiset pelkäävät terrori-iskua hänen lähellään. Toisaalta he ovat sitä mieltä, että hän on ’mennyt liian pitkälle’ lagom-Ruotsissa.”

Niin. Ruotsalaiset kannattavat kaikkia hyviä asioita, ainakin niin kauan kuin ne eivät aiheuta heille itselleen hankaluuksia.

Siitä todistaa myös ulkoministeriön toiminta Tanskan pilapiirroskriisin aikaan vuonna 2006. Myös Ruotsidemokraattien puoluelehti SD-Kuriren järjesti Muhammed-pilapiirroskilpailun ja julkaisi piirroksia nettisivuillaan. Muslimimaiden protestit uhkasivat levitä koskemaan Ruotsia. Ulkoministeriö otti yhteyttä SD-Kurirenin sivujen palveluntarjoajaan, joka virkamiehen pyynnöstä sulki sivut.

 

Istahdan Södermalmin muodikkaan Urban Deli -ravintolan terassille. Viereisessä puistossa ihmiset paistattelevat päivää kuin kesälomalla, vaikka nyt on syyskuu. Välillä Tukholmassa tuntuu, ettei ihmisillä olisi arkihuolia lainkaan.

Lounasseurani Ivan Daza, 46, parkkeeraa autonsa kadunkulmaan, sukii tukkansa ja lähtee kohti terassia.

Ruotsissa asuessani haastattelin Dazaa Imageen, kun hän oli perustanut maahanmuuttajille oman työnvälityksen, Blatteförmedlingenin. Nyt Google tietää kertoa surullisen uutisen: Blatteförmedlingen on mennyt konkurssiin.

Daza on kuitenkin aurinkoinen ja energinen, kun hän istuu pöytään. Hän on nykyään mobiilibisneksissä. Monta rautaa on tulessa, tällä hetkellä kuumimpana sovellus, jolla voi antaa kriittistä asiakaspalautetta. Sen nimi on Uckyou.com.

Hänen mukaansa mamutyökkärin tehtävä on täytetty.

”Blatteförmedlingenin piti näyttää, mitä kaupallista hyötyä monikulttuurisuuden lisäämisestä työpaikoilla olisi. Monikulttuurisuus suurimmilla aloilla ja työpaikoilla on melko ok tasolla nyt.”

Mutta on muita ongelmia, hän jatkaa. Suurin ongelma on hallitus, joka ei pysty hallitsemaan maahanmuuttoa. Hän kuvailee viime syksyn kaaosta, kun turvapaikanhakijoita tuli valtavasti, eikä hallitus onnistunut organisoimaan heidän vastaanottoaan mitenkään.

”Tukholman rautatieasemalla oli pieni puupöytä, jonka luona sai ilmoittautua maahanmuuttovirastolle – jos halusi”, Daza kuvailee ja nauraa päälle. Hän kertoo lisääntyneistä raiskauksista ja naisten häirinnästä. Hän painottaa, että ongelmia aiheuttaa vain pieni ryhmä mutta sen ryhmän takia kärsii koko Ruotsi.

”Minä olen muuttanut tänne ja kasvanut täällä ja tiedän, että heti kun yksi maahanmuuttajamies tekee jotain, siitä kärsivät kaikki maahanmuuttajamiehet. Jos kävelen kotiin myöhään illalla, vastaantulevat tytöt ja naiset katsovat minua pelokkaasti, kauhuissaan.”

Dazalle on ihan sama, kuka maata johtaa, kunhan joku johtaa.

”Totta kai tämä sataa Ruotsidemokraattien laariin, mutta se johtuu siitä, että kukaan ei tee mitään. Voisi melkein luulla, että Ruotsidemokraatit maksaa Löfvenille palkkaa. Hänen toimettomuutensa aiheuttaa sen, että heidän kannatuksensa nousee.”

Monille keskiluokkaisille ruotsalaisille Dazan kuvaamat ongelmat ovat näkyvissä vain uutisissa. Ja niitähän ei ole pakko seurata, Daza huomauttaa. Hän viittoo kohti puistoa tien toisella puolella.

”Tuolla on kiva istua auringonpaisteessa, mikään ei vaivaa. Ei täällä ole mitään mistä valittaa!”

 

Viime kesänä kaivoin netistä ruotsalaisten puoluejohtajien Almedalen-puheet. Almedalenissa Gotlannissa järjestetään politiikan ja elinkeinoelämän kesätapahtuma, josta Porin SuomiAreena on ottanut mallia. Suomalainen ystäväni oli ollut siellä ja päivitteli puoluejohtajien puheita. Ruotsidemokraatit eivät ole enää mitään verrattuna muihin puolueisiin, hän totesi. Hän oli oikeassa.

Puheet käsittelivät suurelta osin ruotsalaisuutta.

”Ruotsi, Ruotsi, rakastamani maa”, aloitti puheensa kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor.

”Ruotsi on fantastinen maa, eikä ainoastaan verrattuna muihin maihin: Ruotsilla menee juuri nyt tavallistakin paremmin, punavihreän hallituksen johdolla”, sanoi ympäristöpuolueen Isabella Lövin.

Stefan Löfven sanoo puheessaan 40 kertaa Sverige.

Liberaalien Jan Björklund kertoi juhannusaatostaan: ”Nostin Ruotsin lippua salkoon poikani Gustavin kanssa. Olimme Länsi-
Göötanmaan maaseudulla. Kaikki oli suurin piirtein samalla lailla kuin silloin, kun lapsena autoin isääni nostamaan lipun salkoon.”

Varsinaisia Ruotsin-ystäviä nämä puoluejohtajat.

 

Fredrik Reinfeldtin seuraaja maltillisen kokoomuksen johdossa on 46-vuotias tukholmalainen Anna Kinberg Batra. Hän vaikutti puheenjohtajakautensa aluksi myötäilevän Reinfeldtin pehmeää poliittista linjaa, mutta kuluneen vuoden aikana sävy onkin koventunut.

”Päästäkseen sisään ruotsin kieleen ja yhteiskuntaan on tehtävä töitä. Ruotsiin ei saa tulla pinnaamaan”, hän sanoi Almedalenissa. Hän myös vaati ”pakolaispaussia”, jolloin turvallisten maiden kautta saapuneet turvapaikanhakijat voitaisiin käännyttää heti rajalla.

Varjobudjetissaan kokoomus ehdotti kiristyksiä vasta maahan saapuneiden sosiaaliturvaan sekä ilmaiseen oikeusapuun. De nya hårda moderaterna, kuvaili Dagens Nyheter puoluetta kesällä.

Kinberg Batralta on tänä syksynä kysytty moneen kertaan, voisiko hän johtaa hallitusta, joka on riippuvainen Ruotsidemokraattien tuesta. Hän sai lopulta sanotuksi, ettei aio muodostaa hallitusta Ruotsidemokraattien kanssa. Kun Dagens Nyheter kysyi, kelpaisiko hänelle Ruotsidemokraattien passiivinen tuki, hän vastasi:

”Miten he äänestävät ja toimivat, siihen he saavat vastata itse.”

Puolueessa on poliitikkoja, jotka kannattavat välitöntä hallituksen kaatamista ja Ruotsidemokraattiyhteistyötä.

Muutamissa kunnissa Allianssi jo johtaa valtuustoa Ruotsidemokraattien aktiivisella tuella. Suurin näistä kunnista on Gävle. Siksi mallia kutsutaankin ”Gävle-malliksi”.

Kinberg Batran mukaan Ruotsidemokraattien politiikka on rasistista, mutta ”kaikki heidän äänestäjänsä eivät ole sitä”. Hän ei tahdo loukata äänestäjiä, jotka haluaa takaisin kokoomukselle.

Jimmie Åkesson on useasti ilmoittanut, että hänen puolueelleen mieluisin hallituspohja olisi Ruotsidemokraatit, kokoomus ja kristillisdemokraatit. Ruotsidemokraatit on jo muuttanut poliittista linjaansa monissa asioissa sopimaan Allianssin politiikkaan. Markkinakonservatismi on vaihtunut markkinaliberalismiin. Ennen linja oli, että kun maahanmuuttoa vähennetään, pystytään rahoittamaan sekä alhaisemmat verot että kattavammat julkiset palvelut.

Puolue oli vain joitakin vuosia sitten sitä mieltä, että yksityiset palveluntarjoajat eivät saa tehdä sotepalveluilla voittoa ja että kaikkien peruskoulujen pitäisi olla valtiollisia. Koulukysymyksessä vastustettiin ennen kaikkea uskonnollisia yksityiskouluja.

Nämä ovat tämän hallituskauden suuria poliittisia kysymyksiä. Löfvenin hallitus on asettanut selvitysmiehen tutkimaan, miten sotepalvelujen sääntelyä voisi muuttaa siten, että enää ei olisi pakko taata mahdollisuutta ”valinnanvapauteen” eli yksityisiin palveluihin verorahoilla. Oppositio sai Ruotsidemokraattien tuella käytännössä torpattua koko selvityksen.

Yksityiskouluille puolue on lämmennyt pikkuhiljaa. Nyt se hyväksyy jopa sen, että osakeyhtiöt tekevät kouluilla voittoa.

Dagens industri -lehti paljasti viime syksynä, että useat elinkeinoelämän järjestöt ovat salassa luoneet kontakteja Ruotsidemokraatteihin ja lobanneet puoluetta erittäin aktiivisesti.

Kokoomuksen kannattajista 70 prosenttia haluaisi, että Allianssi kaataisi hallituksen ja muodostaisi uuden Ruotsidemokraattien tuella. Tämä kävi ilmi Aftonbladetin viime talvena teettämästä mielipidemittauksesta.

Neljä kymmenestä ruotsalaisesta haluaisi, että maahanmuuttolakeja kiristetään entisestään, kertoi Svenska Dagbladet lokakuussa. Yksi Ruotsidemokraattien kärkiteemoista, kerjäämisen kieltäminen, on sekin saanut uusia kannattajia. Dagens Nyheterin mukaan viime vuonna 32 prosenttia tukholmalaisista kannatti kerjäämisen kieltämistä. Nyt sen puolella on 55 prosenttia kaupunkilaisista.

Tänk på avståndet mellan vagn och platform när du stiger av, kuuluu Tukholman metron huomaavainen ja niin tuttu varoituskuulutus. Vieressäni penkillä lojuu ilmaisjakelulehti. Se on tylsä, ohut lehdykkä. Toista oli 2000-luvun puolivälissä, jolloin lehtiä oli kaksi, ne kilpailivat ja panostivat omaperäiseen sisältöön.

Vuonna 2005 Metro-lehden välissä alkoi ilmestyä kerran kuukaudessa Gringo-niminen liite. Sveriges svenskaste tidning, sen kannessa luki. Se käsitteli elämää lähiöissä ja monikulttuurisuutta tuoreella tavalla, vailla hymistelyä ja pilke silmäkulmassa.

Perustajakaksikko, parikymppiset Zanyar Adami ja Carlos Rojas, palkittiin Bonnier-palkinnolla. Ikävä kyllä heillä oli enemmän ideoita kuin rahaa, ja syksyllä 2007 lehti meni konkurssiin. Sekin.

Carlos Rojas on nyt 33-vuotias ja jatkaa työskentelyä monikulttuurisuuskysymysten parissa konsulttina. Tapaamme Mariatorgetin puistossa melkein päivälleen kaksi vuotta valtiopäivävaalien jälkeen. Mitä Ruotsissa on tapahtunut sen jälkeen?

”Saimme erittäin heikon hallituksen”, Rojas aloittaa. ”Ja samaan aikaan turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi roimasti, eikä hallitus ollut valmistautunut siihen.”

Hän kuitenkin painottaa, että määrän kasvaminen ei ollut yllätys. Siihen olisi voinut varautua, hän sanoo. Itse asiassa mikään Ruotsin viime aikojen kehityksessä ei ole tullut Rojasille yllätyksenä.

Turvapaikanhakijoiden määrän olisi voinut ennakoida ihan vain katsomalla tilastoja. Vuodesta 2011 alkaen turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut vähintään noin 30 prosenttia joka vuosi.

”Jos se käyrä olisi kuvannut mitä tahansa muuta, olisi päätelty, että sehän tosiaan voi jatkaa kasvuaan ensi vuonnakin.”

Johtopäätöksiä olisi voinut tehdä siitäkin, mitä Euroopan ulkorajoilla on tapahtunut. Ihmisiä on tullut Turkista ja Välimeren yli suuria määriä jo pitkään, mutta syksyyn 2015 asti Etelä-Euroopan maat toimivat puskurina.

Myös Ruotsidemokraattien nousun Rojas ja hänen kollegansa olivat ennustaneet.

”Näimme, että tämä lähtee käsistä. Ruotsidemokraattien suosio oli alkanut kasvaa jo 2006, silloin se oli vajaa kolme prosenttia. He olivat kampanjoineet ennen vaaleja vain noin neljäsosassa Ruotsin kuntia. Siitä voi laskea: Jos kannatus on tuon verran, kun on kampanjoinut neljäsosassa maata, se tulee seuraavalla kerralla helposti nousemaan yli neljän prosentin, jolloin he pääsevät valtiopäiville.”

Rojasin mielestä yksi isoimpia syitä Ruotsidemokraattien nousuun on ollut se, että toimittajilla sen enempää kuin poliitikoillakaan ei ollut tarpeeksi osaamista maahanmuuttoasioista.

”Tiesimme, että kun turvapaikanhakijoiden määrät kasvavat, Ruotsidemokraatit on paikalla ja alkaa syöttää vääriä tietojaan.”

Hän muistuttaa demarijohtaja Mona Sahlinin ensimmäisestä televisiodebatista Jimmie Åkessonin kanssa vuonna 2007.

Sahlinilla ei väittelyssä ollut mitään tietoja maahanmuutosta, ainoastaan kauniita periaatteita. Kun Åkesson puhui maahanmuuton kustannuksista, Sahlin sanoi että Åkesson ”syyllistää maahanmuuttajia”. Hän kutsui Ruotsidemokraatteja äärioikeistolaiseksi, naisvihamieliseksi puolueeksi.

Rojasin mielestä Mona Sahlin teki juuri niin kuin ei olisi pitänyt tehdä. Hän turvautui rasistikorttiin, ei faktoihin.

”Koko kansa oli innokas näyttämään, että ’minä en ainakaan ole rasisti’, joten sitten ruotsidemokraatteja kutsuttiin rasisteiksi. Se tuhosi kaiken.”

Tuolloin Ruotsidemokraattien kannatus oli noin kolme prosenttia. 
Nyt se on gallupien mukaan noin 20 prosenttia.

 

Bussi matelee loputtomassa jonossa iltapäiväruuhkaisella maantiellä. Näin pitkälle Tukholman ympäristöön en ole koskaan ennen matkustanut.

Ystäväni Lii, entinen käsipallojoukkuekaverini, on luvannut majoittaa minut, kuten niin monesti ennenkin, kun olen käynyt Tukholmassa. Olen nukkunut hänen luonaan ensin opiskelijayksiössä, sitten poikaystävän kanssa hankitussa lähiökaksiossa.

Nyt hän asuu tunnin ajomatkan päässä T-centralenista. Hänellä on aviomies, he ovat molemmat kolmekymppisiä diplomi-insinöörejä, heillä on kaksi pientä lasta ja omakotitalo täällä Ruotsin Nurmijärvellä. Talon pihalla on niin hyvin hoidettu nurmikko, että se kelpaisi golfkentäksi, ja piharakennus, johon minulle on pedattu sänky.

Keskustelu maahanmuuttajista ei kosketa Liitä millään lailla, ainakaan toistaiseksi. Hän ei tunne sen enempää pakolaisia kuin Ruotsidemokraattien äänestäjiä. Hän on kotoisin pikkukaupungista, yhdestä Ruotsin monista köpingeistä. Siellä ei ollut pakolaisia 1980- ja 90-luvuilla. Myös teknillisen korkeakoulun opiskelijat olivat valtaosin kantaruotsalaisia. Ainoastaan yhdessä hänen monista käsipallojoukkueistaan oli yksi ruotsinserbialainen – ja tietenkin minä ja pari norjalaista, mutta pohjoismaalaisia ei ole tapana laskea maahanmuuttajiin.

Illalla Lii lukee kolmivuotiaalleen iltasaduksi Ludde och lådbilen -nimistä kirjaa. Aviomies tulee ulkoa roikottaen kuollutta jänistä korvista. Hän on ampunut sen jahdissa viikonloppuna ja aikoo nyt nylkeä sen.

Vaikka maahanmuuttopolitiikka on Liille teoreettinen aihe, tuttu vain radiosta, jota hän kuuntelee autossa jonottaessaan aamuisin töihin ja iltaisin hakemaan lapsia päiväkodista, silti hän haluaisi, että Ruotsi pysyisi maana, joka auttaa ja toivottaa tervetulleeksi. Sinä maana, jonka minäkin tunnen.

”Toisaalta, mikä minä olen sanomaan, kun en itse ole tehnyt asian eteen mitään”, hän sanoo sohvalla viinilasi kädessään. Lapset on saatu nukkumaan, ja jäniskin on nyljetty.

”Tai no olenhan minä”, hän muistaa sitten. Hän ilmoittautui viime syksynä vapaaehtoiseksi auttamaan, kun lähistölle perustettiin väliaikainen vastaanottokeskus.

Kävi vain niin, että vapaaehtoisia ilmoittautui aivan liikaa, eikä Lii mahtunut mukaan. ■

 

Artikkelin lähteinä on käytetty siinä mainittujen lisäksi Mats Wingborgin kirjaa Den blåbruna röran, Aron Etzlerin kirjaa Reinfeldteffekten ja Gellert Tamasin kirjaa Det svenska hatet.

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Tutkijat tyrmäsivät Imagessa Maahanmuutto ja turvallisuus -raportin. Tekijät kantelivat kritiikistä. Kantelulle täystyrmäys: kritiikki kuuluu tieteeseen!

$
0
0

Kolme Helsingin yliopiston tutkijaa lyttäsi keväällä Poliisiammattikorkeakoulun Maahanmuutto ja turvallisuus -raportin Image-lehden vieraskirjoituksessaan. Tutkijat moittivat raporttia lähdekritiikin ja hyvän tieteellisen käytännön puutteesta. Lisäksi raportin termistössä on puutteita ja virheitä.

Raportin tekijät eivät nielleet kritiikkiä. He tekivät Imagelle kirjoittaneista tutkijoista selvityspyynnön Helsingin yliopistolle. Tutkijoiden mielestä raportin kritisoiminen rikkoi Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjetta.

Helsingin yliopiston kansleri hylkäsi toisen ”syytteistä” (ilkivaltainen ja perätön ilmianto) heti kättelyssä. Toisesta kansleri käynnisti esiselvityksen (tutkijan työn epäasiallinen vaikeuttaminen).

Esiselvityksen tehnyt Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Teuvo Pohjalainen tyrmäsi syytteen Hyvän tieteellisen käytännön rikomisesta.

Pitkä ja perusteellinen selvitys kiteytyy päätökseen: ”Kaiken edellä esitetyn perusteella katson, että Image-lehdessä julkaistulla [Markus] Jäntin, [Lena] Näreen ja [Karin] Creutz­Sundblomin kirjoituksella, jossa esitettiin kritiikkiä maahanmuuttoa ja turvallisuutta koskeneeseen valtioneuvoston julkaisusarjassa ilmestyneeseen raporttiin, tai sen jälkeen muissa viestimissä ja sosiaalisessa mediassa käydyllä keskustelulla ja esitetyillä mielipiteillä ei ole, eikä olisi voitukaan loukata hyvää tieteellistä käytäntöä.”

Pohjalaisen mukaan kritiikki kuuluu osaksi tieteellisestä keskustelua ja sitä voi käydä yhtä hyvin tiedelehtien kuin Imagen kaltaisten aikakauslehtienkin sivuilla. Tiedeyhteisön piirissä käytävä julkinen keskustelu ja ankarakin kritiikki ovat tavanomaista tieteen vapauden toteuttamista.

Kritiikki on keskeinen tieteellinen perusoikeus.

”Oikeus kritiikkiin on keskeinen tieteellinen perusoikeus. Sen kohteena voi olla mikä hyvänsä tieteellinen kannanotto, myös tiedeyhteisön tai tieteellisen toimielimen yksimielisesti hyväksymä tieteellinen kannanotto”, Pohjalainen jyrähti selvityksessään.

”Jokaisella on oikeus osallistua vapaasti tieteelliseen keskusteluun ja esittää kunnianloukkausrikokseen syyllistymättä vahvaa kritiikkiä tieteen tuloksista, menetelmistä ja tieteellisestä opetuksesta. Kriittisen keskustelun avulla tieteellinen yhteisö ottaa kantaa siihen, mikä on hyvää ja mikä huonoa tiedettä. Avoin julkinen kritiikki ei ole toisen tutkijan työn epäasiallista vaikeuttamista.”

Tutkijoiden alkuperäisen kritiikin, josta kantelu tehtiin, voi lukea täältä.

Tekijä: 

Haluatko sinäkin elää ikuisesti? Kuolemattomuudesta on tullut Piilaaksen uusi tavoite

$
0
0

Juttua korjattu (16.12. kello 12). Poistettu väärä tieto siitä, että Valvira olisi rajoittanut lääkäri Olli Sovijärven ammatinharjoittamisoikeuksia.


Tiede on liian hidasta niille, jotka haluavat elää mahdollisimman pitkään.

 

Ole vielä vähän enemmän, vähän parempi ja vähän tyytyväisempi. Ihan vähän vain. Ja sitten vielä vähän sitä enemmän. Ja vielä vähän lisää. Ja vielä.

Jos et olisi löysä konditionaali-ihminen, olisit sitä jo.

Neljä kiloa pois. Lihaksia. Enemmän ja parempaa unta. Ehkä aikaa lukea. Mitä haluatkaan. Ole se Trainspotting-juliste, jonka haluat maailmassa nähdä.

You have a dream, ja katso, kuinka valtavan turhamainen unelma se onkaan!

Mutta siitä turhamaisuudesta me elämme: meillä on jo kaikkea.

Varsinkin täällä Suomessa, jonka hyvinvointivaltiollinen yltäkylläisyys on vapauttanut kansalaiset todellisesta niukkuudesta. Suurimman osan suomalaisista ei tarvitse taistella ruoasta, eikä perusterveydestä. Siitä vapaudesta me nyt rankaisemme itseämme käymällä kuntosaleilla ja kokeilemalla dieettejä.

Yhdysvaltalainen kulttuurikriitikko Mark Greif kirjoittaa uuden kokoelmansa Against Exercise -esseessä meidän uhraavan vapaa-aikamme tähän sillä seurauksella, että biologisesta tulee sosiaalista, kehosta sosiaalisen vetovoiman väline.

Greif kirjoittaa, kuinka nykymaailmassa veltostuminen on se hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä, joka vie pois paratiisista ja muistuttaa kuolevaisuudesta. Kuolevaisuus taas on sitä, minkä kaikki haluavat unohtaa, vaikka jokainen vähäinenkin kolotus muistuttaa siitä.

Kaikki on käynyt kuin vahingossa. Suunnilleen yhden sukupolven aikana, sanoo Aalto-yliopiston filosofian professori Matti Häyry.

”Tässä on tapahtunut joku kulttuurinen muutos. Siitä lähtien kun Jane Fonda täytti 40, se oli uusi 30 ja sitten kun se täytti 50, se oli uusi 40”, hän jatkaa. Ikä on vain numeroita, mutta koska emme enää nuorru, voimme vain tavoitella sitä.

 

Mikään ei viittaa mihinkään epäilyttävään. Kirkas ja tasainen valo ankeuttaa hallin. Läpeensä tavallisilta näyttävät ihmiset vaeltavat kookosvesimaistiaisilta toisille. Mutta onneksi sisin on tärkein ja ankeutus vain ja ainoastaan rumassa hallissa.

Helsingin Messukeskuksessa tavattiin ennen järjestää pimeisenä lokakuun  viikonloppuna kauneus-, terveys- ja muotimessut.

Nykyään ne ovat yhteiseltä nimeltään I Love Me.

Ole tärkeä itsellesi, brosyyrit neuvovat eli käskevät, eikä ole niin pientä ongelmaa, johon täältä ei löytäisi ratkaisua. Kiinalaista lääketiedettä ja kalevalalaista jäsenkorjausta. Kukkaterapiaa ja hathajoogaa, jota vetää Jore Marjaranta.

Samalta tiskiltä saa kivideodorantteja vetovoiman lisäämiseen ja turvasuihkeita sen poistamiseen. Plastiikkakirurgiaa on tarjolla ihon jokaiselle löystyneelle neliösenttimetrille.

Messuväellä on kainaloissaan vaaleanvihreitä kasseja, sisällään ostoksia superfood-kauppa Puhdistamon ständeiltä, joiden takana olevien myyjien naamat ja kirkkaat silmät loistavat hyvinvointia.

Toinen luontaistuotekauppa on laittanut takuunsa oikein kehyksiin: he myyvät vain tuotteita, joihin itse ”uskovat ja luottavat”.

Kärkkäiseltä saisi D-vitamiinit koko vuodeksi. Hiljaisimmassa nurkassa on perussuomalaisten naisten ständi, josta tarjottu suklaa tuntuu suorastaan syntiseltä viherhumppamaistiaisten rinnalla.

Siitä täällä on kyse. Jokaisen ihan ikiomasta hyvänolontunteesta. Tervekin keho voi tuntua sairaalta, jos on jättänyt kuntosalin väliin ja syönyt mukamas vääriä ruokia, mutta näin nämä asiat koetaan.

Joka tämän hyvinvoinnin jahtaamisesta kieltäytyy, ei voi perustella tekoaan mitenkään. Hän ei halua elää.

Jos ihminen ei huolehdi itsestään, hän tekee vain hidasta itsemurhaa. Hän ei onnistu ottamaan vastuuta elämästään. Ei raada raskaasti ehkäistääkseen kuolemaansa. Siksi tapaamme ajatella, että silloin hän aiheuttaa sen itse, Greif kirjoittaa.

Eikä kyse ole vain tuotteista, vaan paikalla on myös terveysprofeettoja, muitakin kuin Jore Marjaranta.

Hyvän olon lavalle nousee hymyilevä hattupää sekä mustiin pukeutunut blondi jalassaan paljasjalkakengät ja sormessaan hyvinvointisormus.

Blondi on teknologia-asiantuntijaksi itseään kutsuva Teemu Arina. Hattupää taas ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja. Itseoppineita molemmat, Arina biohakkeri ja Halmetoja superruokaguru. He ovat hyvä esimerkki ihmisistä, jotka ovat ottaneet terveytensä omiin käsiinsä. Tiede on heille liian hidasta ja lääkärit vain sairauksien poistajia eivätkä hyvinvoinnin lisääjiä.

He näyttävät pian ilmestyvän Biohakkerin käsikirjan dynaamisuutta puhkuvan trailerin. Kirjaan Arina, Halmetoja ja lääkäri Olli Sovijärvi keräsivät joukkorahoituksella lähes 120 000 euroa.

Kun he puhuvat systeemiajattelusta, on selvää, että Esa Saarisen opit on kuunneltu. Täytyy ymmärtää itsensä ja ympäristön kokonaiskuva, tehdä parhaita ratkaisuja juuri oikeassa hetkessä.

Arinan ja Halmetojan puhe on nopeaa ja antaa tieteellisen vaikutelman anglismien, -iinien ja -onien virrallaan. Niitä yleisö kirjaa kuuliaisesti muistikirjoihinsa.

90 prosenttia välittäjäaine serotoniinista kehittyy suolistossa, Arina kertoo.

”Eilen mun luennon jälkeen kaveri tuli kertomaan, että hän oli kärsinyt kymmenen vuotta masennuksesta, eikä mikään toiminut siihen. Sitten yksi trikki, joka fiksasi sen ja lopetti kymmenen vuoden kärsimyksen, oli probiootit. Otti kunnon kuurin niin heti alkoi toimia aivot.”

Koska keho pyrkii tasapainoon, sille tulee tarjota myös sitä tukevia proteiineja tai muuten tulee edesauttaneeksi tulehdustilaa.Tai sitten ärsykkeitä. Kovilla lämpötilanvaihteluilla on terveyttä edistävä vaikutus. Siksi avanto on hyväksi ja sauna köyhän lääkäri. Arina kertoo parantaneensa pitkään jatkuneen aknensa kylmillä suihkuilla.

Ennen kaikkea ihmiset ovat perimältään tietynlaisia. Siihen heidän sitten pitäisi optimoida elämänsäkin.

”Me ollaan jouduttu katsomaan väestötason keskiarvoja, koska meillä ei oo ollut resursseja”, Arina sanoo.

”Teknologialla voidaan hahmottaa komplekseja järjestelmiä paljon syvällisemmin ja hahmottaa terveys uudella tavalla. Lääketiede sortuu liian usein reduktionismiin, jossa ihmisen terveys puretaan yhteen ainoaan muuttujaan.”

Juuri siitä biohakkeroinnissa on kysymys. Ottaa haltuun se tieto, jota ei muuten saisi, ja toimia siltä pohjalta.

”Joka sektorilla voi mennä syvemmälle, ja se tulee ilon ja nautinnon kautta. Minä saan versus meidän täytyy”, Halmetoja julistaa.

”Tää on musta isoin vastapolariteetti yhteiskunnassa. Tähän asti terveydestä on viestitty hierarkkisesti, harmaasti, sairauslähtöisesti. Nyt ruokablogit täyttyvät ruokapornosta, anekdooteista ja tunteesta. Tunteesta, naiset, tunteesta! Jostain syystä me ollaan kiinnostuneempia siitä. Sitten status quo -rakenteet sanoo, että tämä on puoskaroinnin väline. Siitä ei ole kyse, vaan median murroksesta, joka näyttää nopeammin, mihin suuntaan me halutaan liikkua.”

Jos ostaa Biohakkerin käsikirjan 38 euron messualennushintaan, saa vielä suklaatakin. Se ei ole mikä tahansa kirja: sivuja on 528, ateljeekriitikkona Arinan kollega Sam Inkinen. Alussa huomautetaan, että älä tee mitään ilman lääkärisi lupaa ja lopussa muistutetaan, että vain käyttämällä itseäsi koekaniinina voit tietää, mikä sinulle toimii ja mikä ei.

”Siinä on yli 1 500 lähdeviitettä”, Arina korostaa.

Täysi katsomo taputtaa.

Seuraavana päivänä Teemu Arina vastaa puhelimeen Biohakkerin käsikirjan toimistolta.

Hän kertoo mittaavansa itseään siksi, että haluaa olla joka päivä ”paras versio itsestään”. Petauspatjan alla on anturi, joka mittaa unen laatua ja määrää sekä hermoston palautumista sydämen sykkeen ja hengitystiheyden pohjalta. Älypuhelin mittaa liikkumista, aktiivisuusmittari seisomisen ja istumisen välistä suhdetta.

Tämän lisäksi Arina mittaa satunnaisesti verenpainettaan, kehon koostumustaan ja stressitasojaan sekä käy puolen vuoden välein otattamassa laajat veriarvot.

Kehon on oltava optimitilassa. Ei siksi, että sillä tarvitsisi tehdä jotain, vaan siksi, että tuntisi itsevarmuutta, terveyttä ja kaiken tämän ikuisuutta. Paras versio itsestään on sellainen, jonka toimintakyky, vitaliteetti, ei hiivu. Se saattaa johtaa pidempään ikäänkin, mutta tärkeintä on aina laatu. Se, miltä tuntuu, ja se, minkä luvut todistavat olevan päivän kunto.

Keinot taas vaihtelevat, sillä Arina ei usko siihen, että lääkärit olisivat aina lukeneet uusimmat tutkimukset.

”Siinä, että tutkimustieto valuu oppikirjoihin tai praktiikkaan tai suosituksiin, voi olla monen kymmenen vuoden gäppi”, hän sanoo.

Siksi Arina itse lukee tutkimuksia ja ”verifoi teorioita” itsellään, does his own research ja kritisoi löytämiensä puutteiden pohjalta tiedettä: on esimerkiksi ollut irisiini-niminen hormoni, joka löydettiin välillisesti, kunnes 418 lääketieteen PubMed-tietokantaan kirjattua tutkimusta myöhemmin paljastui, että sitä tuskin on lainkaan edes olemassa. Lisäksi Arina muistuttaa Piilaakson rakastamasta, Stanfordin yliopiston professorin John Ioannidiksen tutkimuksesta, jonka mukaan arviolta puolet tieteellisestä tutkimuksesta on virheellistä.

Hän sanoo, että vaihtoehtohoidot eivät välttämättä ole tieteellisesti todistamattomia, mutta ennen muuta vaihtoehto siksi, että virallinen linja niitä ei suosittele. Logiikka on aivan sama kuin ravitsemussuositusten vastustajilla, vaikka suositusten tehtävänä ei ole taata hyvää oloa yksilölle tässä hetkessä vaan pitkän ajan hyvinvointia väestötasolla.

”Se mikä omalla kohdallasi toimii, ei välttämättä koskaan saavuta tieteellistä näyttöä.”

Kyse on kulttuurista, jossa jokainen on oman terveytensä paras asiantuntija ja voi siltä pohjalta esiintyä myös yleisenä asiantuntijana. Luennoida tieteestä, jonka on itse tehnyt ja tutkinut.

”Me luotetaan liikaa viralliseen näkökulmaan. Että vaikka ei ole todettu vaivaa tai allergiaa, saatetaan silti jatkaa sellaisen ruoka-aineen käyttöä, joka selvästi näyttää aiheuttavan oireita”, Arina sanoo, mutta kritisoi silti ”naistenlehtien pseudotiedettä” ja Yhdysvalloissa ”rehottavia terveysväittämiä”.

Arina ei silti ole ”terveyden asiantuntija” tai yritä väittää, että hänen subjektiiviset kokemuksensa välttämättä toimisivat jonkun toisen kohdalla. Ei, vaikka hän niistä täysille katsomolle luennoikin. Biohakkerikirjassa Arinan titteli on teknologia-asiantuntija.

Nyt hän puhuu siitä, että ihminen voi olla niin paljon terveempi, kun vain toimii sen eteen. Julkinen terveydenhuoltojärjestelmä hoitaa sairauksia, mutta ei tue sitä, jos haluaa tehdä hyvinvointinsa lisäämisestä elämäntavan itselleen.

”Voit ajatella yhteiskuntaa niin sosiaalidemokraattisesti, että se on jokin äiti, joka pitää susta huolta, mutta käytännössä se ei palvele yksilöä vaan yhteiskuntaa. En sano, että julkinen terveydenhuolto on huono, mutta on resurssien puolesta mahdotonta, että sua voidaan palvella sillä tarkkuudella, mitä syvä konsultaatio vaatisi. Jos haluat pitää itsestäsi huolen, sun täytyy maksaa siitä, että sulle tehdään ylimääräisiä kokeita. Sitä ihmiset haluavat, kun elintaso kasvaa”, Arina sanoo.

”Viime kädessä on vastuu ihmisellä itsellään. Lääkäri tekee 15 minuutin vastaanottoajalla sen, minkä pystyy, ja työntää reseptin kouraan. Se tuntuu monista riittämättömältä.”

 

Kaikki tietenkin haluavat pysyä nuorina eli säilyttää sen toimintakyvyn, mikä heillä on parhaimmillaan ollut. Kehon yksittäisiin prakauksiin saa lääkkeitä, mutta vanhenemiselle sinänsä ei voida tehdä mitään.

Sen mekanismit ovat hieman epäselvät, mutta se tiedetään, että kun ihminen vanhenee, hänen kromosomiensa päissä olevat telomeerisilmukat lyhenevät. Se alkaa lopulta kuluttaa myös soluja. Kun silmukasta ei ole mitään jäljellä, solu tuhoutuu. Telomeerien pituus määräytyy geneettisesti, mutta niiden kulumiseen vaikuttavat myös ympäristötekijät. Mitä lyhyempi telomeeri on, sitä suojattomamman se kromosomista tekee ja sitä suurempi riski on, että jakautumisen yhteydessä soluun tulee mutaatioita kuten syöpää.

Pelkistettynä on siis kyse evoluution tavasta huolehtia siitä, että kuolema korjaa jokaisen, sillä luontaisia uhkia ravintoketjun huipulla ei ole.

Nykytiedon valossa ihmisen maksimielinikä on jossain 120 vuoden korvilla. Nature-lehdessä vastikään ilmestyneessä demografisessa tutkimuksessa esitettiin, että parikymmentä viime vuotta maailman vanhimman ihmisen ikä on ollut jopa laskussa: viidestä yli 116-vuotiaaksi eläneestä vain yksi on nähnyt 2000-luvun.

Maailman pitkäikäisin ihminen, ranskalainen Jeanne Calment kuoli 122-vuotiaana vuonna 1997. Ennen sitä hän ehti hieroa oliiviöljyä ihoonsa, syödä säännöllisesti suuria määriä suklaata, juoda portviiniä ja polttaa tupakkaa 96 vuotta.

Suomessa elinajanodote on WHO:n mukaan 81 vuotta, mutta niin kutsuttu terveen elinajan odote oli vuonna 2012 kymmenen vuotta vähemmän. Vuodesta 2000, kun WHO arvioi tervettä elinikää ensimmäisen kerran, nousua on kaksi vuotta.

THL:n tutkimusprofessori Veikko Salomaa sanoo, että Suomessa sydän- ja verisuonisairauksista ja syövistä selviää merkittävästi paremmin kuin vielä pari–kolmekymmentä vuotta sitten.

”Jos katsotaan elämän ’menetettyjä vuosia’ ja ’vaivaisina vietettyjä vuosia’, niin globaalisti molemmat ovat vähentyneet, mutta vaivaisena vietetyt vuodet menetettyjä hitaammin”, Salomaa sanoo.

”Lisäksi on hieman hypoteettinen ajatus, että hyvällä ennaltaehkäisyllä ja hoidolla sairaana ja vaivaisena vietetty aika tiivistyisi lyhyeksi. Sille on tällainen termi kuin compression of morbidity.”

Syöpätutkija ja bioeetikko Ezekiel Emanuel kirjoitti vuonna 2014 The Atlantic -lehteen, kuinka on tyytyväinen, jos elää 75-vuotiaaksi.

Emanuelin mukaan juuri tämä compression of morbidity, minimiin puristettu vaivaisuusaika, on enemmän toive kuin totta.

”Se sisältää juuri sen ajatuksen, jonka haluammekin kuulla.  Että elämme yhä pidempään, liki ilman kipuja, särkyjä tai fyysistä heikkenemistä – sitä kuolevaisuudentuntoa, mikä yleisesti liitetään vanhuuteen. Vaivaisuuden minimoiminen on kuin lupaus nuoruuden lähteestä, joka toimisi siihen asti, että kuolema tulee”, Emanuel kirjoittaa.

”Mielestäni maaninen epätoivo pidentää elämää loputtomiin on harhaista ja potentiaalisen tuhovoimaista.”

120 vuotta on haamuraja ainakin toistaiseksi, mutta ajalta, jolloin terveyteen ei suhtauduttu yhtä pakkomielteisesti kuin nyt.

Tulevaisuudessa satavuotiaiden määrä kasvaa ja kun yhä useampi vaalii kehoaan nykyisin keinoin, jollekin voi käydä vahinko, että he eivät kuolekaan, vaikka pitäisi ja he sitä haluaisivat.

Keho pysyy toimintakuntoisena, mutta aivot eivät. Mitä tehdä pitkäikäisyydellä ja minimaalisilla tulehdusarvoilla niin kauan, kun edessä siintää dementian riski.

Professori Matti Häyry vertaa: Vitaliteetin tavoittelijoille voikin käydä onneton virhe. Heistä voi tulla draculoita, jotka ovat juoneet neitsyiden verta pysyäkseen nuorena, mutta jumittuvat sadoiksi vuosiksi arkkuihin. Eloon, mutta ilman varsinaista elämää.

 

os vanheneminen on ratkaistava ongelma, pitäisi ensin selvittää syy kuoleman vääjäämättömyydelle. Onko ihminen vain järjestelmä, joka kaatuu lopulta omaan monimutkaisuuteensa?

”Monimutkaiset järjestelmät yksinkertaisesti kräshää joskus. Jos se on se syy, siihen ei varmaan koskaan löydy mitään ratkaisua”, sanoo professori Matti Häyry.

Jos olisi kyse vain yhdestä asiasta, kuten telomeereistä, ongelma saattaisi olla helpommin ratkaistavissa.

Yleensä eliniänpidentäminen jaetaan ensin kahtia ja sitten vielä uudelleen kahtia. On pitkäikäisyys, joka on selviytymistä kohti 120:a vuotta. Sitten on kuilu, josta ei olla päästy yli, siihen, että elämää oikeasti voitaisiin pidentää.

Tällä hetkellä rotille on saatu hieman lisää elinaikaa, jos niitä on pidetty vähäkalorisella ravinnolla koko ikä. Hiirien elinikää taas on pystytty pidentämään viitisen prosenttia diabeteslääke metforminilla, ja sukkulamadon elinikä tuplattiin vaihtamalla siltä yksi geeni.

Eliniän pidentämiseen uskovat pääasiassa ne, jotka pitävät vääjäämättömänä, että tiede ja teknologia kyllä ratkaisevat lopulta kaikki ongelmat. Onhan niin tähänkin asti suunnilleen tapahtunut. Mutta emme voi tietää, olisiko viisasten kiven etsintä se ensimmäinen ylittämätön rima jopa tieteelle.

Yksi kuitenkin uskoo, että näin ei ole – ja tietää ainakin omasta mielestään, kuinka rima ylitettäisiin.

Jos puhutaan merkittävästä elämänpidentämisestä, ei voida sivuuttaa brittitutkija Aubrey de Greytä. Hän on biomedikaalinen gerontologi, toisin sanoen hän uskoo, että vanheneminen voidaan pysäyttää lääkkeillä – ja saada sillä tavoin iankaikkinen elämä.

Vuonna 2000 de Grey oli nelikymppinen tilastotieteilijä. Silloin hän julkaisi seitsenosaisen ohjelman – kuin mitkäkin AA-portaat – jonka ratkaisemalla ihminen voisi elää vaikka tuhatvuotiaaksi.

De Grey ei ollut biologi, mutta lopputulos oli raskaan sarjan biologiaa ja genetiikkaa, asioita, jotka hän oli opetellut itse. Tiivistettynä: tarvitaan geenihoitoja, lisää geenihoitoja, rokote, jossa olisi vasta-ainetta solujen ulkopuolelle kasautuvalle ja esimerkiksi aivoja rappeuttavalle roskalle ja plakille.

”Kaikki muu on järkeenkäypää, mutta maallikkona en ymmärrä, mitä telomeereille pitäisi tehdä”, Matti Häyry sanoo.

(De Greyn ehdotus syöpäsolujen leviämisen pysäyttämiselle on katkaista niiden telomeraasin, eli telomeerejä uusintavan entsyymin saanti, vaihtamalla kantasolut joka kymmenes vuosi.)

Vuonna 2005 MIT Technology Review tarjosi 20 000 dollaria sille, joka kumoaisi de Greyn teoriat. Kukaan ei pystynyt siihen.

Toisaalta kukaan ei ole myöskään todistanut de Greyn teorioita mahdollisiksi käytännössä. Lähestulkoon mikään hänen väitteistään ei ole käynyt vieläkään toteen, vaikka de Grey jo vuosituhannen taitteessa uskoi niin käyvän 10–20 vuodessa. (Varmuuden vuoksi hän aikoo kuitenkin jäädyttää aivonsa ja saada ”ambulanssin” tulevaisuuteen, jossa kuolemattomuus voisi olla mahdollista.)

Tällä hetkellä maailmassa on kaupallisessa käytössä geeniterapiaa vain kolmeen sairauteen. Kiinassa hyväksyttiin vuonna 2003 lääke erään pään ja niskanseudun ihosyövän hoitoon, Venäjällä on hyväksytty toinen alaraajojen valtimotukostautiin ja EU:ssa kolmas harvinaisen lipoproteiinilipaasin puutoksen hoitoon.

”Yksi seitsemästä kohdasta on siis todistettu pieniltä osin”, Häyry sanoo.

Silti de Greystä on tullut biogerontologien eksentrinen maskotti, joka on kerännyt itselleen seuraajia kuin paraskin lahkonjohtaja.

”Jos Aubrey de Greyn ottaisi pois tästä keskustelusta, mitä hänen kannattajilleen jäisi?” kysyy elämän pidentämisen etiikasta väitöskirjaa viimeistelevä Rosa Rantanen.

Mutta on turha katsoa vain Aubrey de Greytä, sillä kuolemattomuus on eräiden toistenkin tahojen suuri missio.

 

Se paikka maailmassa, jossa eliniän pidentämisestä ollaan kaikkein kiinnostuneimpia, ei ole Harvard eikä Yale, ei Oxford tai Cambridge, vaan Piilaakso.

Se on paikka, jossa teknologian odotetaan ratkaisevan ne asiat, joihin tiede ei ole hitauttaan vielä pystynyt.

Kuten ikääntymisen ongelma.

Vuonna 2013 Google perusti bioteknologiaan keskittyvän Calicon, johon pomomies Larry Page sijoitti 750 miljoonaa dollaria ja palkkasi paitsi sukkulamatotutkimuksen tehneen biogerontologin Cynthia Kenyonin, myös futuristi Ray Kurzweilin, joka uskoo, että vuonna 2029 ihmiselämää voitaisiin pidentää vuodella joka vuosi ja pian sen jälkeen ihmisaivot voidaan siirtää tietokoneeseen. (Kurzweil on tehnyt kymmeniä ennustuksia, joista muistetaan lähinnä osuneet.)

Eikä Page ole yksin: Sata vuotta sitten Andrew Carnegien ja John Rockefellerin kaltaiset bisnesmiehet perustivat museoita ja kirjastoja, mutta nyt Piilaakson jokainen miljardööri haluaa jättää jälkensä terveyshistoriaan. Washington Post kertoi viime vuonna, että yhdeksäntoista kovan luokan teknologiamiljardööriä on luvannut ennen pitkää lahjoittaa vähintään puolet yhteensä 245 miljardin dollarin omaisuuksistaan lääketieteelliselle tutkimukselle.

Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan antoivat syyskuussa kolme miljardia ”kaikkien sairauksien parantamiseen”. Napsterin Sean Parker on kylvänyt miljoonittain rahaa allergioiden ja syöpien tutkimukseen. Pilvipalveluyhtiö Oraclen johtaja Larry Ellison on todennut, ettei ymmärrä kuolemaa, ja lahjoittanut 430 miljoonaa dollaria vanhenemisen pysäyttämisen.

Sitten on vielä PayPalin perustaja, libertaarimiljardööri ja nykyinen trumpilainen Peter Thiel, joka syö hormoneja elääkseen 120-vuotiaaksi ja rahoittaa paitsi ikääntymistä tutkivia startupeja, myös Aubrey de Greyn SENS-säätiötä.

Kaikki tämä on loogista. Jos tyrkätään miljardi dollaria tällaiseen hyperlääketieteeseen, jotain hyötyä siitä irtoaa varmasti. Perinteisintä valtiollista innovaatiopolitiikkaa on nimenomaan ollut luoda kuumatkan ja atomipommin tyyppisiä jättiprojekteja ja katsoa, mitä kaikkea ne poikivat. Nyt teknologiayhtiöt omivat sen, mutta niillä on toinenkin syy: tiede on heille liian hidasta. Tämä siitä huolimatta, että tieteellä jos jollain on syytä edetä ja korjata itseään hitaasti.

Kuolemattomuus onkin tieteilijöitä leikkivien bisnesmiesten vanity project. Piilaakson miljardöörien hybriksensekainen tavoite on näyttää, että he ovat tiedettä vahvempia.

Tieteen puolesta on kiva puhua niin kauan, kunnes se alkaa haitata bisnestä, jolloin esiin kaivetaan Ioannidisin tutkimus tieteen puutteista, se sama, johon Teemu Arinakin viittasi.

”Nixon julisti syövänvastaisen sodan vuonna 1971, mutta se kehitys on ollut turhauttavan hidasta. Nyt joka kolmannella yli 85-vuotiaalla on Alzheimer, eikä meillä ole edes Alzheimerin-vastaista sotaa”, Peter Thiel jupisi Washington Postille viime vuonna.

Samalla hän haukkui Yhdysvallat byroslaviaksi. Ruoka- ja lääkevirasto FDA rajoittaa liikaa, lääkeyhtiöt ovat liian byrokraattisia, eikä julkista rahaa juuri anneta kuolemattomuuden kehittämiseen.

Jos motiivit ovat nämä, huoli hankkeiden eettisyydestä ja tieteen tulevaisuudesta on aiheellinen. Piilaakson järjestelmä vaikuttaa ohituskaistalta, jolla kiihdytetään kohti tuntematonta.

On toinenkin syy, miksi ikääntymisen yrittävät pysäyttää lähinnä Aubrey de Greyn kaltaiset hörhöt ja teknologiamiljardöörit, joilla on kaataa rahaa ihan joka paikkaan, eivätkä varsinaiset tieteilijät.

Kaikki ihmiset eivät nimittäin halua pidennettyä elinikää, eivät varsinkaan sitä työkseen pohtivat bioeetikot. Siksi yliopistoissakin siihen keskitytään ”aivan liian vähän”, kuten Thiel kritisoi.

Tutkija Rosa Rantanen sanoo, että jos hän kysyy luennoillaan, ketkä haluaisivat elää ikuisesti, käsiä nousee yleensä yksi tai kaksi. Yhdysvalloissa vuonna 2013 tehdyssä kyselytutkimuksessa puolet uskoi eliniän pidentämisen olevan enemmänkin huono kuin hyvä asia ja 58 prosenttia piti ylimääräisiä vuosikymmeniä läpeensä luonnottomina.

Yhteiskuntateoreetikko Francis Fukuyama on sanonut, että elämä ilman loppua lamaannuttaisi ihmisen tarpeen sopeutua. Se jähmettäisi yhteiskunnat ja voisi antaa diktaattoreiden olla vallassa satoja vuosia. Kuolemattomuuskeskustelu onkin eettinen ajatusleikki ilman loppua: mitä tapahtuisi maapallon kantokyvylle? Olisiko maailmassa kenties tietynkokoinen ihmispopulaatio, joka vain menisi täyteen? Kuka maksaisi eläkkeet, jos kaikki eläisivät 140-vuotiaiksi? Tai kuka lukisi kaikki 180-vuotiaan Jörn Donnerin ikämiesesseet?

Puhumattakaan, että jokin menisi vikaan jo eliniän pidennysvaiheessa ja genetiikan varomaton sorkkiminen johtaisi vaikkapa ihmisten lisääntymiskyvyttömyyteen.

 

Ehkä vuonna 2048 kaikki on toisin. Niin on uskonut suomalainen futuristi Erkki Kurenniemi. Kurenniemen teorian mukaan teknologia olisi silloin niin pitkällä, että hänet voidaan herättää digitaalisesti henkiin.

Siksi Kurenniemi säästi ja dokumentoi omaisuuttaan vuosikymmenten ajan, jotta hänet voitaisiin kehittää sen pohjalta uudelleen.

2000-luvun alussa hän kuvasi ja videoi varhaisella digitaalikameralla kaiken, minkä näki. Kansallisarkistossa on nyt kaapillinen laatikoita, jotka ovat täynnä muistikirjoja ja kuitteja takseista, tupakasta, baareista. Vuonna 2006 Kurenniemi sairastui ja on ollut siitä lähtien käytännössä vuoteenoma ja puhekyvytön.

Inhimillinen petti alta, digitaalinen ei olisi sitä tehnyt.

Nyt saman keruutyön tekisi tietenkin internet. Jos jollain olisi mahdollisuus synnyttää meidät uudelleen, niin Googlella ja Facebookilla, joista emme voi arvioida, minkä verran ne meistä tietävät.

Mutta haluammeko me edes sellaista kuolemattomuutta, jossa emme lopulta voisi itse päättää, minkä kaiken säilöisimme?

Siksi sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola, 83, tuhosi kaiken. Repi ja silppusi päiväkirjansa, koska haluaa kuolla totaalisesti, säästää vain ne tekstit, jotka oli alkujaankin tehty julkaistavaksi ja siksi säästettäväksi.

Nyt hän on julkaissut kirjan vanhuudesta – ja myös hän käyttää omaa itseään tutkimusaineistona. Siinä Eskola kirjoittaa, kuinka vanhuksilta vaaditaan samoja asioita kuin nuorilta: verevyyttä, vitaliteettiä ja aktiivisuutta.

”Gerontologit puhuvat valoisasti, että vanha ihminen voi olla myös aktiivinen. Sitten vanhuksia ruvettiin aktivoimaan, jotta todellisuus vastaisi teoriaa”, Eskola sanoo kotonaan Tampereella.

”Annettaisiin edes vanhusten miettiä muuta kuin olla huolissaan omasta terveydestään, syömisestään ja juomisestaan. Ei se nyt enää ikää lyhennä, että juon nautinnokseni.”

Sitten hän kertoo tarinan Sigmund Freudin kuolemasta, suurimmasta mahdollisesta itsekurista ja elämänhallinnasta.

”Freud sanoi lääkärilleen suunnilleen, että lupasitte auttaa minua sitten kun on sen aika. Tämä nyt vain on yhtä rääkkiä, ei tästä mitään tule. Sitten lääkäri antoi morfiinipiikin ja sitten toisen. Freud vaipui koomaan ja kuoli”, Eskola kertoo.

Freud oli itse kykeneväinen arvioimaan, milloin riittää.

Eskolakin sanoo olevansa paljon kiinnostuneempi kuolevaisuudesta kuin kuolemattomuudesta. Siksi hän jätti jäljelle vain parhaan version itsestään ja tuhosi loput.

”Kuolevaisuus on se, mikä minut sitoo eläinkuntaan ja kasvikuntaan. Kaikki kuolee aikanaan. Aiemmin olen kirjoittanut pöyhkeästi siitä, miten ihminen on niin etäällä ja niin erinomainen, nyt teen katumustyötä.”

Eskolan sanat ovat kuin vastalause antroposeenille, syksyllä alkaneeksi julistetulle geologiselle epookille, jossa maailmaa muovaa eniten ihminen, itse ja kaikessa viisaudessaan. ■

 

 

 

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Hallitukselle keinoja hankkia kansan hyväksyntää ja huomiota

Miten meistä tuli näin vihaisia?

$
0
0

Miten meistä on tullut niin hirmuisen vihaisia? Kirjailija Juha Itkonen julkaisi Facebook-sivuillaan otteen tulevasta kirjastaan Minun Amerikkani. Hän kirjoittaa: Kaikki ovat nykyään niin helvetin vihaisia, kukaan ei tosin oikein tunnu tietävän miksi, ja Donald Trump on vihaisin kaikista, siksi hän on niin suosittu, pullosta päästetty paha henki ja samalla ajan: 69-vuotias suustaan lähinnä törkeyksiä suoltava miljonääri.

Ajatus osuu ytimeen. Trump on ajankuva, vihaisuuden ilmentymä.

Viha ja suuttumus ovat käyttövoima, joka vahvistuu somessa, jossa pienikin purkaus voi paisua samanmielisten kuplassa tunteelliseksi minispektaakkeliksi. Viha on tarttuvaa. Yhteisöviestinnän professori Vilma Luoma-ahon mukaan vihaan ja pettymykseen on helppo yhtyä, vaikka kyse ei olisi suoraan asiasta, johon ollaan pettyneitä. Riittää, että aihe on riittävän lähellä omia pettymyksiä. Siksi vihaa lietsotaan yksinkertaisilla asioilla.

Mitä huonommat ajat ovat taloudellisesti, sitä enemmän tyytymättömyyttä, jota kanavoida vihaksi. On paljon vaikeampaa tarjota toivoa ja ratkaisuja kuin syyttää ja pelotella. Tai selittää monimutkaisia asioita niin kuin ne ovat. Siksi, raivokkaaksi muuttuessaan yhteiskunnallinen keskustelu ei etene mihinkään.

 

Suosituksi ohipuhumisen selittäjäksi on noussut kielentutkija George Lakoffin teoria, jonka mukaan ihmiset jakautuvat ajatus-malliltaan kahteen kategoriaan, hoivaajiin ja kurinpitäjiin. Vuonna 2004 julkaistu kirja Don’t Think of an Elephant! Know Your Values and Frame the Debate on noussut puheenaiheeksi. Lakoffin ajatuksia on tuonut Suomeen toimittaja Johanna Korhonen, joka kirjoitti kirjan Mikä niitä riivaa? Suomalaisen julkisen keskustelun tuska ja eräitä etenemismahdollisuuksia.

Ankara isä -tyyppi uskoo maailman olevan rankka paikka, jossa säännöt vievät eteenpäin. Jokaisen on pärjättävä omillaan. Rikosta seuraa rangaistus. Mies on mies, naisen yläpuolella. Tällä tavalla ajattelevan lempisanoja ovat järjestys, totteleminen, sopeutuminen, ponnistelu, auktoriteetti, itsekuri. Hoivaava vanhempi -tyyppi uskoo, että rankassa maailmassa pärjää vain, kun autetaan. Jokainen on tasa-arvoinen, ihmisten yhteinen toiminta perustuu neuvotteluun ja sopimuksiin. Lempisanoja: hoiva, tuki, empatia, muutos, jakaminen, reiluus, yhteisöllisyys.

Ajatusrakennelmat on helppo tunnistaa. Siksi Lakoffin teoria on suosittu selitysmalli.Samalla sen luoma näkymä on lohduton. Se vie poteroihin, joissa on kaksi tapaa ajatella.

Korhonen lainaa Lakoffia ja tarjoaa myös ratkaisuja. Sen sijaan, että kaivautuisi poteroon, pitää pyrkiä luopumaan kaksinapaisesta ajattelusta. Asiat ovat harvoin joko-tai. Kun joku vaikkapa yrittää määritellä ääripäät, kuten rasisti ja suvakki, tähän määrittelyyn ei pidä mennä mukaan. Rasistilla ei ole ääripäävastakohtaa. Mielenkiintoista on, että juuri vihanlietsojat ovat taitavia käsitteiden luomisessa. He onnistuvat usein ottamaan keskustelun haltuun, koska pääsevät rähinällään määrittelemään, mistä puhutaan. Johanna Korhonen ottaa kirjassaan esimerkiksi puoluepolitiikan. Osa puolueista tekee (hölmöjäkin) ehdotuksia, joihin toiset puolueet tottuneesti reagoivat sanomalla ei. Vaikka kyse on päättömyyksistä, syntyy kuva ei ei -puolueista, joilla ei ole omia ehdotuksia.

Ajatuksesta voivat ottaa kiinni tavallisetkin somenkäyttäjät: otammeko tilan haltuun aloitteellisesti, vai reagoimmeko raivolla vain ”kaikkeen paskaan”. Ei ole hyväksi, että annamme räyhäpuheen määrätä julkisen keskustelun tahdin.

 

Trump normalisoi rähinnöinnin. Vihan voiton seurauksia voi jo nähdä. Esimerkiksi Ruotsin maltillinen kokoomus otti Trumpin puhetavan käyttöönsä. (Toisaalta, vastapainona esimerkiksi iltapäivälehti Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja ilmoitti, että vihan levitessä lehti ryhtyy kirjoittamaan vastustajistaan kunnioittavammin.) Suomessa perussuomalalaiset ovat menestyneet Trumpin konseptilla: viis faktoista, paljon melua, rähinää ja huomiota.

Todennäköisesti suomalaisissa puoluetoimistoissa pohditaan, miten käyttää kevään kuntavaaleissa mölyvoimaa. Mutta entä jos typerien provokaatioiden ei annettaisi hallita vaalikeskustelua? ■

Tekijä: 

Suomalainen verotus on yrittäjän etu

$
0
0

Avaaja. Suomalaisten kannattaisi arvostaa julkisia verotietoja, sanoo Yhdysvalloissa asuva toimittaja ja tietokirjailija Anu Partanen.

 

Julkiset verotiedot mahdollistavat tietoon pohjautuvan keskustelun verotuksesta, ja verorahoin kustannetut palvelut sen, että ihmiset voivat keskittyä omaan arkeensa, kun ei tarvitse stressata peruspalveluita: päiväkotia, koulua, terveydenhuoltoa. Näin sanoo toimittaja ja tietokirjailija Anu Partanen. Hän on asunut kahdeksan vuotta New Yorkissa.

”Sinä aikana olen alkanut ajatella eri tavalla verotuksesta.”

Partasen silmin Suomessa ei osata arvostaa verotuksen avoimuutta. Kun verotiedot julkaistaan, hänen suomalaiskaverinsa julistavat Facebookissa, että toisten tuloilla retostelu ällöttää.

”Se on ymmärrettävä tunne”, Partanen sanoo. ”Mutta on demokratian kannalta täysin keskeistä, että tiedetään, miten mitäkin tuloluokkaa verotetaan.”

Avoimuus mahdollistaa keskustelun siitä, onko verotus oikeudenmukaista, miten sitä tulisi suunnata ja millä tasolla sen pitäisi olla. Verotiedot eivät ole Suomessakaan täysin avoimia. Partanen puhuukin periaatteesta.

”Olen nähnyt Yhdysvalloissa, mitä 
seuraa, kun verotus on suljettua ja monimutkaisiin vähennyksiin perustuvaa. Rikkaat maksavat vähiten veroja, eikä kukaan luota verottajaan.”

Sekavan ja epäoikeudenmukaisen systeemin mukana katoaa halu maksaa. Huijaamisesta tulee hyve.

”Amerikkalaisista osa on tyytyväisiä, kun Donald Trump on onnistunut väistelemään veroja: sehän on vain fiksua!”

Partanen on kirjoittanut amerikkalaisille suunnatun kirjan The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life. Vuoden 2017 alussa kirja ilmestyy suomeksi. Partanen on kulkenut pitkin Yhdysvaltoja ja puhunut kirjansa teemoista kymmenissä tilaisuuksissa. Myös Piilaaksossa – kapitalismin kovassa ytimessä – on kiinnostuttu pohjoismaisesta mallista. Yhdysvalloissa peruspalveluita ei kustanneta verovaroin, ja ne jäävät työnantajien kontolle.

”Eikä yrityksiä välttämättä kiinnosta pyörittää vaikka työntekijöiden perheiden terveydenhuoltoon liittyvää hallintoa.”

Partanen sanoo, että hyvät peruspalvelut ovat yrittäjälle etu, eivät taakka.

”Kynnys yrittäjäksi alkamiselle on pienempi, kun epäonnistuminen ei riskeeraa lasten yliopistokoulutusta tai terveydenhoitoa. Hyvät julkiset palvelut ja koulutus mahdollistavat yrittämisen.”

Partanen kertoo amerikkalaisesta veroilmoituksestaan: paksu pino sekavia lomakkeita. Ennakkotäytettyjä veroilmoituksia ei käytetä, sillä nykyisestä systeemistä hyötyvät tietokonesoftien kauppaa-
jat lobbaavat muutosta vastaan. Kun 
peruspalvelut pitää hoitaa itse, joutuu miettimään, mitä veroilla oikein saa.

”Ja yritäpä soittaa amerikkalaiselle verottajalle… mahdotonta!”

Partanen ei ylistä korkeita veroja, vaan avointa ja kaikille yhteistä verojärjestelmää. Hän on kokenut, millaista on neuvotella itselleen peruspalveluita markkinalta.

”Se vie kauheasti aikaa. Verotuksen kautta hoidettu systeemi on tehokas: jokaisen ei tarvitse hoitaa monimutkaisia asioita erikseen. Tämä pitäisi ymmärtää Suomessa paremmin.”

Eri maiden veroasteita ei ole järkeä verrata, jos ei puhuta siitä, mitä veroilla saa. Veropäivää ei pidä nähdä vain hetkenä, jolloin paljastuu pomon palkka. Se on päivä, jolloin voi keskustella siitä, miten järjestelmä toimii ja mitä hyötyä siitä on maksajille. Yhdysvalloissa asuvan silmin avoimuudessa ei ole kyse vain euroista tai dollareista, vaan isommasta asiasta: luottamuksesta.

”Tutkimusten mukaan Pohjoismaissa ihmiset luottavat toisiinsa enemmän kuin missään. Uskon, että se liittyy systeemiin, jossa kaikki ovat mukana.”

Suomessa rikkaatkin saavat maksuttoman kouluruuan ja lapsilisiä. Jos veroilla hoidetaan vain köyhäinapua, se leimaa 
ja luo katkeruutta.

”Kaikkia ottaa päähän, kaikki vihaavat systeemiä ja kääntyvät toisiaan vastaan.” ■

Tekijä: 
Kuvaaja: 

Tutkijat: PISA-keskustelun ylitulkinnat viemässä koulua väärään suuntaan

$
0
0

Oppimistutkimuksen asiantuntijat Markku Niemivirta (Helsingin yliopisto) ja Pekka Räsänen (Niilo Mäki Instituutti) kritisoivat mediaa löperöstä oppimistulosvertailuja koskevasta uutisoinnista ja vaikuttajia tulosten kärjistetyistä tulkinnoista. Heidän mielestään suomalaisella koululla on todellisiakin haasteita, joihin pitäisi pikaisesti tarttua, ja niihin vastaaminen edellyttää tutkimustiedon hyödyntämistä.

 

Uutisotsikkojen perusteella suomalainen koulu on hätätilassa. Oppimistulokset ovat ”romahtaneet” kuten HS otsikoi tuoretta TIMSS-tutkimusta (HS, 29.11.). Joidenkin mielestä ”Suomen historian heikoimmat PISA-tulokset” vaativat jo ”peruskoulun pelastamista”. Hannu Laaksola (HS, 11.12.) peräänkuulutti uutta koulutusstrategiaa, ja pohjusti näkemystään toteamalla, miten ”PISA-vertailu osoittaa, että Suomessa alueelliset erot osaamisessa ovat kasvaneet, koulutuksellinen tasa-arvo järkkyy, tytöt menestyvät mutta pojat eivät, kotitaustan merkitys menestymisessä on lisääntynyt, ja taajamien ulkopuolella oppilaiden osaaminen on taajamissa opiskelevia heikompaa”. Eri mediat toistavat tuloksista kerran karannutta tulkintaa (esim. YLE, 16.12) ilman, että vaivautuisivat tarkistamaan asiantuntijoilta niiden pätevyyden.

Kokonaisvaltaiselle koulutusstrategialle ja keskustelulle koulusta on tarve. Valitettavasti tutkimustuloksiin pohjautumattomat yleistykset ohjaavat koko keskustelua väärään suuntaan, ja tuloksena on aatteellisesti vääristyneitä kummajaisia, vaikka tutkimustietoa koulun kehittämisen tueksi on paljon. Kuten suomalainen koulu myös suomalainen koulutustutkimus on laadukasta ja laajaa. Viime vuonna suuri joukko eri alojen tutkijoita ja asiantuntijoita tuotti kattavan Tulevaisuuden peruskoulu -selvityksen, josta löytyy tutkimukseen perustuvia ehdotuksia ja suosituksia koulun kehittämiseksi. Samoin PISA- ja TIMSS –tutkimukset voivat antaa hyödyllistä tietoa, kunhan niitä tulkitaan asianmukaisesti.

Toisin kuin uutisotsikoista voisi päätellä, osaamistason lasku PISA:ssa mitatuissa tehtävissä on ollut maltillista. Alueelliset erot selittävät eroja oppilaiden suorituksissa noin prosentin, joka sekin häviää, kun nuorten sosioekonominen tausta otetaan huomioon. Pojat menestyvät tyttöjä heikommin vain lukutaidossa, aivan kuten kaikissa osallistujamaissa. Matematiikassa ja luonnontieteessä sukupuoli ei selitä suoritusten eroista edes prosenttia. Luonnontieteessä on keskimääräisissä pisteissä tapahtunut laskua, mutta siitäkin huolimatta suomalaisnuoret ovat siinä, samoin kuin lukutaidossa, aivan maailman terävintä kärkeä; käytännössä vain Singapore on edellä. Matematiikassakin oppilaamme jäävät jälkeen vain Aasian menestyjistä. Jos tämä on historian surkein saavutus, voinemme olla aika tyytyväisiä.

Suorituksissa esiintyviä muutoksia ei kuitenkaan pidä sivuuttaa. Pisa-tutkimus edustaa niin sanottua low-stake -testaamista eli siinä suoriutuminen ei esimerkiksi vaikuta kouluarvosanoihin, joten tuloksissa esiintyvä muutos heijastaa usein muutakin kuin varsinaista osaamisen hiipumista. Maakohtaiseen keskiarvoon tuijottamiseen sijaan tulisi keskittyä suoriutumisen vaihteluun. Sen taustalla on iso joukko selittäviä tekijöitä geeneistä kasvuympäristöön sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen pääomaan. Sosioekonomisen taustan merkitys osaamiserojen selittäjänä on kasvanut. Parhaiten sen vaikutukseen tartutaan ylläpitämällä yhteiskuntaa, jossa jo pienten lasten kasvuympäristöstä huolehditaan. Tämä tarkoittaa puuttumista lapsi-köyhyyteen ja tarjoamalla mahdollisuutta rikkaaseen varhaiskasvatusympäristöön – kotona ja päivähoidossa.

 

Myös koulu on sosioekonomisen taustan eriarvoisuutta lisäävään vaikutukseen joko hyvä lääke tai sen vahvistaja; se ei kykene kaikkia eri tekijöiden vaikutuksia häivyttämään, mutta mahdollisuuksien luojana se on paras. Erityisen tärkeää olisi saada mahdollisimman moni nuori jatkamaan opintojaan peruskoulun jälkeen. Se on yksi tehokkaimmista syrjäytymistä ehkäisevistä keinoista. PISA-kielellä se tarkoittaa sitä, että kaikki oppilaat saavuttaisivat vähintään ”välttävän osaamisen”, sukupuolesta ja koti- tai alueellisesta taustastaan riippumatta. Tämä tavoite ei ole pois siitä, että samalla lahjakkaimpia autettaisiin etenemään huipulle asti. Mutta se vaatii panostamista koulutukseen.

Jotta panostamisesta olisi hyötyä, tulee koulun kehittämisen perustua tietoon. PISA antaa yhdenlaista tietoa menneestä. Yhtä lailla tärkeää on seurata mitä kansalliset mittarit kertovat. THL:n säännöllisesti toteuttama Kouluterveyskysely on yksi tiedonlähde. Sen mukaan moni tärkeä oppilastason indikaattori on kehittynyt myönteisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koulusta pitäminen on ollut kasvussa, nuoret kokevat tulevansa entistä enemmän kuulluksi, ja oppilas-opettaja-suhteet ovat parantuneet. Siitäkin huolimatta opiskeluvaikeuksia kokevien määrä on säilynyt korkeana, ja mikä huolestuttavinta, koettu kuormitus ja uupumus näyttävät jopa lisääntyneen. Suorituskeskeisyydellä on hintansa, kuten tutkimuksemme ovat osoittaneet. Paine tullee osin ristiriidasta, että opiskelua pidetään edelleen tärkeänä, mutta sen mielekkyys näyttäisi hiipuvan. Oppimistulosten lisäksi oppilaiden hyvinvointiin tulee siis kiinnittää erityistä huomiota.

Oppilaiden arvioinnin tavoilla ja menetelmillä on myös iso merkitys sille, miten kuormittavana ja merkityksellisenä koulu koetaan. Esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten painoarvon lisääminen jatko-opintoihin pääsyssä tulee vaikuttamaan siihen, kuka, mitä ja miten opiskelee – ja millaisessa tunnelmassa. Paperilla hyvältä näyttävien muutosten vaikutukset voivat johtaa johonkin muuhun kuin mitä tavoiteltiin.

Uusi opetussuunnitelma tarjoaa lähtökohtia uudenlaisen oppimiskulttuurin luomiselle. Lisääntynyt kokeilukulttuuri sisältää paljon positiivista, mutta myös riskin muuttua poukkoilevaksi ja ristiriitaiseksi puuhasteluksi. Koulun kestävä kehittäminen edellyttänee Laaksolan kaipaamaa pitkän aikavälin koulutusstrategiaa sekä pätevää tutkimustietoa sen tueksi. Mutun varassa ei tehdä kestäviä ratkaisuja, eivätkä luokka- tai koulukohtaiset kokeilut tarjoa vastauksia rakenteellisiin ongelmiin.

 

Markku Niemivirta

Professori, Helsingin yliopisto

Pekka Räsänen

Varatoiminnanjohtaja, Niilo Mäki Instituutti

Awardsit jakaa todellinen legenda| Se kaikkein paras gaala on taas ovella, kirjoittaa Joanna Palmén.

$
0
0

Kolumni | Se kaikkein paras gaala on taas ovella, kirjoittaa Joanna Palmén.

 

Tervetuloa Ruiskukka golfiin ja gaalaan! Aurinkorannikon Kokoomus ry järjestää sen jäsenilleen. Seinäjoen ammattikorkeakoululla taas on Koulutuksen ja tutkimuksen gaala. Young Power -gaalassa juhlitaan poniraviurheilijoita ja raviurheilun nuorisotoiminta-aktiiveja. Ravigaalassa palkitaan Vuoden Hevonen. Viipyy-gaala päättää Viitasaaren pyöräily-yhteisön kauden. Tampereen yliopistolla on Laskiaisgaala!

Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat ry järjestää Voitto-gaalan. Sitten on Emma Gaala, Kultainen Venla -gaala, Jussi-gaala, Teivon Gaala, Leif-gaala, Kalevi Gaala, Ossi-Gaala, Alma-gaala. Ja QX Gay Gaala, PRO-gaala, TDF-gaala, SML Gaala, ELO-gaala, FIG-gaala, RiPS Gaala, PAVA-gaala, Oamk-gaala. IPR Gaalassa juhlitaan aineettomia oikeuksia. On myös paljon gaaloja, joissa jaetaan Awardseja: Industry Awards Gaala, The Blog Awards Finland -gaala, Finnish Game Awards -gaala, SoMe Awards -gaala, Indiedays Blog Awards -gaala, Finnish Blues Awards -gaala, Finnish Tennis Awards -gaala, NRJ Music Awards -gaala, Funky Awards -gaala.

Toimittajan ei tietenkään sovi unohtaa Edit-gaalaa ja Bonnier-gaalaa.

 

Gaala kimaltelee, kuohuu ja poksahtelee. Ennen gaalaa kutsuttiin juhlaksi tai palkintojenjaoksi. Nykyään se on gaala, sillä sinne johtaa punainen matto ja siellä on valokuvaussermi. Huikeimmat gaalat televisioidaan.

Gaalan pääasiallinen ohjelma on palkintojenjako. Mitä enemmän kategorioita, sitä enemmän palkintoja. Jo ennen gaalaa on julkaistu shortlistat henkilöistä, jotka saatetaan palkita. Shortlistalle pääsy on sekin eräänlainen palkinto, sillä se tarkoittaa, että henkilö on melkein saanut palkinnon.

Gaalat ovat tunteellisia tilaisuuksia. Juontaja kaivaa palkittavan nimen suljetusta kirjekuoresta ja vitsailee siitä, kuinka kömpelö on avaamaan kirjekuoria. Sitten odotutetaan yleisöä, niin tehtiin jo 1980-luvun missikisoissa. Piano pimputtaa kahta matalaa nuottia ja yleisö ei uskalla hengittää: kuka mahtaa olla Vuoden Hevonen?

Aplodit, kukat, halaukset ja kiitospuhe! Palkittu herkistyy itsestään niin paljon, että muutama kyynel vierähtää.

Venla-gaala on maamme perinteisimpiä gaaloja, se on järjestetty jo vuodesta 1982 alkaen. Jukka Kajava kirjoitti siitä Helsingin Sanomien tv-kolumnissaan vuonna 1991 näin: Yhden tarkoituksensa Venla-gaala on saavuttanut. Siitä on tullut Tapahtuma. Katsojiakin riitti lähes puolitoista miljoonaa, vaikka itse ohjelma oli jäykkä ja tekemällä tehty, kuten suomalaiset gaalat nyt ja aina.

Mutta onneksi pian saatiin suomalaisiin gaaloihin kansainvälinen tuulahdus. Ensimmäinen Renny ja Geena -gaala järjestettiin vuonna 1993 Lastenklinikan kummit ry:n hyväksi. Gaalassa menestyneet mutta hyväsydämiset urheilijat keräsivät lapsipotilaille rahaa antamalla myytäväksi vanhoja urheiluvarusteitaan. Siitä tuli perinne, joka huipentui tapaninpäivänä 1996 ravintola Kaivohuoneella televisioituun gaalaan. (Seuraavana vuonna Ilta-Sanomat kertoi, että Renny ja Geena järjestivät lähipiirilleen herkät erojuhlat.)

 

Se kaikkein paras gaala on taas ovella. Sitä vietetään Suomessa lähes jokaisessa kodissa. Sitä ei yleensä televisioida mutta videoidaan kyllä.

Gaalavieraat ovat pukeutuneet paitapuseroon ja slipoveriin tai mekkoon ja glitter-puuvillasukkahousuihin. Gaalan teemaväri on punainen. Sen juontaa todellinen legenda, jonka saapumista juhlapaikalle odotetaan aivan erityisen jännittyneinä.

Awardsit odottavat kuusen alla. Kaikki kutsutut on shortlistattu ja tässä gaalassa poikkeuksellisesti myös kaikki shortlistalaiset yleensä saavat palkinnon.

Nimellisesti kilpaillaan siitä, kuka on vuoden 2016 kiltein lapsi. ■

Joanna Palmén on Imagen toimituspäällikkö, joka on kahdesti päässyt shortlistalle. Seuraavassa numerossa Riku Korhonen.

Tekijä: 
Viewing all 455 articles
Browse latest View live